Rere blog

Jak se učit a mít dobré známky

Salut,

Tento článek bude asi trochu delší a bude tu spoustu podkapitol, ale snad vám pomůžou si zlepšit známky na škole (sice je teprve konec října, ale čím dřív, tím líp). Psaly jste mi, že ode mě chcete pár tipů, jak dostávat dobré známky. Tak tady jsou. Nevím, jaké zvyklosti máte na škole (záleží i v jaké jste třídě), ale v tomto článku to budu brát podle zvyklostí naší školy. 
Informace, než začneme: nejsem žádný génius, pedagog ani psycholog. Proto, pokud moje rady nebudou fungovat, nenadávejte mi! Zkoušela jsem to pouze u sebe a občas to funguje. 

Odklad a písemky

Diář
Vždy si zapište každou písemku i zkoušení. Zvýrazněte si je od poznámek jako, že si na matematiku máte přinést pravítko. Já si třeba písemky zvýrazňuji zeleným zvýrazňovačem a školní akce modře. A vždy po škole se podívej, z čeho zítra píšeš.

Odkládání na neurčito
Častokrát spolužáci nechtějí psát písemku a odloží si jí na další termín. To dělej pouze v tom případě, že v ten den píšeš více písemek, pak je to lepší. Nejhorší případ je, když píšeš více písemek na podobné téma – chemie/fyzika; angličtina/němčina. Věci se ti spletou dohromady a pak budeš do chemie psát fyzikální vzorečky (Věř mi letos jsem dvakrát psala z biologie v jeden den – biologie normální a seminář z biologie.).

Na poslední chvíli
Tohle dělám a vím, že je to špatně. Většinou se učím cca pět minut před písemkou. Čím více se budeš učit, tím víc si toho do hlavy nasoukáš a vydrží to tam i dýl než jednu vyučovací hodinu. Uč se pravidelně, každý den zhruba ve stejnou dob, tvůj mozek si na to zvykne a bude se mu lépe pracovat.

Ptej se
Nerozumět učivu není hamba. Ptej se, když něčemu nerozumíš buď v hodině rovnou, nebo po vyučování. Když nevíš, co bude v písemce, zeptej se. Učitelka ti většinou řekne z čeho přesněji bude písemka. 



Tři typy učení
O tomhle jsem četla několikrát a u mě to určitě funguje.
Učíme se třemi způsoby: zrakem, sluchem, pohybem. Stačí zjistit, co tvé tělo preferuje a můžeš se začít učit!
Zrakový
Ten je prý nejčastější. Subjekt si dělá barevné poznámky a obrázky. Skvěle se orientuje v mapách, grafech a tabulkách. Nejčastěji jim jde matematika a fyzika. Zbožňují prezentace. Často je jim stane, že vědí, kde je v sešitě daná odpověď, ale neznají odpověď („Vím, kde. Třetí odstavec vlevo dole. Modře podtržené a vedle je obrázek piškvorek, který jsme s kámoškou hrály…“).
Jak na to: Dělej si barevné poznámky, obrázky. Používej atlasy, grafy a mapy.

Sluchový
Tito jedinci rádi poslouchají hudbu. Často se učí nahlas, aby se slyšeli nebo přemýšlí nahlas. Jdou jim zejména jazyky.
Jak na to: Poslouchej učitele, když má výklad. Uč se sami nahlas. Nahrávej si učivo a třeba cestou autobusem ji poslouchejte.

Pohybový
Mají rádi, když vidí učivo v praxi. Mají rádi počítání příkladů. Často si chtějí vše „osahat“. Milují exkurze a teoretickou látku příliš nechápou. Píší si často hodně poznámek.
Jak na to: Uč se s pomocí praktických cvičeních. Přepisem učiva se toho víc naučíš.

Pokud stále nevíš který jsi, tady je kvíz


Další tipy na učení 

Memotechnické pomůcky
Piješ vodku? Ne radši tequilu. Že tohle patří do fyziky? ANO! p*V=n*R*T → Stavová rovnice pro ideální plyn. A mnoho dalšího najdeš na internetu. Hledej! Třeba tam najdeš něco vtipného.

Nepřežeň to
Učení, učení, učení – mučení! Já se nedávno učila tak moc, až mě začala bolel hlava (Ok – asi to bylo z toho, že jsme moc nepila ☺). Uč se chvíli, pak si odfrkni a znova se uč. Tady máš odkaz na starší článek Jak si zarelaxovat o prázdninách.

Paměť
Trénuj, mozek bude rád. Tady je odkaz na starší článek.

Práce navíc 
Dělej práci navíc, třeba domácí úkoly. Učitel rád uvidí, že se snažíš a třeba ti dá malou jedničku za aktivitu, nebo se pak v pololetí přikloní k lepší známce. 

Doučování
Ať už od staršího sourozence, či externí učitelky. Pomáhá to, když jsi v koncích. ale to už záleží na tobě, jestli máš špatné známky z toho, že to nechápeš, nebo že jsi líná se učit.

A mnoho víc… 


Profiluj se
Když jsi přehlcena učením, neuč se vše. Profiluj se. Zjisti, co bys chtěla v budoucnosti dělat a jaké předměty k tomu potřebuješ (pokud nemáš vůbec tušení, tady je test - nemusíš zadávat e-mail). Ty se uč a ostatní se moc nezaměřuj. Dělej olympiády a soutěže v tom, co tě baví. Rodiče i učitelé pochopí, že máš trojku z dějepisu, když na druhou stranu budeš mít samé jedničky z biologie (pokud to zrovna nejsou učitelé s názorem, že jejich předmět je ten nejdůležitější na světě). 


Taháky
Na taháky mám názor takový, že by měl používat jedině, když to dané učivo nikdy nebudeš potřebovat (viz profilace). Historikovi je přeci jedno, jaký je rozdíl mezi slimákem a plzákem a doktorovi, co se stalo v roce 1234. Hlavně si dávej pozor na učitele. Někteří jsou v tomhle směru tolerantní, ale někteří tě jednou chytnou a do konce života tě budou hlídat. 



Aplikace a stránky

Máš chytrý mobil? Tak proč ho nepoužiješ k učení: 
quizlet – sice je anglicky, ale klasické kartičky na slovíčka. Můžeš psát, tipovat, nebo si zahrát pexeso.
duolingo – netřeba představovat. učení gramatiky a slovíček cizího jazyka (v češtině je zatím jen angličtina). Zaregistruj se s kamarádkami, dejte se do přátel a spolu soupeřit, kdo dostane více bodů.
photomath – máš rovnici a vůbec nevíš, jak ji vyřešit? Vyfoť ji (popřípadě zadej) a tato aplikace ti ukáže nejen výsledek, ale i postup a popřípadě i grafy.
color verbs – nepravidelní slovesa v angličtině. Stále je neumím, ale s touto aplikací se o to snažím. Kartičky se slovesy a obrázky a už se učíš či testuješ.


Někdy, když daný předmět neumí učitelka vysvětlit, je dobré mít i druhý zdroj vědění: 

e-chembook.eu – chemie
fyzika.jreichl.com - fyzika
biomach.cz - biologie 


Videa
Tady jsou zábavná videa, třeba se z nich něco naučíte (u těchto videí si lze nastavit titulky v češtině).

Tahle mi hraje v hlavě pořád...



A takhle mám zapsaný na seminář (teda matiku budu mít až příští rok)


A až se zamilujete... zazpívejte mu to.



Tak to bylo vše, snad jsem vám pomohla.

Takže Dotazník, podpis a KONEC

Rere

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.