Větviččin zelený blog

@Život vysokoškoláka - přijímačky na 2. a 3. LF

Nazdárek, ahoj.


    Dnes už tu konečně jsem se slibovaným porovnáním přijímaček na druhou a třetí lékařskou fakultu v Praze. Pokud si chcete počíst předchozí díly, zde jsou odkazy na články ve kterých porovnávám jednotlivé lékařské fakulty a ve kterých poskytuji rady, jak se připravovat na přijímačky


2. LF obor Všeobecné lékařství

    Přijímací zkoušky na tento obor jsou obvykle dvoukolové - písemné testy a poté pohovory. Ovšem vzhledem k epidemiologické situaci byly letos pohovory zrušeny a těžko říct, zda tomu tak bude i u přijímacího řízení v roce 2021.

    
    Písemné zkoušky se skládají z testu z předmětů a testu všeobecných předpokladů. 

    Test z předmětů je z chemie, biologie a fyziky a má celkem 75 otázek (25 otázek z každého předmětu). Test je ve stylu "multiple choice", tedy na každou otázku vybíráte odpověď a – d. Ovšem pozor: na jednu otázku může být více správných odpovědí. Jakmile jednu ze správných odpovědí neuvedete, nezískáváte žádné body. Kolik času na to bylo si bohužel nepamatuji, ale myslím, že to bylo cca 90 minut a dalo se to vlastně v pohodě zvládnout v daném časovém úseku. Pokud ale neumíte moc dobře počítat zpaměti, doporučuji to pocvičit, protože na přijímací zkoušky si nemůžete vzít kalkulačku, tabulky ani jiné pomůcky.


    Test všeobecných předpokladů je trochu jiné kafe. Má pouze 30 otázek na které je pouze jedna správná odpověď, ovšem musíte jednat opravdu rychle protože je na něj jen velmi málo času (45 minut pokud si pamatuji správně). U testu všeobecných předpokladů se setkáte s pěti tipy úloh.

    Ta úplně na začátku jsou texty a vy z možností vybíráte prohlášení, které podle vás z textu vyplývají. Tento typ úloh doporučuji nechat až nakonec - pokud ji budete dělat na začátku, zbytečně ztrácíte čas.

    Dále zde máme jednoduché úlohy z matematiky, nejvíce pravděpodobnost. Znovu, pokud nejste úplně zdatní v matematice, doporučuji nechat tento typ až ke konci

    Poté tam jsou úkoly s prostorovou představivostí. Máte zde např. vyfocené dřevěné kostičky poskládané do určitého tvaru. Tato fotka je zepředu. Poté tam máte další fotky z nejrůznějších úhlů a máte rozhodnout, na které fotce není ta samá soustava. Zní to jednoduše, ale může to být tricky, takže pokud hned nevíte, neztrácejte s tím příliš mnoho času.

    Pak tu máme hledání rozdílů. Je tam obrázek a výřezy z daného obrázku a vy rozhodujete, kde se něco liší. Je to vlastně jedna z nejjednodušších úloh.

    Nakonec je ještě obrázek a výřezy a vy rozhodujete, který z výřezů není z obrázku. Další velmi jednoduchý úkol.


    Pokud se dostanete přes písemné testy, (možná) bude následovat pohovor. Zde si vylosujete dvě otázky a vyprávíte o nich, obhajujete svůj názor. Také se samozřejmě představíte, uvedete nějaké informace o sobě a musíte prokázat zájem o daný obor. 



2. LF Fyzioterapie

    Jen rychle zmíním jak probíhají přijímačky na fyzioterapii - je to vlastně úplně stejné jako na všeobecné lékařství. Jediný rozdíl je v tom, že předmětový test má pouze 60 otázek.



3. LF Všeobecné lékařství

    Zde, stejně jako u 2. LF, jsou přijímačky dvoukolové, ovšem zde je ani covidová situace neodradila od pohovorů, takže se dá čekat, že na nich budou trvat i nadále.


    Písemný test se skládá z 90 otázek z předmětů biologie, chemie a fyziky (po 30 z každého předmětu). Test je opět na principu "multiple choice" z možností A – D, ovšem pouze jedna odpověď je správná. Na test je opravdu hodně času (nějaké 3 hodiny myslím), ale znovu, nejsou povoleny žádné pomůcky - žádná kalkulačka ani tabulky ani nic podobného. Takže pokud neumíte počítat bez kalkulačky, je to na nic. Část z fyziky se totiž skládá většinou z příkladů, a ta čísla nejsou úplně příjemná na počítání.


    Pohovory mají vlastně čtyři části. Těsně předtím vám dají přečíst dvoustránkový text (na to máte 20 minut). Tento text poté máte vlastními slovy shrnout - první část je tedy interpretace textu. Text je spíše vědecko-populárního rázu.

    Další část je představování - řeknete jim něco o sobě, o co se zajímáte, kam jste chodili na školu atd atd. Vytáhněte se úplně čímkoli čím můžete.

    Dále zde máme blok fakulta. Zde jim vlastně vyprávíte, jak moc se chcete stát lékařem a proč volíte právě třetí lékařskou. Na tohle je dobré se pořádně připravit.

    Nakonec dostanete nějaké kontroverzní téma a vy máte uvést pro a proti, argumentovat. Zde můžete dostat úplně cokoli, antikoncepci, potraty... Já třeba dostala problematiku genetického inženýrství.




Závěrem: nepodceňte přípravu na pohovory. Připravte si, o čem chcete mluvit. Proč právě tuto fakultu, proč chcete být lékařem, co umíte a jaké máte úspěchy.

Pokud jdete na 2LF, nepodceňte přípravu na testy. Za týden všechny modelové otázky projdete jen těžko, nehledě na to, že budete akorát vystresovaní a nic si z toho nebudete pamatovat.




Pokud máte jakékoli otázky, ať už osobní na mě, na studia (nyní jsem na 2. LF na oboru specializace ve zdravotnictví - Fyzioterapie) nebo ohledně přijímaček, nebojte se je psát do komentářů nebo mně do zpráv!



Větvička OUT

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.