Větviččin zelený blog

@Maturita za rohem - nelze začít moc brzy

Nazdárek, ahoj.


Nepochybuji o tom, že některé z vás už jsou na střední - ba co víc, právě začaly maturitní či předmaturitní ročník. A přestože tento článek cílí především na vás, i mladší ročníky z něj mohou čerpat!

Já už mám maturitu za sebou, díky bohu, takže mi bude potěšením vás po téhle trnité cestě provést se sérií článků @Maturita za rohem.



Nelze začít moc brzy

    Ale proč zrovna Maturita za rohem? Však pokud jsem v maturitním ročníku, ještě mám skoro celý rok!

    No, nemáte celý rok. Ačkoli se to nezdá, termíny zkoušek se blíží zatraceně rychle. Já se zpracováváním otázek začala pořádně až v druhém pololetí, a řeknu vám, kdyby nebyla karanténa a tím pádem spousta času, asi bych to nestihla. 

    Proto vám upřímně doporučuji, začnětě si zpracovávat maturitní otázky co nejdříve. Jakmile budete mít chvilku volného času kdy nemáte co dělat, mrkněte na to. Ušetří vám to v budoucnu (rozumějte v únoru, březnu) spoustu starostí a stresu.



Je toho víc než se zdá

    Pokud to je u vás ve škole podobné jako u nás, pak vás čeká 20 knížek na státní češtinu, cca 25 (my jsme měli 25, ale v každé škole se to může lišit) otázek ke státní angličtině (pokud se rozhodnete maturovat z angličtiny, o matematice přehled nemám, ale bude to nejspíš nějaký podobný počet) a potom další alespoň dva předměty. Já například maturovala z chemie a biologie, kdy k oběma jsem se učila 30 otázek. 


    Tohle nám dává dohromady přes 100 otázek. Já se přiznám, že přestože jsem na to měla doma hodně času od března, nestihla jsem se všechny naučit a ani zpracovat. Kompletně jsem vynechala celou angličtinu (a doufala, že si vylosuji téma, které mi sedne), nestihla jsem zpracovat dvě otázky do biologie, dvě knížky jsem také zpracované neměla a chemii jsem měla poslanou od spolužačky. 



Můžete si výrazně ulehčit 

    Pokud vás alespoň trochu baví čtení, můžete si výrazně ulehčit tím, že začnete číst knihy k maturitě dřív. Má to hned několik výhod: 

            1)  Budete vědět, jaké knihy si vybrat.

            2)  Vždycky si alespoň trochu budete pamatovat děj, takže i kdybyste to nestihli přečíst znovu (já četla skoro všechny svoje maturitní knížky dvakrát), nebude se nic tak dramatického dít.

    Druhá věc je, mějte upravené a pečlivě vedené sešity předmětů, ze kterých chcete maturovat. Zvláště ve vyšších ročnících učitelé diktují to, co budou chtít u maturity slyšet - proto je dobré shromažďovat materiály, které vám dají a dobře při hodině poslouchat.




    Ničeho se ale nebojte. Maturitní zkouškou vás spousta učitelů bude strašit, pokud se na ni ale připravíte, nemáte se čeho bát. 
    A když nebudete stíhat všechno, není ostuda si nechat pomoct. Můžete se třeba domluvit s kamarády, že každý uděláte určitý počet otázek nebo se učte společně. Může vám to hodně dát.



Co vy? Máte už maturitu za sebou, nebo vás čeká? A už víte, z čeho budete maturovat? A je tu něco, co byste o tom chtěli vědět, ale nikdo vám to neřekne? 

Dejte mi vědět! :)



    Další díl naleznete tady: @Maturita za rohem - a co že to je?


Větvička OUT

Komentáře

Directionerka26VIP(♡ Twilight Games ♡)

Tak tu je někdo pracovitý. Já na to koukla akorát tak o svaťáku. Oni ani ti učitelé většinou nechtějí vyhazovat od maturit. Když už, tak k ní radši vůbec nepřipustí.
Každopádně neznám nikoho, kdo by ji nakonec nedal. A že znám dost lidí, kteří by ji fakt mít neměli smajl
Btw s těmi sešity super cesta. Kámoška si vyracovala otázky víceméně jen ze zápisů a dala to na pohodu smajl

Directionerka26To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Directionerka26VIP(♡ Twilight Games ♡)

Directionerka26: Vlastně maturita s covidem. Já zapomněla smajl Už jsem na tom fakt bídně, když si nepamatuju, co se dělo před pár měsíci smajl

Tak kamoščina škola bude teda něco smajl. U nás taky šlo pár lidí později, všichni kvůli ajine, myslím (a zrovna to mu přišlo nejjednodušší smajl ). Holt smůla se občas nalepí na každýho

Directionerka26To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Hanulak(Píšeme povídky a příběhy)

Directionerka26: Tak vzhledem k tomu, že jsem se učila ještě na přijímačky na vysokou, kde jsem potřebovala taky chemii a biologii, zabila jsem vlastně tak nějak dvě mouchy jednou ranou smajl
A právě, já taky vypracovávala otázky téměř úplně ze sešitů smajl

Navíc, my jsme tak nějak svaťák úplně neměli smajl smajl

Ale s vyhazováním to hrozně záleží na škole. Většinou vyhazovat nechtějí, ale třeba mám kamarádku, kde povyházeli od maturit třetinu třídy (bohužel si to nevymýšlím) a od nás ze třídy šli na podzimní opravný termín tři lidé.

HanulakTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

líza44(Poradna pro holky)

Děkuji ti za tento článek já sice mám maturitu až za delší dobu. Možná ji ani nebudu dělat nevím. Ale pomohlo mě to kdybych to náhodou dělala. Je to fakt super nemá to chybu. Jen sem se chtěla zeptat jestli je angličtina na maturitu složitá dik

líza44To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Hanulak(Píšeme povídky a příběhy)

líza44: Děkuji, jsem ráda, že se článek líbí a nabídne něco i mladším! smajl
Pro mě byla angličtina nejjednodušší ze všeho (tj. chemie, biologie, čeština). Znalosti jsou potřebné poměrně základní, jen je potřeba pozorně číst (a poslouchat v poslechové části).

Tedy pro mě byla absolutně jednoduchá, ale špatně se mi to posuzuje, protože moje úroveň angličtiny je (ve vší skromnosti) velmi dobrá.

Co někomu může dělat problém je ústní část, jednotlivé části ale později rozeberu blíže v dalších článcích. Každopádně, někdo se právě kvůli ústní části angličtině vyhýbá a upřednostní matiku, kde ústní zkoušení není. Takže i to je potřeba zohlednit smajl

HanulakTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

KIKI 5VIP

děkuji za tento článek smajl mě maturita čeká až příští rok (jestli se prokoušu třeťákem, některé odborné předměty mi nahání husí kůži xdd). Chtěla bych se jen zeptat, jestli jsi poctivě četla všechny knížky? Já s tím totiž mám hrozný problém -čtu už od prváku protože učitelka nás k tomu trochu dokopala a myslím, že to není špatné- ale kolikrát se na ty knížky nezvládnu soustředit, přijdou mi nezábavné a odložím je, přičemž si zbytek informací dohledávám na internetu

není to tak, že by mě čtení nebavilo, čtu ráda, ale ne věci, co máme v maturitní četbě xD

KIKI 5To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

KIKI 5VIP

Hanulak: myslím, že by mi to mohlo velmi pomoct. Kam ti můžu napsat? Přeci jen zprávy tady na hpd jsou docela mizerné smajl mám facebook, instagram, twitter, discord

KIKI 5To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.