Rere blog

Harry Potter a bláznivé teorie 2

Salut,

První díl měl úspěch, tak pokračujeme! Sice měl vyjít až o víkendu, ale měla jsem čas, tak tu je o trochu dřív ☺.

První díl



1) Hagrid dostal Aragoga od Mloka Scamandera

Teorie: Poté co se objevil film Fantastická zvířata se objevilo i mnoho teorií, které spojují tyto dva příběhy. Je možné že Newton “Mlok” Scamander ovlivnil kouzelnický svět ještě před svým vlastním filmem? Hagrid dostal Aragoga běhěm 40. let, od jednoho kouzelníka, který ho prý vytáhl z kapsy. A kolik je kouzelníků, kteří nosí zvířata po kapsách?

Můj názor: Možné to je. Nemám důvod, proč by to nemohla být pravda.



2)Zlaté trio nepatří do Nebelvíru

Teorie: Protože víme, že Moudrý klobouk bere v potaz i přání rozřazovaného, není trochu zvláštní, že všichni tři skončili v Nebelvíru, i když k tomu nesedí jejich povahy? U Harryho víme, že si klobouk myslel, že by měl patřit do Zmijozelu kvůli kousku Voldemortovi duše uvnitř jeho, ale nakonec přihlédl k jeho přání být v Nebelvíru. Je možné, že si totéž přáli i Ron s Hermionou? Podle jejich povah by totiž měl být Ron v Mrzimoru a Hermiona v Havraspáru. Jediný důvod pro jejich zařazení do zlato-červené koleje je fakt, že se zeptali, čímž prokázali odvahu, jeden z hlavních nebelvírských atributů.

Můj názor: Pravda. O Harrym to víme a ostatní by se do těch kolejí taky hodili, takže asi je to pravda


3) Neville měl špatnou hůlku

Teorie: Jak je možné, že kluk, který měl problém i s odzbrojovacím kouzlem v Fénixově řádu dokázal porazit a zabít pravou ruku Voldemorta- hada Naginiho? Někteří fanoušci věří, že je to díky hůlce, kterou v té době měl. Na počest svého otce, který téměř zemřel na kletbu Cruciatus si nechal jeho hůlku, namísto toho, aby jako každý jiný kouzelník šel do Olivanderova krámku a nechal hůlku, aby si vybrala jeho. Vztah hůlky a jejího pána je v tomto světě velmi důležitý a pokud zde není ono pouto, má to velký vliv na kouzelníkovi schopnosti. Přece ani Voldemort nebyl schopen kouzlit s hůlkou, která nebyla jeho…

Můj názor: Hůlka si vybírá kouzelníka. Neville tu svoji zdědil a když si ji ve Fenixově řádu zlomil, musel si koupit novou, tedy svoji. Podobně se o tom mluví i o Ronovi, který dostane svoji hůlku poté, co si ji rozbije o Vrbu Mlátičku. Pravda.


4) Brumbál stvořil viteál

Teorie: Vezměme si na chvíli definici viteálu. Je to předmět, do kterého kouzelník schová část své duše a aby to kouzelník mohl provést a svoji duši rozdělit, musí spáchat vraždu. Je to pojistka vlastního života, neboť daný kouzelník nemůže být zabit, dokud není zničen i jeho viteál. Je naznačováno, že Brumbál omylem vytvořil viteál ze svého fénixe a že se tak stalo během souboje mezi ním, jeho bratrem Aberforthem a Gellertem Grindelwadem. Při tomto souboji totiž byla náhodou zabita jeho sestra Ariana, a i když se neví, ze které hůlky vzešla ona smrtící rána, často je za ní viněn právě Albus Brumbál…

Můj názor: Nesmysl. Ať už úmyslně, či omylem, viteál nemá. Vymysleli si ji jeho věrní fanoušci, kteří se nechtěli smířit s jeho smrtí.



5) Arthur Weasley byl ovládaný kletbou Imperius

Teorie: Tato teorie je jednou z těch, které jsou vystavěny na doslova jedné větě. A to té, kterou řekl Pošuk Moody Ronovi, když přednášel o Neprominutelných kletbách. Když Ron prozradil, že mu jeho otec vyprávěl o kletbě Imperius, Moody na to odpověděl: „Jistě, ta je vašemu otci velice známá“ – nejspíš proto, že byl pod jejím vlivem. Mohlo by to ale také znamenat, že s ní měl nepřímou zkušenost, protože v době Voldemortovy moci bylo mnoho zaměstnanců ministerstva ovládáno touto kletbou, aby mu sloužilo a poskytovalo informace přímo odtud. Jedním či několika takto ovládanými lidmi mohli být Arturovi kolegové či dokonce přátelé a prostřednictvím nich měl tedy s kletbou zkušenosti. Teorie k tomu dodává, že by to také vysvětlovalo, proč nebyl Artur nikdy povýšen.

Můj názor: Artur a pod kletbou Imperius? Nemyslím si.


6) Remus Lupin a Sirius Black jsou milenci

Teorie: Ještě před érou Harryho Pottera na škole čar a kouzel v Bradavicích studovali čtyři přátelé – James Potter, Sirius Black, Remus Lupin a Peter Pettigrew. Fanoušci tvrdí, že už v té době vznikl mezi Remusem a Siriusem milenecký vztah. Lupinovo manželství pak má být jen zástěrkou, aby na jejich lásku nikdo nepřišel.

Můj názor: Větší nesmysl je leda tak ten, že Snape je Harryho otec.



7) Křivonožka patřila Lily Potterové

Teorie: Když si Hermiona pořizovala Křivonožku, majitel obchodu jí řekl, že už tam na nového majitele čeká hodně dlouho. Lily Potterová kočku měla, a tak si fanoušci myslí, že to byla právě Křivonožka. Podkládají to i tím, že neustále šla po kryse Prašivce, což byl ve skutečnosti Peter Pettigrew, a také tím, že poznala Siriuse v jeho psí podobě.

Můj názor: Lily Potterová měla kočku (zmiňuje se o ní v dopise Siriusovi) a tak je možné, že to byla právě Křivonožka. 



8) Minerva McGonagallová je smrtijed

Teorie: Ať už čtete knihy, nebo koukáte na filmy, mohli jste si povšimnout, že Minerva McGonagallová nechávala slavné kouzelnické trio, aby si dělalo, co chtělo. Příznivec Harryho Pottera přišel s teorií, že to bylo proto, že je tím úmyslně dostávala do nebezpečných situací. Voldemort jí měl zajistit ochranu v Bradavicích a dokonalé utajení její tajné identity smrtijeda výměnou za to, že posílala Harryho, Hermionu a Rona na smrt.

Můj názor: Další z těch nesmyslných teorií, které nemají moc velké podklady.



9) Mudlové vyhráli válku proti kouzelníkům

Teorie: Tato teorie byla vytvořena uživatelem serveru Reddit, zvaným celeritas365. Ten je přesvědčený, že strach kouzelnické komunity z odhalení plyne z toho, že se mudlů bojí – neboť mudlové je již jednou porazili (nejspíš ne zrovna mírumilovným způsobem) a od té doby jsou navíc kouzelníci pod vládou mudlů. K důvěryhodnosti této teorie přispívá také fakt, že ve čtvrtém díle ministr kouzel oznamoval mudlovskému předsedovi vlády, že budou přes území Velké Británie převážet nebezpečné tvory, což je divné, protože kouzelníci se většinou mudlům nesvěřují. A pak – nezní vám Ministerstvo kouzel spíš jako součást něčeho většího než ministerstvo samo o sobě? Třeba jako součást mudlovského Ministerstva vnitra?

Můj názor: Spíše se skrývají, kvůli upalování čarodějnic a že jejich kouzla mudlové zneužijí, než že se jich bojí. A ta informace mudlovskému předsedovi? Aby se nedivil, až mu lidi budou psát, že viděli draka.



10) Místo učitele Obrany proti černé magii je prokleté

Teorie: Jednou z nejvíce předvídatelných věcí v celém Harry Potter universu bylo to, že každý učitel Obrany proti černé magii nevydrží na místě déle než rok. Jenomže proč? Odpověď je jednoduchá – tato pozice je prokletá. A proklel ji sám Voldemort. Ten byl po svém dostudování v Bradavicích odmítnut tehdejším ředitelem Armandem Dipptem, protože byl moc mladý. Vzápětí však Dippet navrhl, aby se Tom Raddle vrátil, až bude starší. A Raddle tak skutečně o skoro 10 let později učinil a opětovně o pozici zažádal u nového ředitele Bradavic, Albuse Brumbála. Jenomže i napodruhé byl odmítnut. Brumbál měl totiž podezření, že Tom chce své místo zneužít pro jiné, daleko temnější účely. Dnes už víme, že Voldemort v té době už neměl o místo doopravdy zájem a byl ve škole jen proto, aby ukryl diadém Roweny z Havraspáru. Nicméně teorie je to lehce uvěřitelná, a to také z toho důvodu, že by mohla být součástí velice promyšlené strategie, jak oslabit Bradavice. Brumbál vždycky říkal, že nejsilnější zbraní školy jsou její studenti, ale pokud ti samí studenti nemají kvalitní výuku Obrany proti černé magii, jsou pak daleko menší hrozbou.

Můj názor: Pravda, buď zemřeli, či je propustili. Ale prý že po smrti Voldemorta už tato pozice není prokletá.



11) Ariana Brumbálová je obskuriál

Teorie: Zrodila takřka ihned po uvedení filmu Fantastická zvířata a kde je najít, je jednou z nejpopulárnějších poslední doby.
Jak víme z knih, Ariana byla jako dítě napadena mudly, poté co ji viděli kouzlit. Od té chvíle Ariana odmítala znovu kouzlit a potlačovala tak svoji kouzelnou moc. A viděli jsme, co se stalo s Credencem poté, co po mnoho let dělal totéž. Proměnil se tak v časovanou bombu, která může zničit jak sebe, tak kohokoliv a cokoliv v okolí.
A nezapomínejme, jak byla popisována smrt Kendry Brumbálové. Ta byla zabita „jakýmsi zábleskem moci“ a v místnosti v té době byla jen Kendra a její dcera Ariana. Mimoto Aberforth popisoval moc své sestry po onom incidentu s mudly jako „explodující kdykoliv, když se neovládala“.

Můj názor: Asi to je pravda, ale uvidíme jestli nám to Rowlingová potvrdí, nebo vyvrátí. Koneckonců nás čekají ještě tři filmy a já bych moc ráda chtěla vědět jestli je Credenc příbuzný s Brumbálem (a pokud ano, tak jak), nebo jestli Grindelwald lhal.



12) Brumbál je Smrt

Teorie: Příběh tří bratří, jenž vypráví o původu Relikvií smrti, je mnohými fanoušky tak milován, že si symboly Relikvií zdobí svou kůži, sešity i pokoje. A přestože ho všichni znají nazpaměť, nebo možná právě proto, nacházejí v něm i něco navíc.
Třeba například to, že tři bratři jsou ve skutečnosti Harry, Voldemort a Snape.
Voldemort je prvním bratrem. Ten, který lačnil po moci a který pro svou moc také zemřel. Snape je druhým bratrem, který toužil po lásce a pro svou lásku i zemřel. A Harry je posledním bratrem, který smrti tolikrát unikl a nakonec se s ní shledal jako se starou známou.
A Brumbál? Ten je Smrt samotná. Byl to totiž on, kdo se zasloužil o smrt všech tří bratrů, a také ten, koho Harry potkal poté, co zemřel.
J. K. Rowlingová tuto teorii sice nepotvrdila, ale s nadšením ji přijala jako něco, co by se jí moc líbilo.

Můj názor: Rowlingová to nenapsala s tímto úmyslem, ale je to krásné, že nás její knihy stále překvapují.




13) Kentauři věděli od samého začátku, jak to všechno skončí

Teorie: Když Firenze v Harry Potterovi a Kameni mudrců zachránil Harryho v Zapovězeném lese, byl statními kentaury kritizován a vyptávali se ho, kolik toho Harrymu řekl o jeho propojení a budoucnosti s Pánem zla. Dává tedy smysl myslet si, že kentauři nahlédli do budoucnosti a věděli, co všechno se nevyhnutelně stane, a potvrzovalo by to také to, že kdykoliv chtěl Firenze pomoct Harrymu či Brumbálovi, ostatní kentauři byli proti a říkali, že je to špatný nápad.
Ovšem kdyby to byla pravda, proč by byli kentauři proti tomu, aby se zasahovalo do chodu věcí? Vždyť kdyby Brumbálovi řekli, co se má stát nebo kde hledat viteály, mohl by Voldemort zemřít daleko dříve a mnoho jiných životů by mohlo být ušetřeno.

Můj názor: Kentauři vidí budoucnost přesněji než čarodějové, a tak asi tušili, co se stane, ale prozrazovat budoucnost? To by ten příběh skončil už někdy na konci tajemné komnaty a ještě by ty viteály odstraňoval Brumbál. To už by nebyl nesmrtelný příběh.



14) Mrzimorští kouří marihuanu

Teorie:Tato teorie je stará jako Bradavice samotné a mnohými pokládána za neotřesitelnou pravdu. Protože proč by jinak mrzimorští studenti byli neustále v tak dobré náladě? Proč, když si z nich někdo dělá legraci, se tomu jen zasmějí a jdou dál, kdyby nebyli v té době tak zhulení, že by si vlastně ani neuvědomili, že si z nich někdo dělá legraci? Navíc… jejich společenská místnost je hned vedle kuchyně. Kuchyně. A navíc – hlava jejich koleje, Pomona Prýtová, je profesorkou Bylinkářství. Mrzimor tedy nikdy nemá daleko k floře a velmi rád se jí obklopuje, nebo ji spíš… vdechuje.

Můj názor: Není to pravda. Člověk může být šťastný i bez omamných látek.




15) Proč Voldemort nemá vlasy 

Teorie: Proč Voldemort nemá vlasy? Tato teorie říká, že si je nechal odstranit úmyslně, aby nikdo nemohl z nich udělat mnoholičný lektvar.

Můj názor: Myslím si, že předtím, než “umřel” vlasy měl (i nos), ale po té proměně se změnil, aby vypadal spíše jako had.





16) Rowlingová vytvořila viteál

Teorie: Tato teorie je spojována se spisovatelem Stephenem Kingem (který recenzoval Harry Potter knihy pro Entertainment Weekly) a tvrdí, že „Rowlingová do nich vložila část své duše a díky tomu budou její knihy žít navěky.“ Jinými slovy tedy všech sedm dílů ságy není jen knihami, ale i viteály.
Jak ale víme, k tomu, aby byly viteály vytvořeny, je zapotřebí někoho zabít, a server BuzzFeed na to ihned zareagoval seznamem všech smrtí, které se kdy v knihách staly. Takže například: profesor Quirrell, bazilišek Salazara Zmijozela, Klofan, Cedric, Sirius, Brumbál, Dobby (a plno dalších postav v bitvě o Bradavice). Tudíž je to jasné – sága o Harrym Potterovi nikdy neupadne v zapomnění.

Můj názor: Pravda pravdoucí. Dokud existují knížky o Harrym, Rowlingová bude slavná (třeba se dostane i mezi maturitní četbu → my o to usilujem, ale naše učitelka říká, že ne)
Vita brevis, ars longa.- Život je krátký, umění je věčné


17) Příjimací dopisy do Bradavic nepřišly kvůli Voldemortovi

Teorie: Pán zla nenávidí mudlovské šmejdy (děti, jejichž rodiče nekouzlí) že ano? Takže by nebylo až tak těžké uvěřit, že by v době, kdy ovládal Ministerstvo kouzel, nařídil, aby všechny záznamy o dětech mudlů, narozených v období od roku 1985 až 1998, byly zničeny, že ano? No a právě to se taky stalo. Jak jinak si vysvětlit, že všechny děti narozené v tomhle období nikdy nedostaly své dopisy?

Můj názor: Pravda, alespoň pro ty, co patřili do první generace fanoušků Harryho Pottera. (Škoda že do ní nepatřím) 


Poslední díl této kapitoly skončil, ale budou články o Bradavických kolejích. A protože jsem dnes mluvila o té nejméně známe (Mrzimor), tak s ní i začneme.


Takže Dotazník, podpis a KONEC 

Rere

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.