Rezek's world

RECOMMEND - Moje oblíbené filmy 1.

V tomto článku vám představím své oblíbené filmy :-)  třeba se vám taky budou líbit :-)
Popíšu vám i základní děj, ale ne celý, na to už se podívejte sami :) Jsou tu i odkazy, kde jsou filmy na internetu. Obrázky v článku nejsou moje, ale jsou volně na internetu - jsou to úvodní obrázky jednotlivých filmů.

Harry Potter

Harryho Pottera zná asi každý, ale když píšu o mých oblíbených filmech, nemůžu vynechat :-)

Díly:
Harry Potter a Kámen mudrců, Harry Potter a Tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý Pohár, Harry Potter a Fénixův Řád, Harry Potter a Princ dvojí krve, Harry Potter a Relikvie Smrti 1, Harry Potter a Relikvie Smrti 2.

Základní děj:
Harry Potter žije s tetou, strýcem a bratrancem, protože jeho rodiče zemřeli, když mu byl rok. Když je Harrymu jedenáct, dostane dopis z Bradavic, kouzelné školy, a zjistí, že jeho rodiče zabil nejhorší zlý čaroděj všech dob, lord Voldemort. Odjíždí do Bradavic. Při cestě i v Bradavicích se seznamuje se spoustou lidí. Nachází si nejlepší přátele Rona, který má bratry Freda a George a sestru Ginny, a Hermionu, která je nejlepší ve třídě. Rozumí si i s šafářem Hagridem. Taky se setká s Dracem, kterého vůbec nemá rád, a s nepříjemným učitelem lektvarů Snapem. Ale život v Bradavicích není zdaleka jen učení, kouzlení, hraní famfrpálu a odbývání školních trestů. Lord Voldemort, i když přežívá v nejslabší podobě, se pořád snaží se dostat k moci, ovládnout kouzelnický svět a zabít Harryho. Harry a jeho přátelé se snaží mu v tom zabránit. Občas se stane něco divného a zvláštního. Někdo se snaží ukrást Kámen mudrců co přináší bohatství a nesmrtelnost. Otevírá se Tajemná komnata a školou se pohybuje monstrum, které ohrožuje všechny z nekouzelnických rodin. Z vězení uprchne Sirius Black, který byl prý nejvěrnějším stoupencem Voldemorta. V Bradavicích se koná Turnaj tří kouzelnických škol, a záhadným způsobem je tam přihlášen Harry. Podivné sny o místnosti s věštbami, stará učebnice lektvarů, kde nejsou zdaleka jen lektvary... Harry, Ron a Hermiona se snaží zabránit nejhorším událostem, co by mohly nastat a zachraňovat své životy i životy svých přátel, protože Voldemort je neustále hrozbou... A v některých chvílích je nejisté, komu ještě se dá věřit...

Děj je podle mě napínavý, nikdy jsem nevěděla co se stane. Ve filmech najdete temné chvíle, ale i světlo, přátelství a lásku. Jak asi víte, filmy jsou fantasy, používají se tam kouzla, někteří lidé a věci mají zvláštní schopnosti... Nejde ale o žádnou pohádku, umře docela dost postav...

Filmy jsou natočeny podle stejnojmených knih J. K. Rowling. Knih je sedm, filmů osm, protože poslední kniha je rozdělena do dvou filmů. Filmy ale nejsou přesně podle knih. Knížky jsou taky úžasné. A kdyby vám knížky a filmy nestačily, na internetu se dá najít spousta fanfiction. (fanfiction je příběh psaný fanoušky nějakého fiktivního světa, je to příběh v tom světě, může mít hodně podob. Stejný příběh z pohledu někoho jiného, příběh co by se stalo kdyby se něco změnilo,  zamilovaný příběh postav co se v originále neměly rády, nebo úplně jiný příběh jen v tom samém světě) Moje oblíbené fanfiction jsou například Ginny Weasleyová a princ dvojí krve (část 5., a celý 6 a 7. díl z pohledu Ginny) nebo Rodinné vazby (Harry má dvojče Adriana, a celý kouzelnický svět včetně rodičů, kteří v tomto fanfiction žijí, si myslí že to Adrian přežil útok Voldemorta. Pravdu zná jen Harry a Severus Snape, který se o něj stará jako otec...) Knížky i filmy jsou v originálu v angličtině, ale jsou přeloženy i dabovány. Nejvíce se mi z knížek i filmů líbily Tajemná komnata a Relikvie Smrti (film část 2) .




Hunger Games

Další poměrně známá série filmů, a myslím neméně úžasná než Harry Potter.

Díly:
(originál/český název - oba se používají, a český název naví není doslovným překladem originálu)
Hunger Games / Aréna smrti , Catching Fire / Vražedná pomsta , Mockingjay part 1, / Síla Vzdoru 1 , Mockingjay part 2 (Mockingjay part 2 ještě není, premiéra bude v česku 19. listopadu 2015

Základní děj:
V troskách Severní Ameriky je země Panem. Tvoří ji dvanáct krajů a hlavní město Kapitol. Kapitol krutě vládne. V minulosti se kraje vzbouřily, ale byly poraženy a třináctý kraj zničen. Jako potrestání krajů a varování vznikly Hunger Games - Hladové hry. Každý rok jsou z každáho kraje při Dni sklizně vybrány dvě děti, chlapec a dívka ve věku 12 - 18 let. Musí bojovat v aréně a zabíjet se navzájem, dokud nezůstane naživu jen jeden. Celé hry jsou v přímém přenosu vysílány v krajích.
Ve dvanáctém kraji žije šestnáctiletá Katnis Everdeenová s matkou a sestrou Prim. Katnis se o ně musí starat, protože jejího otce zabil výbuch v dolech a její matka se z toho zhroutila. Jídlo musí opatřovat i zakázaným lovem v lese s kamarádem Galem. Do toho přichází Sklizeň. Prim je dvanáct a její jméno je taky v losování. I když jen jednou,přesto je vylosována zrovna ona. Katniss se přihlásí dobrovolně místo ní. Z chlapců je vylosován Peeta Mellark, který Katniss zachránil kdysi život, a který ji miluje od prvního dne co ji viděl. Katnis slíbila Prim, že se vrátí, ale bude moct slib dodržet? Katniss a Peetovi má pomáhat Haymitch, jediný žijící vtěz z 12. kraje, který je ale pořád opilý, a mezi soutěžícími jsou i takoví, co se na hry připravovali celý život. Katniss ale pomáhá skvělý vizážista Cinna. A Peeta řekne před celou zemí, že Katniss miluje... Hry začínají....

Hunger Games je taky napínavý a dobrodružný film, ve kterém má ale stejně jako v HP své místo láska a přátelství.  Film se odehrává v budoucnosti, proto jsou v něm některé věci pokročilejší než teď. Stejně jako v HP v něm umírá hodně lidí. Poku vám vadí dívat se na to jak někdo umírá, a přesto chcete vidět tenhle film, asi tři minuty po začátku her se nedívejte, tam se totiž zabíjí celkem hodně, pak už se na to dívat dá.

Filmy byly natočeny podle stejnojmených knih Suzanne Collins. Knížky se dají najít na internetu, třeba  http://katnissandpetta.blog.cz/ Knížky jsou tři, filmy čtyři, stejně jako u HP je rozdělen poslední díl. Filmy se drží knižních předloh. Také se dá na internetu najít spousta fanfiction, doporučuji například Hunger Games - The boy with the bread, Catching Fire - The boy who volunteered, Mockingjay - the boy who was hijacked
(Hunger Games všechny 3 díly z pohledu Peety).



Pollyanna

Pollyanna (2003)
Film na odkazu je anglicky, bez titulků. česky jsem na internetu nenašla, ale je možné že někde je. A možná se dá stáhnout.

Základní děj:
Polllyanně Whittierové zemřela matka a teď i otec, proto jede ke své tetě Polly. Teta Polly si ji k sobě bere jen proto, že to považuje za povinnost, a zezačátku ji nemá moc ráda. Pollyanna se seznamuje se služkou Nancy a sluhou Timem a jeho otcem Tomem, s nemocnou paní Snowovou, záhadným panem Pendletonem a všechny je učí hru, kterou ji naučil otec - Hru na radost, jejímž smyslem je najít radost úplně ve všem. Jako třeba když Pollyanna chtěla kdysi panenku, ale přišly jí berličky, tak může mít radost že je nepotřebuje. Zachrání kotě a psa a snaží se najít domov sirotkovi Jimmymu, ale půjde všechno pořád tak snadno?

Hlavním smyslem filmu je asi ta radost, a to, že lze mít radost i z věcí, u kterých se důvod k radosti nedá najít lehce. Příběh by se mohl stát doopravdy.
Film byl natočen na motivy stejnojmené knížky Eleanor. H. Porter.



Deník princezny

Díly:
Deník princezny , Deník princezny 2 : Královské povinnosti

Základní děj:
V San Francisku žije Mia Thermopolisová se svojí matkou Helen. Otce Mia nikdy neviděla, jen jí posílal dárky k narozninám a platil školu, a nedávno zemřel. Mia není ve škole moc oblíbená, kluk kterého by chtěla si jí nevšímá... Její nejlepší a jedinou opravdovou kamarádkou je Lilly, přátelí se i s jejím bratrem Michaelem. Jednou za ní přijede babička z tátovy strany a řekne jí, že její otec byl princ evropské země jménem Genovie a Mia je tedy princeznou, a teď když zemřel je i jedinou dědičkou trůnu. Mia neví, co má dělat, co si o tom má myslet. Babička ji učí králoskému chování a nechá jí upravit vzhled. Nikdo se ale nemá dozvědět, že Mia je princezna. přesto se to však všichni dozví, a naráz má Mia plno rádoby kamarádek i lásku, která však není opravdová, všichni se jen snaží být slavní. A to se někteří z nich k ní chovají jinak pěkně hnusně. Mia navíc udělá pár docela trapasů. Není si jistá, jestli chce být princeznou, pak ale najde dopis od táty...

Ve filmu jde hlavně o přátelství, lásku a poznávání nových věcí, co Mie její role přináší. Genovie je fiktivní země, ale jinak je film realistický.


Filmy byly natočeny podle série knih Princezniny Deníky spisovatelky Meg Cabottové. Knížek je mnohem více než filmů, nevím přesně kolik četla jsem jen jednu. Filmy se mi ale líbí víc než ta jedna knížka. Filmy nejsou moc podle knížek, dost věcí je tam jinak, v knížkách třeba Miin otec žije.




Snad se vám článek líbil a snad jste našli něco na co se podíváte :-)

Ahoj, Rezek


Komentáře

Kanour21

Nestačím se divit, kde všude se dá najít zmínka o mém překladu povídky Ginny W. a Princ dvojí krve smajl smajl

Kanour21To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.