Sjůzin blog

Terry Fox- kanadský hrdina, co měl silnou vůli

Ahoj, tenhle článek je o kanadském hrdinovi Terrymu Foxovi, dívali jsme se na občance na nějaké video o něm a mě jeho příběh tolik dojal, že jsem se rozhodla o něm napsat článek.

 

Terry Fox celým jménem Terrence Stanley Fox, jako teenager mu nešel basketbal a tak celé léto trénoval, každý den. Měl totiž SILNOU VŮLI a v basketbalu se zlepšil. Schválně kdo z vás by tohle udělal a neseděl celé léto u počítače. Ale tím se opravdu neproslavil.

V osmnácti letech dostal rakovinu kosti a byl nucen nechat si amputovat( vzít) pravou nohu a měl umělou nohu nebo tak nějak se tomu říká. Když viděl, lidi jak trpí rakovinou, rozhodl se poběží přes celou Kanadu, sedm měsíců každý den bez přestávky 42 kilometrů a bude vybírat peníze pro výzkum rakoviny. Musel mít neskutečně silnou vůli a cílevědomost. Protože to je velice obtížné. Ze začátku se mu moc nedařilo a tak jeho zaujetí pro věc nebylo úplně lehké si udržet, ale potom peníze přibývali   a například jeden ředitel hotelu mu dal spoustu peněz a přiměl další lidi, aby taky dali nějaké peníze. Řekl spoustě firmám a prostě Kanaďanům. Terry začínal mít fanoušky a lidi kteří ho podporovali a dávali peníze.

 

Svůj běh nazýval marathon of hope (maraton naděje), ale 1. září byl donucen přestat, zjistilo se že se mu rakovina dostala do plic a tak musel zůstat doma, ale televizi řekl, že se pokusí svůj běh dokončit. Uběhl 5 373 kilometrů za 143 dní. To se zdá neskutečné, ale on to dokázal, protože věřil. Svůj běh, ale bohužel nedokončil, protože v červnu 1981 dostal zápal plic, 27. června upadl do kómatu a následující ráno zemřel.

 

Lidé, ale dali dohromady částku, kterou chtěl vybrat, už přesně nevím kolik to bylo, ale myslím, že jeden dolar na obyvatele Kanady. Lidé vybrali dokonce více peněz, myslím, že kdyby  v tu dobu Terry žil měl by obrovskou radost. Zemřel v nedožitých dvaceti tří letech.

Všechny státní budovy stáhli vlajku kanady na půl žerdi, což znamená státní smutek, než proběhl pohřeb. Stal se nejmladším držitelem  řádu Kanady, nejvyššího civilního vyznamenání země. Měl a má titul Rytíř řádu Kanady

A dodnes se běhají běhy Terryho Foxe a to i v České republice.

Můj názor: Tento člověk byl prostě HRDINA. A nebyl to žádný politik, ani nic takového. A je veliká škoda, že tento běh nedokončil. Když jsem to viděla, teklo i mi z očí i pár slz. Kdyby bylo víc takových lidí, bylo by to skvělé. Já osobně ho za to obdivuji.

A tento článek už se mi jednou smazal, tak doufám, že to za tu práci bude stát, ale řekla jsem si napíšu ho znovu, z vůle a to je naprostý obrovský nic o proti tomu, co dokázal. Budu ráda, když tu zanecháte nějaký komentář a třeba +.

A pokud chcete napište někam na hpd.cz např. do síně slávy hashtag, nevím přesně jak ho udělat a nechci to zase smazat, terryfoxjehrdina. Prostě HRDINA KANADY. Díky za přečtení a byla bych ráda, kdyby jste to poslali dál ať se o něm dozví víc lidí a tom, co udělal. Takže pokud budete chtít napište na hpd.cz a klidně do komentářů pod články nebo pod tenhle. Možná si to přečte jen jeden člověk, co dá jen + a nic víc a to by byla Veliká Škoda. Tak doufám, že ne. Ahoj!

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.