Rere blog

Představujeme koleje: Zmijozel

Salut,

Jen se omlouvám za neaktivitu, ale škola je škola.

Dnešní článek o druhé nejznámější koleji v Bradavicích (myslím tím ten graf, kde jsou zapsané všechny zmíňky o koleji apod.), ale ještě než ji představím, tak ti, kdo nemají svou kolej se rozřadí (kvíz pro znalce HP světa a pro neznalce). Mrzimor a Nebelvír zde a ti, co dostali zelenou prokračují zde...

Zmijozel

Nebo to bude Zmijozel, 
kde nastane tvá chvíle – 
ti ničeho se neštítí, 
by došli svého cíle. 



Název: Zmijozel; anglicky Slytherin; slovensky Slizolin 
Barvy: zelená a stříbrná 
Zvíře: had 
Živel: voda 
Učitel: Severus Snape (učí lektvary) / Horacio Křiklan (učí lektvary) 
Duch: Krvavý baron 
Zmijozelský den hrdosti: 21. března 


Zakladatel: Salazar Zmijozel

V originále Salalzar Slytherin, narozen cca 993. Byl to čaroděj s čistou krví, známý svou vynalézavostí a odhodláním. Byl to jeden z nejlepších čarodějů té doby (díky tomu, že uměl hadí jazyk). Dvakrát nemusel mudlorozené studenty v Bradavicích až to vyústilo k tomu, že odmítal přijímat tyto studenty. Ostatní zakladatelé s ním nesouhlasili, což vyústilo, že Salazar postavil tajemnou komnatu a odešel z Bradavic. Zemřel nikdy v jedenáctém století.
Jeho hůlka byla z hadího dřeva s jádrem bazíliščího rohu, která uměla schopnost “usnout”, když jí to někdo přikázal v hadím jazyce. 


Vlastnosti koleje:

Tady mnoho lidí říká, že ti, co jsou ve Zmijozelu jsou zlí, ale není to tak. Moudrý klobouk to dobře vystihl. ti "ničeho se neštítí, by došli svého cíle"--> jdou si za svým cílem (klidně i přes mrtvoly) a někdy je tím cílem stát se pánem celého světa. Proto se patří většina záporáků, ALE i hodní lidé.

Vynalézavost, mazanost, ambiciózností, odhodlanost, vůdcovství, sebezáchova, bratrství,  

Jinými slovy: Zmijozel by zabil toho, kdo vám vyhrožuje smrtí.

A další poznámka: Ne všichni Zmijozelští jsou zlý, spíše mnoho zlých pochází ze Zmijozelu.


Společenská místnost:

Kolej se nachází ve sklepení Bradavic. Z tohoto důvodu je světlo ve společenské místnosti zelené. Chcete-li vstoupit do Zmijozelské společenské místnosti, musíte jen nahlas vyslovit současné heslo (které se mění každých 14 dní) před úsekem vlhké kamenné zdi; jakmile je slovo vysloveno, skryté kamenné dveře se sklouznou stranou a zanechávají ve zdi obdélníkový otvor vedoucí do Zmijozelské společenské místnosti.
Společenská místnost připomíná kobku. Společenská místnost má spoustu černých a tmavě zelených knoflíkových všívaných kožených pohovek, tmavých skříněk a jsou zde tapisérie slavných Zmijozelců.
Ložnice jsou přepychové. Starodávné postele se sloupky a hedvábnými zelenými závěsy. Také tu jsou stříbrné přehozy. Zdi jsou pokryty středověkými tapiseriemi, zobrazující dobrodružství slavných Zmijozelských a ze stropu visí stříbrné lucerny. A výhled z okna je okouzlující,svět pod jezerem je krásný a občas můžeš vidět i oliheň. 

Studenti této koleje:

Je jich hodně a některé určite znáte, tak si sem dáme jen ty, které možná moc neznáte, nebo netušíte, že chodili do Zmijozelu

Vincent Crabbe - taky student v Harryho ročníku, jeho otec je smrtijed. Crabbe věčně doprovází Draca Malfoye jako jeho gorila. Podle knihy je velmi hloupý a nedokáže nic dělat podle svého rozhodnutí, většinou poslouchá Dracovy rozkazy. Podle Malfoye je ale Crabbe chytřejší než Goyle, protože v prvním díle je vybrán jako jeho sekundant, když si domluvili souboj s Harrym. V šestém díle hrál v zápase proti Nebelvíru jako zmijozelský odrážeč. V sedmém díle, po "pádu" Malfoyových, se Crabbe projevil jako dobrý kouzelník, odborník na kletbu Cruciatus a už odmítal Dracovi jen tak sloužit. V sedmém díle zemřel, když aniž by si to uvědomil, zničil Voldemortův viteál.

Gregory Goyle - zmijozelským studentem v Harryho ročníku, jeho otec je smrtijed. Goyle věčně doprovází Draca Malfoye jako jeho gorila. Podle knihy je velmi hloupý a nedokáže nic dělat podle svého rozhodnutí, většinou poslouchá Dracovy rozkazy. V prvním díle cestou vlakem do školy ho kousne do prstu Ronova krysa Prašivka (tento čin označí v třetí knize Fred Weasley jako "její nejvýznamnější čin"). V šestém díle hrál v zápase proti Nebelvíru jako zmijozelský odrážeč. V sedmém díle, po "pádu" Malfoyových, už Goyle odmítal Dracovi jen tak sloužit.

Blaise Zabini - stejně starý s Harrym; popisován jako vysoký hezký černý chlapec. Má slavnou krásnou matku, která sedmkrát ovdověla. Každý z jejích manželů zemřel za záhadných okolností a po smrti každého z nich zdědila velké množství zlata. Poprvé jsme o něm slyšeli v prvním díle, kde ho moudrý klobouk zařadil do Zmijozelu. Dále je až v šestém díle, kre je členem Křiklanova klubu. Naposledy je spatřen v sedmém díle (pouze ve filmu) místo Crabba v komnatě nejvyšší potřeby. (v knize nebyl protože, herec, který celých 6 let ztvárňoval Crabbeho, se dalšího natáčení už neúčastnil, protože byl odsouzen za výtržnictví při nepokojích).

Pansy Parkinsonová - studentka v Harryho ročníku. Často je v knize zmiňována jako vůdkyně party zmijozelských děvčat. Často dělá doprovod Dracovi Malfoyovi, například s ním byla na vánočním plese ve čtvrtém díle. Také s ním nějaký čas chodila. V pátém ročníku se stala zmijozelskou prefektkou a členkou vyšetřovatelského sboru Dolores Umbridgeové. V sedmém díle vyžaduje Harryho vydání Voldemortovi před bitvou o Bradavice, za Harryho se ovšem postaví celý Nebelvír, Havraspár a Mrzimor a McGonagallová ji vyzve, aby opustila Velkou síň jako první následována ostatními zmijozelskými. 

Millicent Bullstrodeová - je ve stejném ročníku jako Harry. Je tak trochu ženskou verzi Crabbea a Goyla. Ve druhém díle je v soubojnickém klubu Snapem přiřazená k Hermioně, která jí vzala vlasy na mnoholičný lektvar (vlastně to byly kočičí chlupy).V pátém díle, to se naposledy v knize objevila, se stala členkou vyšetřovatelského sboru Dolores Umbridgeové.

Theodore Nott - zmijozelský student v Harryho ročníku a jediným známým členem Zmijozelu, který vidí testrály, jeho otec je smrtijed.

Marcus Flint – kapitán zmijozelského famfrpálové mužstva

Dafné Greengrassová – členka party Pansy Parkinsonové, její sestra Astoria si vezme Draca Malfoye

Astoria Greengrassová - sestra Dafné, manželka Draca Malfoye

Graham Montague – střelec zmijozelského famfrpálového týmu, nahradil Flinta na místě kapitána 

A mnoho dalších: Draco Malfoy a jeho předci i potomci, Severus Snape, Horacio Křiklan, Voldemort a jeho předci, Albus Potter, Merlin, Dolores Umbridgeová, Andromeda Tonksnová (matka Tonksnové), rodina Blacků (kromně Siriuse), Voldemort, většina smrtijedů, atd.



Fiktivní postavy:


Máte tu jejich jména a z jakého seriálu (filmu) pocházejí, někteří jsou v úvodním videu.
Prosím berte některé s rezervou,mohou být na pomezí (např. Hermioně by Havraspár slušel taky, ne?)

Dr. Strange (MCU), Barney Stinson (How I Met Your Mother), Cheryl Blossom (Riverdale), Daenerys Targaryen (Game Of Thrones), Fallon Carrington (Dynasty), Cersei Lannister (Game Of Thrones), Sheldon Cooper (The Big Bang Theory), Jim Moriarty (Sherlock), Scarlet Witch (MCU), Joker (The Dark Knight), Jonathan Morgenstern (Shadowhunters), Lexa (The 100), Loki Laufeyson (MCU), Santanico Pandemonium (From Dusk Till Dawn), Lydia Martin (Teen Wolf), Alison DiLaurentis (Pretty Little Liars), Alex Vause (Orange is the new Black), Gregory House (Dr. House), Cal Lightman (Lie to Me), Michael Scofield (Prison Break), Berlin (La Casa de Papel), Spencer Hastings (Pretty Little Liars), Jace Herondale (Shadowhunters), Margaery Tyrell (Game Of Thrones), Regina Mills (Once Upon a Time), Mona Vanderwaal (Pretty Little Liars), VoidStiles (Teen Wolf), Peter Pan (Once Upon A Time),Count Olaf (A series of Unforturìnate Events), Morgana Pendragon (Merlin), Isabelle Lightwood (Shadowhunters), Jasmína (Disney- Aladin), Megara (Disney - Herkules), Flynn (Disney -Tangled), Elsa (Disney - Frozen), Aladin (Disney - Aladin), Tiana (Disney - Princess and the Frog)

Celebrity:
Ariana Grande (zpěvačka), Taylor Swift (zpěvačka), Demi Lovato (zpěvačka/ herečka), Gerard Way (hudebník), Kanye West (rapper), Nicki Minaj (zpěvačka), Billy Eichner (komik), Rihanna (zpěvačka), Kim Kardashian (modelka, televizní osobnost), Mariah Carey (zpěvačka), Jared Leto (herec),

Zajímavosti:

♥ Čaroděj Merlin chodil do Zmijozelu.
♥ Podle legendy je stuha řádu Merlina první třídy zelená, aby odrážela jeho Bradavickou kolej.
♥ Harry Potter je částečně příbuzný s Voldemortem. Totiž bratři Peverellovi (kteří byli hlavními hrdiny příběhu tří bratří) vytvořili relikvie smrti sami. Druhorozený si vytvořil kámen vzkříšení, který pak byl uložen do prstenu, který patřil pak Gauntovým (naposledy ho vlastnil Voldemort) a nejmladší si vytvořil neviditelný plášť, který vlastní Harry.
♥ Nikdo přesně neví, kde se Salazar narodil, ale bylo by krásné, kdyby se narodil někde v Irsku, protože by všichni zakladatelé dali krásný symbol: Skotsko (Havraspár), Wales (Mrzimor), Anglie (Nebelvír) a Irsko. Ale je známo, že v Irsku se nevyskytují žádní hadi, tak asi se zde Salazar asi nenarodil.
♥ Velkou zajímavostí je, že Zmijozel je první a poslední zmíněnou kolejí v Harrym Potterovi
♥ Moudrý klobouk chvíli rozhodoval kam Zlatoslava Lockharta dá, jestli do Zmijozelu nebo do Havraspáru. Nakonec vybrat to druhé.
♥ Ve hře Game Boy Advance Game Mother 3 (vůbec ji neznám) je jeden nepřítel jménem Slitherhen → odkaz na Zmijozel (Slytherin) 



Obrázky:
Zmijozelské bingo - pro plný obrázek klikni zde






Chceš vědět více? Klikni na wizardingworld.com 
Tak co? Kolik tu je lidí ze Zmijozelu?, Znám dva youtubery, kteří dělají vide ze věta HP a ještě můj bratr je ze Zmijozelu. 
Příště nás čeka poslední kolej: Havraspár

 
Rere

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.