Rezek's world

TIPS - Geocaching 1 - trochu doplnění k magazínu

Co to geocaching vůbec je, je poměrně dobře popsáno v článku v magazínu HPD - odkaz na článek .

Tento článek na mém blogu píšu jako takové doplnění. Sama kešky hledám, dozvěděla jsem se o tom od kamarádky a hodně mi pomohla, protože ze začátku pro mě bylo těžké se vůbec zorientovat na tom webu.
Geocaching.com je anglicky, jde sice přeložit do češtiny, ale všechno tam česky není. A vůbec jsem ze začátku některé věci nechápala, nebýt té kamarádky, nenajdu ani první kešku. To je jeden z důvodů, proč tenhle článek píšu - abych pomohla těm z vás, kterým geocaching přijde jako zajímavá zábava a rozhodli se začít.

Článek bude rozdělený na několik částí, aby nebyl moc dlouhý.



Začátek  před hledáním první cache

Zaregistruj se na geocaching.com. Registrace je blíže popsána v magazínu. Je navíc hodně podobná registraci např. tady na HPD. Pokud web chcete česky, úplně dole máte Choose your language, kliknete na to a vyberete čeština. Pak si můžete zobrazit např. mapu s keškami a najít kešky, které jsou blízko. Později, až nějaké kešky najdete, se vám na mapě objeví smajlíci. Mapa bude ze začátku asi ukazovat USA, tak si ji zmenšete, přesuňte se do Evropy a do Čeka, postupě zvětšujte a najděte si místo, kde bydlíte, kam jedete na výlet atd.

K hledání keší podle souřadnic potřebujete GPS navigaci, anebo stačí i mobil - musí na něm být internet a nějaký Google play, abyste si mohli stáhnout potřebné aplikace.
Já používám aplikaci c:geo - tam si stáhnete kešky co chcete hledat, můžete na geocaching.com zjistit název a podle něj to najít, nebo můžete kešku najít na mapě. Potom maps.me, tam si stáhnete mapu české republiky, a propojí se to s aplikací c geo. Pro google mapy byste museli pořát být v dosahu wi-fi sítě, a ta není všude v lese :D . A pak Simple GPS display - to určí vaši polohu. Pokud potřebujete, můžete si stáhnout i baterku, kdybyste někdy hledali kešku v noci (i to se mi už stalo).

Doporučuji taky podívat se na web wiki-geocaching.cz, kde máte spoustu věcí při geocachingu česky popsanou.

Důležité pojmy
Cache - jak už asi víte, jedná se o to co hledáte, většinou krabičku různé velikosti.
Event - setkání geocacherů, započítává se jako nalezená nebli odlovená cache.
Geocacher (cacher, kačer) - ten co hraje geocaching.
Mudla - ten co geocaching nehraje. Pojem vznikl podle Harryho pottera, tam je mudla ten co nekouzlí.
Až budete cache hledat, na mudly pozor, neměli by vědět kde je, nikdy nevíte koho napadne kešku zničit.
Owner - ten co keš založil, z anglického own - vlastnit.
Suvenýr - obrázek, který se vám přidá na profil při odlovení určitého druhu keše v určitý den.

Cache
Když si na geocaching.com otevřete stránku keše, vidíte předzdívku zakladatele/ownera. Dál vidíte velikost keše - size, obtížnost - difficulty, terén - terrain, body oblíbenosti - favourite points - FP. Body oblíbenosti nejsou zas tak důležité, každému se líbí něco jiného a znám dost hezkých kešek, které mají jen 1-2 body oblíbenosti. A pozor, může se stát, že určování velikosti, obtížnosti nebo terénu nebude úplně přesné.
Pod tím vším je tzv. listing - popis a zajímavosti o místě, kde je cache uložená. Rozhodně doporučuji přečíst, dozvíte se spoustu zajímavostí. Úplně dole je tzv. hint - nápověda. Je to zvláštní shluk písmen, ale klikněte na dešifrovat, v mobilu na ty písmena a zobrazí se vám to normálně. Zašifrované je to proto, že někdo hint nechce používat. Po  straně jsou atributy - to jsou obrázkové ikonky, může tam být jestli ke keši můžou psi, jestli se tam dostanou i vozíčkáři, jestli potřebujete nějaké speciální vybavení. jejich seznam je na wiki - geocaching com. Ještě pod hintem jsou zápisky lidí, co už cache našli.

Co znamená velikost, terén a další věci se dozvíte v dalším díle :-)

Ahoj, Rezek.II





Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.