Větviččin zelený blog

@Maturita za rohem - a co že to je?

Nazdárek, ahoj.


V září jsem rozjela úplně novou, školně tématickou sérii článků @Maturita za rohem (první díl si můžete přečíst tady -> @Maturita za rohem - nelze začít moc brzy ) a myslím, že přišel čas na další díl. 


Nejdříve však něco, co jsem nejspíš měla udělat již v prvním článku - co to vlastně tedy ta maturita je?


(Chci upozornit, že maturita se může na každé škole lišit. Píšu o svých zkušenostech na naší škole, proto jestli se to u vás liší, budu ráda, když mi to napíšete do komentářů :) )




Cože je to ta maturita?

    Maturita je státní zkouška, která završí vaše středoškolské snažení. Skládá ji celý ročník, pokud jsou všichni k maturitě připuštěni. 


    Maturita se obvykle děje na jaře, během dubna a května. Na začátku školního roku obvykle můžete na stránkách vaší školy najít termíny písemných testů a dále tam (pravděpodobně) bude vyznačený cca. týden vyhrazený na ústní zkoušky. Toho se ale nemusíte bát, půjdete jenom jeden den v tom týdnu ;) 




Jak jako - písemné a ústní zkoušky?!

    Inu, nejdříve si napíšete test - písemnou část maturitní zkoušky. Na tento test máte obvykle přes hodinu - český jazyk je asi na 75 minut (hodina a čtvrt), z angličtiny celkem 100 minut (60 minut na písemný test a 40 minut na poslech), na test z matematiky je dokonce 120 minut (dvě hodiny). 


    Pak máme druhý typ testů, a to z různých předmětů. Můžete tak maturovat třeba z biologie a chemie (jako já), nebo jiných, jako dějepis, ekonomie, zeměpis a tak dále. O časovém limitu rozhoduje škola, ale obvykle to bývá cca. 3-5 hodin.


    Z českého a anglického jazyka (a vlastně jazyků všeobecně) se navíc obvykle píší slohové práce. Na slohovou práci z češtiny musíte napsat 250 slov (minimálně) a máte na to 110 minut (necelé dvě hodiny).

U angličtiny (a dalších jazyků) je písemná práce rozdělená na dva kratší útvary o 120-150 a 60-70 slovech, přičemž na to máte celkem 60 minut.


    Pokud dosáhnete dostatečného počtu bodů u písemné (slohy) a didaktické (testy) části, bude vás čekat část ústní. Ta probíhá v podstatě tak, že našprtáte maturitní otázky, pak jeden den dorazíte do školy a půl dne tam jste a čekáte, než si vás zavolají, abyste jim předvedli, jak jste se to naučili. 

  Jak vlastně ta ústní zkouška probíhá, to si napíšeme zase někdy jindy :)




A proč že jsou dva druhy testů? A proč jsou ty jedny delší?

    Je to proto, že jsou dva druhy těch testů a vlastně maturity jako takové - státní (neboli společné) a školní (neboli profilové). 


            Státní

    Státní testy jsou všechny stejné pro všechny maturanty v České republice. Jsou vydávány jednou společností, CERMATem. Do školy jsou zasílány v zapečetěných obálkách, které se nemohou otevřít dříve než až na samotné zkoušce. 


    Státní maturita je povinná z českého jazyka a dále si můžete vybrat mezi matematikou a cizím jazykem (nejčastěji angličtinou). 


           Školní
    Školní testy si vytváří sama škola a učitelé, kteří na ní učí. Ti také určí okruhy, které se budou vyskytovat v písemné části a dávají dohromady seznam témat, která je potřeba se naučit na ústní část. No, a taky určí čas, který na ty testy máte - proto jsou delší.


    Předměty, ze kterých budete maturovat ve školní části, si většinou můžete zvolit, a je to 2-3 předmětů. Zaměřené střední školy ale obvykle mívají předměty, ze kterých je maturita povinná.


Takže tedy nemusím maturovat ze všeho?

    Ne. Zde je tedy stručný přehled a shrnutí:


Státní (společná) část

   -> Povinná maturita z českého jazyka pro všechny. Skládá se z písemné části (slohu), didaktického testu a               ústní zkoušky.

    -> Maturita z cizího jazyka NEBO z matematiky. Zkouška z cizího jazyka se skládá z písemné části (slohu), didaktického testu a ústní zkoušky. Zkouška z matematiky se skládá pouze z didaktického testu.


Školní (profilová) část

    -> 2-3 předměty dle vaší volby a nabídky vaší školy. Obvykle se skládají z testu a ústní zkoušky.

    -> Některé školy mohou mít určené předměty, ze kterých je nutno maturovat

    -> U některých předmětů jsou výjimky - maturitní zkouška probíhá formou praktika. Takovým předmětem         je třeba informatika.



Dnes trochu delší, díky všem co dočetli až sem. Veškerou zpětnou vazbu cením. 

    Větvička OUT


Komentáře

TheJoker_LadyVIP(Gotham)

Sice ještě nematuruju (to mám daleko), ale tohle mi pomohlo. smajl Já už vím, že budu maturovat z ajiny, to je jistá. Čestinu už mám rok přečtenou, ale určitě si ji přečtu znova, abych si oprášila děj a postavy. Díky za rady. Snad se mi povede odmaturovat.

TheJoker_LadyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.