Stopy zvířat

Psí sporty - agility

Bazinga!

Zdravím všechny kromaňonce, jež zavítali na můj blog!

Došlo mi (dost brzo - hm), že nemám páru, o čem bych tak měla psát. Tak jsem se hluboce zamyslela (až jsem z toho málem usnula =D) a přemýšlela o tom, co by dnešní čtenáři si tak rádi přečetli.

Asi jsem nepřemýšlela pořádně, protože dnešní článek zaujme ne všechny lidi. Pouze pejskaře. A mě. =D

Jak už jste z názvu nejspíše pochopili, mám pro vás první díl mé série Psí sporty.

Dneska to bude o agility (edžility). Je to sport mě nejmilejší. Budu ho se svým hafinem (kterého ještě ani nemám, ale to jest věc vedlejší... =D) také zkoušet, ale doma na zahradě, ne na cvičáku.

Takže, třetina poctivců si začátek přečetla, čímž jím děkuji, že čtou i předmluvy. Takže jako poděkování jim ti, co napíší do komentů slovo, které je v textu o agility napsáno kurzívou, dostanou ode mě 200 mincí do skupiny. Ale napište jenom to slovo. Ale chválu tohoto článku můžete napsat vždycky. =D

Jen tak, abych zjistila, kdo to čte a kdo ne.

AGILITY

Agility je psí sport, pro psy je hlavně hrou a zábavou.

Mohou se ho však účastnit jen pejsci vychovaní, kteří reagují na povely.

Princi agility je podobný parkuru u koní - pejsi také zdolávají překážky, musejí při tom dodržet stanovené pořadí, neudělat chybu a hlavně vše zvládnout v co nejkratším čase.

Také překážky se hodně podobají parkurovým. Trať vypadá trochu jako zmenšenina koňské parkurové dráhy. Agility ale využívá větší pohyblivosti psů.

Při parkuru sedí na koni jezdec, při agility psa doprovází psovod, který s ním běží celou trať a navádí ho na překážky povely a ukazováním. Pes nemá vodítko ani obojek. Zapomenutí obojku na krku bývá dokonce nejčastějším důvodem trestů.

Pes musí proběhnout trať v předepsaném čase a získat co nejméně trestných bodů. Ty bývají přidělovány za chybu, odmítnutí, ale i za překročení časového limitu. Jako chyba se hodnotí jakékoliv jiné překonání překážky, než je stanoveno v pravidlech. Může to být shození laťky, předčasný seskok na zem z houpačky či ze stolu. Další trestné body jsou přiděleny, když pes odmítne překonat překážku nebo ji mine. Psovod se nesmí dotýkat psa ani překážky. Je také zakázáno psa povzbuzovat pamlskem nebo hračkou. Za to totiž hrozí dvojici i diskvalifikace.

Agility se dělí do několika kategorií :

Podle výkonnosti rozlišujeme tři skupiny - A1 (začátečníci), A2 a A3 (pokročilý).

Dále existují tři kategorie podle velikosti psa - pro malé psy, střední a velké. S ohledem na ně je stanovena velikost překážek.

Soutěžit v něm mohou klidně i voříšci. Některé psí rasy se samozřejmě na agility hodí mnohem víc. Největší vlohy pro ně mají pracovní plemena - např. sheltie a border kolie, pudl nebo belgický ovčák. Nezáleží na věku psa ani páníčka, může je vyzkoušet téměř každý. Agility ale není jen zábavou na volný čas. Provozuje se i jako vrcholový sport a má dokonce i své mistrovství světa.

Agility navíc prohlubuje vztah mezi psem a páníčkem, učí psa větší poslušnosti. Pes se učí vycházet s ostatními psy a lidmi, zvyká si na kontakt s nimi a odnaučí se i strachu, který bývá nejčastější příčinou psí agrese.

TYPY PŘEKÁŽEK

a) SKOKOVÉ PŘEKÁŽKY

- skok vysoký


- skok daleký


- zeď


- proskokový kruh


b) ZÓNOVÉ

- kladina

Pes se musí dotknou alespoň jednou tlapkou červené zóny na konci a často se to učí, že pes musí zůstat stát zadními tlapky na konci překážky a předními na zemi, (obrázek 2)


- ačko

Stejná pravidla jak u kladiny.


- houpačka

Překážka je nakloněna na stranu, kudyma běží pes a překlopí se, jakmile ji dobíhá.


- stůl

Pes vyskočí na tento stůl a pět sekund na něm zůstane, na povel seskočí a pokračuje v běhu.


c) PROBÍHACÍ

- tunel pevný

Tunel má oporu, tudíž jeho látka nepadá. Často se tunely dávají zahnuté.


- tunel látkový

Tunel má na začátku oporu, ale potom opora chybí a pes si musí ,,prorazot" cestu sám.


- slalom

Tyče jsou vyrobeny z měkkého materiálu, který se pohne, kdykoliv se ho pes dotkne. Pes nabíhá z leva a tyček je vždy sudý počet. Na druhém obrázku je vidět, jak má pes běžet.


Všechno potřebné vás naučí na cvičáku, ale pokud si chchete se psem tímto způsobem hrát a sportovat, překážky si můžete vyrobit sami. Nechce se mi to tu celé vypisovat, tak tady to najdete.

Ještě sem vám dám videiko ze soutěže z roku 2015.


A nakonec kde jsem čerpala. Je to úžasná stránka, doporučuju.

Hafici.cz


Tak, to jest vše, jestli jste to přečetli celý, tak to teda klobou dolů. =D

A ne, nekopírovala jsem to celý. Hodně jsem to poupravovala (ten začátek měl v původní stránce snad metr =D) a ty překážky jsem dělala celý sama.

Žijte blaze a zkoušejte agility. Chilli

Komentáře

ChilliVIP(ANIME!)

Monula11: Doma, v klidu asi jo, ale na cvičáku, kde by na mě každej čuměl a pod tlakem, že to musím zvládnout ne. A už vůbec ne na soutěžích!smajl

ChilliTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Pavčo(kdo miluje howrse at jde ...)

plemena !!!! je to kurzívou že ? Možná špatně vidím protože jsem moc slepá četla jsem to kvůli tomu asi 3 protože jsme zapoměla na co si mám dát v tom textu bach (kurzívu) ale vidím že to napsal někdo předemnou takže asi nic.. smajl :-(

PavčoTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

ChilliVIP(ANIME!)

Pavčo: Ne. Zkus znovu.

Edit 17:01: Pavčo: Teď už je to správně. A odměnu dostaneš. Není to pro ,,správnou odpověď ", ale abych zjistila, kdo čte úvod. Odměnu dostaneš.smajl

ChilliTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

ChilliVIP(ANIME!)

nymfadoraHP: Výborně! Alespoň nědo čte úvody...
Přijde mi to jako buranství, že spousta lídí se vrhne hned na to důležitý, aniž by si přečetli úvod, kterej jsem taky musela sesmolit....

ChilliTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

nymfadoraHPVIP

My s Dixem děláme agility ale v tomhle počasí to nechceme ani jeden smajl jinak cvičíme:skoky ale daleký moc nechci. Ne ze bych neměla materiál ale no mám ale trošku větší smajl zeď. Mi příde jako normálni překážka. Děláme kladinu, houpačku, tunel bohużrl nemáme ale tobych nebyla já kdybych na něco nepřišla smajl slalom děláme ale.trochu jinak :S. A stůl je velmi dobrý nápad smajl promiňte že obtěžuju smajl jinak skvělý článek smajl jako vždy smajl
Ps: sorry za můj pravopis smajl píšu z mobilu smajl

nymfadoraHPTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

ChilliVIP(ANIME!)

Na videu si můžete všimnout, že ta paní není nijak mladá, takže tenhle psí sport není nějak extra omezen věkem.smajl

ChilliTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.