Rere blog

Harry Potter a bláznivé teorie

Salut,

Dnes se podíváme na různé teorie ze světa Harryho Pottera. Některé jsou celkem uvěřitelné a některým prostě neuvěříte (možná proto, že nemají dost důkazů). Sesbírala jsem pro vás z internetu ty nejrůznější teorie, podklady pro ně a můj názor. Našla jsem jich hrozně moc (během deseti minut jsem jich našla přes dvacet), a tak jsem se rozhodla, že tento článek rozpůlím a další teorie vydám později (cca za týden). Ale teď úvodní video, kde máte některé teorie.




1) Ron Weasley je ve skutečnosti Brumbál, který cestuje v čase

Teorie: Byla vymyšlena v roce 2004 a je založena na šachové partii z dílu Harry Potter a Kámen Mudrců. Ron v ní hraje za rytíře a poté za krále, stejně jako byl Brumbál nejdříve rytířem a poté králem v kouzelnické válce. Oba jsou vysocí, s dlouhým nosem, dlouhými prsty a kaštanovými vlasy (nebo alespoň takové Brumbál měl, než zestárnul). A také měli oba dva zraněnou levou nohu. Také milují čokoládové žabky a Bertíkovy fazolky (Jenomže… Bertie Bott se narodil až po Brumbálovi, tak jak je možné, že Brumbál ve svém mládí fazolky jedl?)
Stále to zní jako náhoda, ale je i prý podložená knihami.Na základě toho se věří, že existuje alternativní vesmír, ve kterém nebyl Voldemort poražen a zestárlý Ron se rozhodne cestovat v čase a „vžít“ se do Brumbála. V jeho těle poté vede ostatní a nabádá je, aby zbrojili proti Pánovi zla a zapříčinili tak jeho pád.
Dále tu fanoušci této teoriepostřeh, že když se Brumbál díval do zrcadla z Erisedu, viděl sám sebe, jak drží ponožky, a Ron na druhé straně nikdy pořádně nedokáže ocenit ponožky, které mu jeho matka plete. Že by výčitky svědomí za své mladistvé chyby?
Autor této teorie - Mallory Ortberg, je však kritizován tím, že Harry viděl fotografii mladšího Brumbála a ta není Ronovi ani zdaleka podobná, nehledě na to, že si Ron vzal Hermionu a Brumbál se nikdy neoženil, nebo že nesedí počet sourozenců obou postav. Na to však Ortberg odepsal, že se odpůrci jednoduše pletou, a příznivcům vzkázal, ať jsou silní a nadále v Runbledore teorii věří.
 

Můj názor: Nemyslím si, že by Brumbál byl Ron. Jistě, vždy je na správném místě, jako by věděl, co se stane, ale asi to bude jen tím, že Brumbál je prostě mocný čaroděj.



2) Viteály jsou tvořeny pomocí kanibalismu 

Teorie: Nikde není (ani v knížkách) napsáno, jak se přesně tvoří viteály. Myslím si, že se Hermiona zmiňuje, že je to velmi odporný způsob a jenom někoho zabít nebude jediná podmínka, vždyť kolik lidí zabil Voldemort (vice než sedm určitě).
Na odpověď přišel uživatel sirione13: kanibalismus. Nutnost pozřít maso a krev své oběti, tedy ta nejzvrácenější věc, jakou může člověk udělat jinému člověku. Teorii podporuje také fakt, že kanibalismus byl v minulosti provozován proto, aby lidé z těla mrtvého získali jeho sílu, moc a zdraví a předávali si tak to, co v tělesné schránce zbude poté, co z ní odejde duše.
No…upřímně, Voldemort by se jistě něčeho takového neštítil, že ne? A pokud se jedná o to, že nic takového neudělal s Harrym, pak je odpověď jednoduchá – Harry nebyl nikdy zamýšleným viteálem, a jak jeho vytvoření, tak „funkčnost“ nikdy nebyly zamýšleny tak, aby Voldemorta chránily, jako spíš naopak.


Můj názor: Vypadá to hezky. Sice, dokud to Rowlingová nepotvrdí, tak to není fakt, ale jen teorie, ale mě pravdivostí přesvědčila.


3) Harry a Hermiona jsou sourozenci

Teorie: Lily a James Potterovi měli údajně dát Hermionu k mudlovské rodině, aby ji ochránili před smrtijedy. Proč to samé neudělali i s Harrym teorie nevysvětluje. Fanoušci toto tvrzení však podkládají blízkostí Harryho a Hermiony a tím, že za sebe často dokončují věty. 


Můj názor: Vyslovím se asi tak jako Rowlingová, když po ní chtěli názor na další teorii, jesti Voldemort není Harryho otec. Ta to vyvrátila slovy: Příliš se koukáte na Star Wars.


4) Harryho otec je Snape

Teorie: Někteří fanoušci nemají Jamese Pottera úplně v oblibě, a to především proto, jak se choval ke Snapeovi. Proto přišli s teorií, že i když se Lily a Snape nedali dohromady, měli spolu krátký románek, ze kterého vzešel Harry. Podle nich Lily přiřkla Harrymu Jamesovu podobu kouzlem, aby Voldemort nezjistil, že je Snape ve skutečnosti hodný. 


Můj názor: Jako vážně?? Je tu někdo, kdo tomuhle nesmyslu věří?


5) Ginny podala Harrymu nápoj lásky

Teorie: Vytvořeno fanoušky, které nemají v lásce pár Harry a Ginny a propagují, že měl Harry zůstat s Hermionou. Stát se tak mělo v Harrym Potterovi a Princi dvojí krve, kde jí Harry zničehonic začne věnovat pozornost a uvědomí si, „že přece ona je ta, co celou dobu hledal“. Prý ho použila jen na začátku, aby nastartovala vztah a po svatbě a dětech nechala Harryho být.


Můj názor: To, že Harry Ginny na začátku odmítal, bylo z toho důvodu, že byla pro něj moc mladá a navíc Ronova sestra. Zamiloval se do ní, až když si uvědomil, jak silná je a to bylo v Princi dvojí krve.

6) Snape je upír

Teorie: Další jedna z těch slabších teorií. Má rád černou barvu i magii, je bledý jako stěna, záhadný a nebyl schopný dívce, kterou miluje, vyznat své city, obrazně pije lidem krev, tak proč by nebyl upír. Sám Quirell se Snapeho bál a do turbanu si nacpal česnek. A dále tuto teorii potvrzuje jen to, že Snape jedou (HP a vězeň z Azkabanu) zadal za úkol napsat pojednání o Vlkodlacích, aby naštval Lupina a ten mu to oplatil tím, že studenti si měli napsat pojednání o vlkodlacích (viz video).


Můj názor: Rowlingová se striktně vyhýbá upírům (jediná zmíňka o nich je možná při hodině obrany proti černé magii a na Křiklanově večírku se měl jeden dostavit) --> předpovídala Stmívání?? Snape byl vším, ale ne upír.


7) Mary Poppins chodila do Bradavic

Teorie: Mary Poppins. Kouzelná chůva z Británie. Není náhodou čarodějka? V době, kdy se příběh Marry Poppins odehrává, Bradavice existují. Navíc když do Bradavic chodil i sám Merlin, tak proč ne i ona?


Můj názor: I kdyby tam chodila, tak to nerozvrátí příběh, takže proč by ne.


8) Draco Malfoy není Smrtijed, ale vlkodlak

Teorie: Tuhle vytvořili fanoušci (nebo faninky) Draca, aby ho omluvila a očistila od jeho skutků. Je založena především na tom, jak Draco drasticky změnil své chování v šestém a sedmém díle. Žádné provokace a útoky na Pottera, žádné šikanování ostatních, žádná pýcha a nadutost, oproti tomu byl zamlklý, nenápadný a jeho fyzický stav byl často popisován „jako kdyby byl nemocný“. 
Navíc se o Dracově Znamení zla v knihách nikdy přímo nemluví a víme, že s ním nikdy nebylo jednáno jako s „pravým“ Smrtijedem. Dodnes také nevíme, co je oním záhadným symbolem na Dracově ruce, které ukázal vlastníkovi obchodu u Borgina a Burgese, aby ho zastrašil. Když to nebylo Znamení zla, mohlo to snad být vlkodlačí kousnutí? 
Prý ho pokousal Fernir Šedohřbet na rozkaz Voldemorta, který se chtěl potrestat Luciuse za to, že Harry zničil deník Toma Radla (viteál).


Můj názor: Myslím si, že to není pravda. Ta teorie byla vážně napsána, aby lidi Draca litovali.

 

9) Harry je nesmrtelný 

Teorie: Nejprve si řekněme část proroctví:"neboť ani jeden nemůže žít, jestliže druhý zůstává naživu". Dozvídáme se z ní, že Voldemort musí zabít Harryho nebo Harry Voldemorta, nikdo jiný to udělat nemůže. Celou dobu ale řešíme jen to, jak zabít Voldemorta a ne, že jediný, kdo může Harryho zabít je Voldemort. Takže, co Harry, když už to je více jak dvacet let po bitvě o Bradavic? Ten bude žít na věky. Bude nucen sledovat, jak všichni, které miluje, stárnou a umírají, zatímco on bude žít navěky. 


Můj názor: Hezká teorie, tak Harryho nikdo nezabije. Ale co přirozená smrt? Nevěřím, že se ta věštba vzahuje na bakterie a unavení oranismu. Věřila bych jenom tomu, kdyby to byla metafora (nebo metonymie??), že Harry je nesmrtelný tudíž, že na něj nikdo nezapomene.


10) Dursleyovi byli pod vlivem viteálu

Teorie: Ať už jste viděli film, nebo četli knihu, všichni se shodneme na tom, že se Dursleyovi k Harrymu moc hezky nechovali. Ale proč? Teorie říká, že jsou pod vlivem černé magie. Pamatujete, jak Ron reagoval, když byl v přítomnosti medailonu Salazara Zmijozela? A to byl jeho vlivu vystaven několik minut či hodin, naproti tomu Dursleyovi byli s Harrym celé roky, každý den, po dobu 11 let. 


Můj názor: Něco na tom asi bude. Vystavovat se jedenáct let viteálu asi nikoho nenechá bez následku. 


11) Vše to byl jenom sen 

Teorie: Klasická teorie, který byla použita na každý druhý fantasy film. Tvrdí, že se Harry díky týrání své pěstounské rodiny Dursleyů zbláznil, a ve snaze uniknout svému utrpení si vysnil celý kouzelnický svět. Podložena je i tím, že v závěru celé ságy, v Relikviích smrti se Harry ptá Brumbála, jestli to co vidí se odehrává pouze v jeho hlavě. Brumbál mu odpoví, že se to samozřejmě odehrává v jeho hlavě, ale proč by to proboha mělo znamenat, že to není realita? Je možné, že je to nápověda od samotné J.K. Rowlingové?


Můj názor: Dost tvrdý, ale taky asi na tom něco bude, vždyť, kdo kdy neměl nějaký vymyšlený svět nebo přítele.


12) J. K. Rowlingová je Rita Holoubková

Teorie: Jedna z nejoblíbenějších teorií. Ne málo lidí nechce věřit, že by si to Rowlingová všechno vymyslela, a tak si vymysleli tuto teorii: Rita Holoubková byla vyhnána za své lži a manipulace z kouzelnického světa a byla tak přinucena žít mezi mudly… a tak úplně se jí mezi nimi nedařilo. Tíživá finanční situace ji nakonec dovedla k nápadu (a taky chuť se pomstít), aby své vzpomínky na kouzelnický svět a všechny jeho události sepsala jako fantasy sérii pro mudly, a světě, div se – ono to zabralo.


Můj názor: Prosííím, ať je to pravda. Že kouzelnický svět je opravdový a Rowlingová je Rita.



Ok, tak jaká vám připadala nejvtipnější, nejreálnější? Chcete pokračování??

Takže Dotazník, podpis a KONEC

Rere

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.