Rere blog

Představujeme koleje: Havraspár

Salut, 

Ok, když nám zavřeli školu, řekla jsem si, že bych mohla něco zase po půl roce vydat.
*kouknu se na kalendář*
Ono už jsem doma přes měsíc?! Hrozně to letí, hlavně s tolika úkoly...
Ale no co - tady to máme:


Tak a máme tu poslední díl této minisérie o Bradavických kolejích. Měli jsme Mrzimor, Nebelvír, Zmijozel a dnes nás čeká...


Havraspár

či moudrý starý Havraspár, 
pokud máš bystrou hlavu, 
tam důvtipní a chápaví 
vždy najdou čest a slávu. 



Název: Havraspár; anglicky Ravenclaw; slovensky Bystrohlav
Barvy: modrá a bronzová (ve filmech modrá a stříbrná)
Zvíře: orel (ve filmech havran)
Živel: vzduch
Učitel: Filius Kratiknot (učí kouzelné formule)
Duch: Šedá dáma (Helena z Havraspáru)
Havraspárský den hrdosti: 23. března

Zakladatel: Rowena z Havraspáru

V angličtině Rowena Ravenclaw byla skotskou čarodějnicí v 10. století. Byla známá svou inteligencí a kreativitou.

Se svými přáteli založila Bradavickou školu. Podle Legendy právě Rowena zvolila místo, kde měla škola stát. Zdál se jí totiž sen, kde ji válečné prace vedlo k útesům jezera. Také ona vymyslela neustále měnící se schodiště školy.

Rowena si vážila studentů s inteligencí a moudrostí. Někdy v téhle době se jí narodila dcera Helena, kterou poté učila v Bradavicích. 

Nápad Salazara o přijímání čistokrevných kouzelníků odmítla, protože velké množství jejích studentů byly z mudlovských rodin.

Poté co Helena vystudovala školu, ukradla své matce diadém, o kterém se říká, že zvyšuje moudrost nositele. Helena žárlila na slavný intelekt své matky a vzala si s ní diadém do Albánie, daleko od dosahu své matky, v naději, že ji překoná. Zahanbená za zradu své dcery se Rowena rozhodla zachovat tajemství své dcery před ostatními i spoluzakladateli.

Krátce nato Rowena onemocněla. Bez ohledu na její zradu požádala barona, který byl zamilovaný do Heleny, aby šel a našel její dceru, jen si ji přála naposledy vidět. Nakonec ji sledoval do lesa v Albánii, ale když se s ním odmítla vrátit, baron ji v záchvatu vzteku probodl. Jakmile si to uvědomil, vzal si život. Oba dva se pak stali Bradavickými duchy - Krvavým baronem a Šedou dámou.

Rowena údajně zemřela na zlomené srdce. Jako první ze zakladatelů zemřela. Rowenin portrét zůstává v Bradavicích.  


Vlastnosti koleje:
Rozvrátíme fámu, že Havraspárci jsou výbornými studenty. Jsou výborný v tom ,co je baví a když to je škola, tak mají dobré známky. Další věc je, že když jste “chytří” tak to neznamená, že automaticky jste v Havraspáru.


Inteligence, důvtip, moudrost, tvořivost, originalita, osobitost, ostrost, přijetí

Prostě: Havraspár dělá to, co je moudré. Havraspár by přišel s řešením, které by zajistilo, že nikdo neumře. 


Společenská místnost:

Cesta začíná spirálovým schodištěm v západní věži. Na konci narazíte na dveře bez kliky, jen s bronzovým klepadlem ve tvaru orla. Zaklepete a ten vám položí otázku. Pokud na ní neznáš odpověď, musíš počkat než přijde někdo jiný a na otázku odpoví.
Není neobvyklé najít dvacet lidí stojících před dveřmi společenské místnosti a všichni se snaží společně vyřešit odpověď na otázku. Je to skvělý způsob, jak potkat jiné Havraspárce a poučit se z nich - i když je trochu nepříjemné, pokud jste zapomněli učebnice či famfrpálový dres potřebujete se rychle dostat dovnitř.
Když už jste překonali dveře, čeká vás společenská místnost. Okouzlí vás velký klenutý strop pomalován hvězdami. Okna jsou vysoká s lomenými oblouky ze kterých jsou vidět hory kolem hradu. Naproti dveřím je mramorová socha Roweny z Havraspáru a po obou stranách se nachází knihovna plná knih. Dále tu jsou sedačky, lenošky a polštáře, aby jste měli pohodlí při čtení. Napravo je krb, kde plápolá oheň. Nad krbem je erb Havraspáru. Pak tu je stoleček s kakaem a muffiny. Po obou stranách krbu jsou schody a ty vedou k ložnicím.
Ložnice je kruhová a postele máte po obvodu zdi. Každá postel má i své vlastní okno, Váš “osobní prostor” ohraničuje stůl a skříň.

Studenti této koleje:

Začneme učiteli: Quirinus Quirell, Zlatoslav Lockhart, Sybila Trelawneyová, Barty Skrk mladší (vydával se za Pošuka), profesor Kratiknot
Celá rodina Olivandrových chodila do Havraspáru.


Marcus Belby – člen Křikova klubu


Penelopa Clearwaterová – dívka Percyho Weasleyho, jedna z napadených baziliškem ve druhém díle


Roger Davies – kapitán havraspárského famfrpálového týmu, na plese Turnaje tří kouzelníků byl s Fleur Delacourovou


Lenka Láskorádová - Harryho kamarádka, objevuje se od Fénixova řádu. Je o rok mladší než Harry.


Terry Boot - Havraspárský student v Harryho ročníku. V pátém ročníku navštěvuje hodiny Brumbálovy armády. Na prvním setkání říká, že mu portrét v Brumbálově pracovně řekl, že Harry zabil v druhém ročníku baziliška Nebelvírovým mečem. V šestém díle navštěvuje kurz lektvarů na OVCE, v sedmém je tělesně trestán Carrowovými za to, že ve Velké síni mluvil o vloupání Harryho, Rona a Hermiony ke Gringottovým. Zúčastní se závěrečné bitvy o Bradavice. Jeho oblíbeným sportem je famfrpál.


Michael Corner - Havraspárský student v Harryho ročníku. Po vánočním plese ve čtvrtém díle začal chodit s Ginny Weasleyovou. V pátém díle se stal členem Brumbálovy armády. Po rozchodu s Ginny začal chodit s Harryho bývalou Cho Changovou. V šestém díle je jedním z mála studentů, který navštěvuje kurz lektvarů pro OVCE. V sedmém díle je opět členem Brumbálovy armády a účastní se závěrečné bitvy o Bradavice.


Marrieta Edgecombeová - havraspárská studentkou (asi o rok starší než Harry) a kamarádkou Cho Changové. Její matka pracuje na ministerstvu v oddělení kouzelnické přepravy. Marrieta navštěvuje Brumbálovu armádu, ale jenom proto, že tam Cho nechtěla jít sama. To se projeví, když BA udá Umbridgeové. Kvůli tomu má pak dlouhou dobu na čele nápis PRÁSKAČ. Ve filmu to prozradí Cho, když ji Umbridgeová vyslýchá pod veritasérem.


Anthony Goldstein - Havraspárský student v Harryho ročníku. V pátém díle se stal prefektem a členem Brumbálovy armády. V sedmém díle je opět členem Brumbálovy armády a účastní se závěrečné bitvy o Bradavice.


Padma Patilová - Havraspárská studentka v Harryho ročníku. Má identické dvojče Parvati v Nebelvíru. Ve čtvrtém díle jde na vánoční ples s Ronem, ale není spokojená, protože ten celou dobu pouze sleduje Hermionu, a tak nakonec skončí se studentem Krásnohůlek, ve filmu se studentem Kruvalu. V pátém díle se stane havraspárskou prefektkou a členkou Brumbálovy armády. V sedmém díle se účastní závěrečné bitvy o Bradavice. V knize je studentkou Havraspáru, ve filmu Nebelvíru.


Cho Changová - Rok starší než Harry Potter. Je popisována jako velmi pěkná tmavovlasá dívka, která je často doprovázena dalšími havraspárskými děvčaty.
Poprvé se v knihách objevuje již ve třetím díle, kdy ji Harry poznává coby chytačku havraspárské koleje. Již v této době se mu začíná líbit. Ve čtvrtém díle tento cit rapidně vzroste, ale Harry nesebere včas dostatek odvahy, aby ji pozval na vánoční ples a tak je pozvána Cedricem Diggorym, se kterým začala chodit. Cho je pak jednou z prvních, kteří Harrymu věří, že se Voldemort vrátil i přes všechny snahy ministerstva Harryho a Brumbála očernit. V pátém díle začne navštěvovat Brumbálovu armádu společně s kamarádkou Mariettou, která s ní jde skoro proti své vůli. Na poslední schůzce BA před Vánoci dá Harrymu první polibek. Harry ho později popisuje jako mokrý, neboť Cho při něm brečela. Harry a Cho spolu stráví Valentýna, ale Cho je stále smutná kvůli Cedricově smrti a navíc žárlí na Hermionu, že s ní Harry tráví moc času, k tomu se ještě přidá její zastávání Marietty, jež zradila BA tím, že ji dobrovolně prozradila Umbridgeové (ve filmu tento čin provede samotná Cho). S Harrym se tedy rozejdou. Na konci sedmého dílu se vrátí do Bradavic spolu s ostatními členy BA přes Komnatu nejvyšší potřeby a zúčastní se závěrečné bitvy o Bradavice. Chtěla také Harryho dovést do havraspárské kolejní místnosti, v čemž jí zabránila Ginny Weasleyová a poslala místo ní Lenku Láskorádovou. J. K. Rowlingová prohlásila, že si Cho vzala mudlu.



Známé fiktivní postavy patřící do této koleje:

Máte tu jejich jména a z jakého seriálu (filmu) pocházejí, někteří jsou v úvodním videu.
Prosím berte některé s rezervou,mohou být na pomezí (např. Hermioně by Havraspár více slušel, ne?)

Sansa Stark (Game Of Thrones), Edith Cushing (Crimson Peak), Mary Stuart (Reign), Belle (Beauty and the

Beast), Raven Reyes (The 100), Richie Gecko (From dusk till Dawn), Tony Stark (MCU), Spencer Reid (Criminal Minds), Alec Hardy (Broadchurch), El Profesor, Sergio Marquina (La Casa de Papel), Alan Turing (The Imitation Game), Stiles Stilinski (Teen Wolf), Aria Montgomery (Pretty Little Liars), Lorenzo de’ Medici (Medici), Stephen Hawking (The theory of Everything), Sherlock Holmes (Sherlock), James Flint (Black Sails), Thomas (The Maze Runner), Bruce Banner (MCU), Tyrion Lannister (Game Of Thrones), Jughead Jones (Riverdale), Klaus and Violet Baudelaire (ASOUE), Merlin (Merlin BBC), Magnus Bane (Shadowhunters), Alec Lightwood (Shadowhunters), Susan Pevensie (The Chronicles of Narnia), Legolas Thranduilion (Lord of the Rings), Killian Jones (OUAT), Rapunzel (Tangled - Disney), Aurora (Sleeping Beauty - Disney), Jane (Tarzan), Alice (Alice in the Wonderland), Wendy (Petr Pan), R2-D2 (Star Wars), Joda (Star Wars)

A tady reálné celebrity:

Amy Schumer (herečka), Benedict Cumberbatch (herec), Robert Downey Jr. (herec), Lorde (zpěvačka), Emma Watson (herečka), Lisa Kudrow (herečka), Jodie Foster (herečka), Natalie Portman (herečka), Alžběta II. (královna)



Zajímavosti:

♥ V německé verzi HP a Ohnivý pohár došlo k chybě překladu a Rowenu a Helgu označili za muže. 
♥ Albánie je někdy považována za “zemi orlů”, možná proto sem Helena uprchla. 
♥ “Polovičními” Havraspárci jsou profesorka McGonagallová a Hermiona. Moudrý klobouk se dlouho rozmýšlel, jestli je tam má dát. 
♥ Naopak u profesora Kratiknota se dlouho rozmýšlel pro Nebelvír. 
♥ Orlové jsou symbolem širší vize a síly mysli a srdce. 
♥ Lockhart patřil do Havraspáru, to lze poznat z na famfrpálových dresech z obrazů a i Rowlingová to potvrdila na Pottermore (Wizarding World).
♥ Isolt Sayre, zakladatelka Ilvermorny (Stříbranov - Americká škola čar a kouzel) si jako malá přála být v Havraspáru a proto hábity Stříbranovské koleje jsou zčásti modré. 
♥ Ve filmové adaptaci (HP a kámen mudrců) při rozřazování nebyl nikdo dán do Havraspáru. 

Obrázky:
Havraspárské bingo - pro plný obrázek klikni zde


Chceš vědět více? Klikni na wizardingworld.com 
Ok, já jsem v Havraspáru a jsem na to hrdá! A co ty? Příště (jestli nějaké bude) bych vám představila Ilvermorny (Stříbranov). Bude se vám to hodit, protože možná ve Fantastických zvířatech 3 se tam možná dostanene.

Rere

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.