Zajímavosti o psech

Kdo to je? Reinhard Heydrich

Ahoj milí čtenáři, 

kaju se, že jsem téměř dva roky nenapsala žádný článek... Nicméně nyní přicházím s novým článkem a možná i novou sérií! Rozhodla jsem se trochu přiblížit Vám chvalně, ale i nechvalně známé osobnosti v historii lidstva. Kdo ví, třeba pak budete moct machrovat na dějepisu, nebo si jen rozšíříte obzory, protože i to je důležité. 

Snad se bude líbit. :)


Reinhard Heydrich 

Vím, že na první článek je to trochu ostré, ale už se tím zabývám - já nevím, dva roky? Asi jo. 

Domnívám se, že je ale nezbytně nutné pochopit, kdo to byl, jinak nikdy zcela nepochopíte, proč na něho spáchali Gabčík s Kubišem atentát a proč se o tom atentátu musíte učit ve škole.

[Unsupported element format]

Základní informace

Celým jménem se jmenoval Reinhard (podle opery svého otce Amen) Tristan (podle opery Richarda Wagnera Tristan a Izolda) Eugen (po dědečkovi z matčiny strany) Heydrich.

Jak už z jména vyplývá, pocházel z hudební rodiny. Jeho otec Richard Bruno Heydrich byl pěvec, ale skládal také opery, později byl ředitelem hallské konzervatoře, jeho matka Elisabeth Krantz byla pianistka. Jeho děd Eugen Krantz se též proslavil na hudebním poli.

A proč zrovna Tristan? Kvůli Wagnerovi. S Brunem Heydrichem se totiž znal osobně. A dejme tomu, že Wagner byl pro Bruna Heydricha idol, minimálně něco jako jeho učitel.


Zajímavost:

Postavy, po nichž byl Heydrich pojmenován, jsou tragické, mají tragický osud. Jak zajímavý výběr jmen pro syna, že? 


Narodil se 7. března 1904 v Halle nad Sálou, v Německu.

Byl druhým ze tří dětí. Měl starší sestru Marii a mladšího bratra Heinze, který po smrti svého bratra pomohl některým židům utéct před holokaustem. 

Zemřel 4. června 1942 v nemocnici Na Bulovce, v Praze, na následky atentátu ze dne 27. května 1942.

Byl to nejvyšší pohlavár Říše, který byl během 2. světové války zabit odbojem. Jeho zlikvidování bylo pro naši republiku velmi důležité, protože nám zajistilo zřeknutí se podpisů na Mnichovské dohodě (minimálně ze strany Velké Británie). 


Pro dovysvětlení:

Mnichovská dohoda ze dnů 29. září až 30. září 1938 byla podepsána Německem (Adolf Hitler), Itálií (Benito Mussolini), Velkou Británií (Neville Chamberlain) a Francií (Édouard Daladier). Potvrzovala zabrání českého pohraničí (Sudet) Německem. (V Sudetách žilo mnoho Němců, kteří od vyhlášení ČSR v roce 1918 dělali problémy, protože chtěli být znovu u Němců / Rakušanů.)

Důvodem pro stvrzení Mnichovské dohody ze strany VB a Fr. byla politika appeasementu, usmiřování si nepřítele ústupky. Mysleli si, že Hitler poté, co dostane to, co chce, nebude chtít zahájit válku (lidé se v té době báli, aby se nevrátily hrůzy 1. světové války).  

Odvolání podpisu tedy znamenalo, že Československo bude mít po skončení války stejné hranice jako před Mnichovem. Pokud by k odvolání nedošlo, naše hranice by vypadaly jako za 2. republiky (období mezi Mnichovem a Protektorátem Čechy a Morava). (Pro představu to vypadá jako dlouhá nudle uprostřed Evropy.)

[Unsupported element format]

Dětství a dospívání

Říká se, že Heydrich uměl dřív číst noty než písmena. Něco na tom bude, protože na housle hrál od svých pěti let a na klavír od šesti let. Když byl starší, naučil se hrát na skoro všechny nástroje v orchestru. Zkoušel studovat i dirigování.

Nicméně rodiče ho odmalička vedli k píli a vytrvalosti, na rodičovskou lásku si údajně moc času nenašli, což malému Heydrichovi vadilo. Po prodělání zánětu mozkových blan prý začal být zpupný a drzý. (Nejsem doktor, ale myslíte si, že takovéto onemocnění by změnilo něčí povahu? Aby byl hubatý? Napište mi do komentářů. :) )

Později se Heydrich přidal do Freikorpsu (dobrovolnická armáda). 

U armády byl však šikanován. Chtěl se vrátit na konzervatoř, ale to už nešlo.


U námořnictva v Kielu

V době krize bylo výhodné být u námořnictva. Bylo to jisté místo. Heydricha však z námořnictva vyhodili za nečestné chování. (Prý přivedl dívku neznámého jména do jiného stavu a odmítl si ji vzít, navíc byl zasnouben s jinou dívkou - Linou von Osten... Tohle je trochu zamotaná záležitost.)

Přesto se mu za pomoci jeho snoubenky Liny von Osten podařilo najít si novou práci. Mohl buď učit děti na plachetnici, nebo vstoupit do služeb SS, aby vybudoval jeho nové oddělení. A hádejte, co si vybral? SS.


Začátek kariéry u SS

Na pohovoru u Heinricha Himmlera sestavil plán budoucí bezpečnostní služby. 


Zajímavost:

Za zmínku rozhodně stojí, jak se mu povedlo něco takového vypracovat, když s tím měl nulové zkušenosti. Jako malý rád četl špionážní detektivky a na základě svých znalostí z nich (vzorem mu byly anglické bezpečností složky) navrhl tento plán. 


U pohovoru uspěl. A tak se začala budovat až děsivá kariéra "blonďaté bestie", jak se mu říkalo.


Činy

1932 - založena bezpečnostní služba SD, Sicherheitsdienst

1934 - "noc dlouhých nožů" - vyvraždění SA a jejich velitele Ernsta Röhma, který byl shodou okolností kmotr Heydrichova nejstaršího syna Klause, narozeného roku 1933.


Zajímavost:

Noc dlouhých nožů je název akce, při které došlo k vyvraždění příslušníků SA. Název dostala podle zákazu zabíjení dlouhým nožem, čímkoliv jiným se zabíjet mohlo.  


1939 - založení RSHA, Hlavního úřadu říšské bezpečnosti

1939 - incident v Gliwicích, záminka k 2. světové válce, kdy němečtí vojáci převlečení jako Poláci obsadili tehdy německý vysílač v Gliwicích. Za vedení této akce byl Heydrich Adolfem Hitlerem vyznamenán.

1939 - operace Tannenberg - vyhlazovací akce namířená proti Polákům


Zajímavost
Heydrich rád létal letadlem, při jednom letu někam na východ ho ale sestřelili a on byl několik dní nezvěstný. Jakmile se objevil, bylo mu létání zakázáno.


Holokaust, konečné řešení židovské otázky
20. ledna 1942 - konference ve Wannsee - byl předsedou této konference, ve která se projednávalo co provést s židy, výsledkem bylo zřízení vyhlazovacích táborů, ve kterých během války zemřelo 5 - 6 milionů židů.

Na našem území nechal zřídit místo pro židy, ghetto, Terezín. (Koho by zajímalo, jak to chodilo v Terezíně nebo Osvětimi, doporučuji román české spisovatelky Aleny Mornštajnové Hana.)


Protektorát Čechy a Morava

Před svým příchodem do Čech byl povýšen na SS-Obergruppenführera.

27. září 1942 přijel Heydrich do Prahy. Stal se z něho zastupující říšský protektor. První funkce, ve které byl lidem na očích. Předtím o něm nikdo neslyšel, nikdo ho neviděl, ale stál za lecčím, co nacistické Německo spáchalo.

Nicméně poprvé tu nebyl. Když byl Adolf Hitler 15. až 16. března 1939 v Praze (zřízení Protektorátu Čechy a Morava, okupace), byl tu s ním. Jenom v té době ještě nikdo nevěděl, jaký teror tady rozpoutá.

Den, který si vybral pro svůj oficiální příjezd, nebyl náhodný. 28. září. Den české státnosti, zavraždění sv. Václava ve Staré Boleslavi, pravděpodobně rok 935. Tohle všechno Heydrich věděl. Nastudoval si to. Od české historie až po jména odbojářů na území protektorátu. Dostat se k informacím o odboji pro něj takový problém nebyl, byla to vlastně náplň jeho práce. Tajné informace, jejich shromažďování.

Ale zpět k 28. září. Chtěl tím dát Čechům najevo, kdo je tady pánem, kdo je pokořil. Navíc sv. Václav, jak známo byl Němcům (př. Sasům) podřízený, platil jim tribut pacis, daň z míru. Takže ta symbolika tu byla.

Během pár dní se zbavil škůdců Říše. Včetně Aloise Eliáše, nejvyššího představitele českého odboje, který byl předsedou protektorátní vlády. Kdo nespolupracoval, toho se zbavil, kdo spolupracoval a kdo se hodil, tomu dával různé výhody. Říká se tomu politika cukru a biče.

Na Západě se začali domnívat, že Češi kolaborují. A možná i to byl jeden z důvodů, proč kdosi neznámý vyslal Gabčíka s Kubišem (operace Antropoid), aby zabili Heydricha. (Dodnes se neví, kdo dal rozkaz k operaci Antropoid, podle záznamů to nevěděl ani sám exilový prezident Edvard Beneš.)

Po svém příjezdu vyhlásil Heydrich stanné právo.


Česká otázka

Nevíte, co to je? Podobný plán jako s židy. Zlikvidování Čechů. O tomto problému se Heydrich vyjádřil v Černínském paláci v Praze. Závěr byl jasný: asi třetina Čechů bude poněmčena, zbytek zlikvidován.

Bylo to krátce po jeho příjezdu do Prahy.


Korunovační klenoty - nasadil si korunu, nebo ne? 

Pravděpodobně nejznámější přežívající legendou o Heydrichovi je otázka korunovačních klenotů. 

Říká se, že kdo si neprávem nasadí svatováclavskou korunu, do roka zemře. Ale udělal to Heydrich? A nasadil ji i svému synovi? Někdo tvrdí, že ano, někdo že ne.

Já osobně zastávám názor, že je to nesmysl. Ne ta legenda, ale to, že sobě a svému synovi nasadil korunu.

Jeho druhorozený syn Heider (který shodou okolností stále žije) tvrdí, že jeho otec měl z koruny až posvátný respekt, když ji viděl.

K tomu bych ještě doplnila, že do roka nebo přesně rok předtím, co si ji údajně nasadil, ještě nebyl v Čechách (4. června 1941), přijel až na konci září. A jeho prvorozený syn Klaus? Ten zemřel 24. října 1943, ve svých deseti letech. Jezdil se svým mladším bratrem na kole a přejelo ho nákladní auto (s českými fotbalisty tuším). Avšak rok předtím, 24. října 1942, byl už jeho otec dávno po smrti. Tím pádem není možné, aby mu korunu nasadil.


Atentát

K atentátu provedeným Gabčíkem a Kubišem došlo 27. května 1942 kolem 10:35 v zatáčce v Libni, v Praze. Heydrichovým řidičem byl Johannes Klein. Auto mělo SPZ SS-3. Bylo to otevřené auto, bez střechy. Heydrich neměl žádnou ochranku. Jeho domy v Německu i auta byla vždy dokonale zabezpečená, avšak tohle auto ne. Spoléhal na svou "nesmrtelnost". 

Neustále se vedou spory o to, jak to celé proběhlo. Zdali byl první vržen granát a pak až došlo k marnému pokusu o střelbu, nebo jestli to bylo obráceně, nebo dokonce oboje najednou. To se neví. Avšak jisté je, že jeho cesta z Panenských Břežan, kde bydlel se svou tehdy těhotnou manželkou Linou a třemi dětmi Klausem, Heiderem a Silke, do Německa skončila dříve, než si mohl kdo myslet.


V nemocnici Na Bulovce 

Heydrich byl po atentátu převezen do pražské nemocnice Na Bulovce. Chtěl být ošetřen pouze říšskými Němci. Nakonec ho ale operovali dva sudetští Němci. Jeho zranění nevypadala příliš vážně, zdálo se, že to přežije.

Jak přesně operace probíhala teď rozebírat nebudu. 

Jeho stav se den ode dne zlepšoval, vypadalo to, že to opravdu přežije. Jeho ženě dovolili, aby mu nosila domácí bujon. Přesto se jeho stav na začátku června zhoršil.

Jednou měl údajně odcitovat slova z opery svého otce. Už cítil, že je konec. Podle slov své ženy to věděl, smířil se s tím. V posledních dnech byl v kómatu, občas se probudil, ale rychle zase usnul.

Jeho poslední slova byla údajně: "Ach, ty (myšleno Lina) jsi tady, to je ale hezké. Přijď odpoledne zas. Určitě přijdeš?" To bylo ráno 4. června 1942.


Co bylo dál?

Lina Heydrich, jeho žena, dostala po jeho smrti dopis, který jí napsal, když ještě žil.

Jako odplata za smrt Reinharda Heydricha byly vyhlazeny Lidice, Ležáky, ale i další vesnice, o kterých se nemluví.

Jeho pohřbu se zúčastnili jeho dva synové (jeho žena byla v pokročilém stádiu těhotenství, čekala druhou dceru, Martu, proto do Berlína nepřijela), Heinrich Himmler, ale i Adolf Hitler, který jej posmrtně vyznamenal. Byl tak druhým držitelem tohoto ocenění.

Byl pohřben v Berlíně na Invalidenfriedhof. Jeho hrob byl později zahlazen.

O atentátu se postupně dozvídal i svět mimo Říši. Novorozeňata se pojmenovávala podle vypálených Lidic. Západní mocnosti odstoupily od svých podpisů na Mnichovské dohodě. A Německo se blížilo ke své porážce, v květnu 1945.


------------


Na závěr: čerpala jsem z knih (Můj život s Reinhardem, Lina Heydrich; Reinhard Heydrich, Robert Gerwath), ale i z internetu (těch článků a videí je hodně, popravdě jsem to spíš psala z paměti). Je plno věcí, které jsem sem nenapsala, ale to bychom tu byli dalších sto let. 

Doufám, že jste se dozvěděli něco nového, že vám to třeba někdy pomůže ve škole nebo minimálně k rozšíření znalostí. Zrovna tohle považuji za trochu zanedbanou látku ve škole. :)

Pokud vás téma zaujalo, budu ráda za like nebo komentář, popřípadě sdílení.

Pokud se chce dozvědět víc, doporučuji již zmiňované knihy, ale rozhodně NE film Smrtihlav. Tam je chyb jak naseto a já osobně se na to nedokážu ani podívat.


Budu se těšit někdy příště.

barca04

Komentáře

julie kirová(Girl´s Dream)

barca04: Nemáš zač smajl Nečekala bych, že na HPD budou takové články, ale opravdu se mi to líbí! Je to něco nového, lidé o tom moc nepíšou... Proto si myslím, že když budeš psát dál takové články, budeš úspěšná (nebo alespoň u mě smajlsmajl) ♥

julie kirováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.