Relaxujeme na netu

Fakta o Ledovém království-Film ve vývinu#1.díl

Víte, že natáčet animovaný film není žádné peříčko? O tom vás přesvědčím v tomto článku Zajímavosti o Ledovém království, který vyjde nejspíš tak na tři díly, které budou mít pokaždé jiné téma. V dnešních zajímavostech se dovíte zajímavé věci, co museli tvůrci filmu provádět za bláznivé věci, nebo jak to natáčení Ledového království (oficiálního názvu Frozen) probíhalo. Tak snad tyto zajímavosti neznáte a teprve poznáte... Příjemné počtení.


Ale na začátek bych ráda uvedla dabéry hlavních postav Ledového království.

Originální anglický dabing=Frozen                      Český dabing=Ledové království

Anna-Kristen Bell                                                                         Anna=Tereza Martinková
Elsa=Idina Menzel                                                                       Elsa=Andrea Elsnerová a Monika Absolonová
Kristoff=Jonathan Groff                                                               Kristoff=Miloslav König
Olaf=Josh Gad                                                                            Olaf=Václav Kopta 
Hans=Santino Fontana                                                                Hans=Ondřej Brzobohatý

                              Slovenský dabing=Ľadové kráľovstvo

                              Anna=Lucia Bugalová
                              Elsa=Andrea Somorovská
                              Kristoff=Juraj Kemka
                              Olaf=Marián Labuda ml.
                              Hans=Michal Klučka a Adam Ďurica


A teď konečně na zajímavosti!:

1. Sněhovou královnu se vlastně podařilo natočit až po třetím pokusu. Už v roce 2002 se začalo pracovat na tomto projektu, ale v tu dobu ho neslavně opustil hlavní animátor Glen Keane. V roce 2009 se ''Sněhovou královnu'' snažilo znovu oživit a John Lasseten tehdy najal režiséry Kikrka Wise a Garyho Trousdalea. V roce 2010 byl projekt ale odložen. Až 22. prosince 2011 pak studio oznámilo, že se film znovu rozjíždí, tentokrát pod názvem Frozen.

2. Jelikož Ledové království je inspirováno podle knihy ''Sněhová královna'', kterou napsal Hans Christian Andersen, na jeho počest jsou postavy Hans, Kristoff a Anna pojmenovány právě podle něj.

(Tou Elsou se nenechte zmást, doopravdy tam být nemá)

3. Hudebním sekvencím bylo vyhrazeno 24 minut.

4. Nejznámější píseň z tohoto filmu ''Let It Go'' nazpívala dabérka Elsy Idina Menzel. V soundtrackové verzi ji však nazpívala Demi Lovato.

 

                    Idina Menzel                                                                    Demi Lovato

5.  Někdy se stává, že jednu postavu dabují dvě dabérky, což se tato výjimka stala i v českém znění. Všichni čeští dabéři a dabérky své role namluvili i nazpívali, ale o hlavní postavu Elsu se podělily Andrea Elsnerová mluveným slovem a Monika Absolonová zpěvem.


 

            Andrea Elsnerová                                                         Monika Absolonová

6. Možná už víte, že ve skutečnosti neexistují žádné dvě na knot stejné a každá je jiná a jedinečná. Tuto pravdu chtěli zachovat i ve filmu a díky speciálnímu generátoru se jim podařilo vytvořit až 2000 různých vloček.

7. Ve Frozen se vyskytují speciální záběry ve zhruba 45% záběrů. A jak víme, děj se odehrává uprostřed nečekané sněhové bouře plné sněhu a ledu, a jelikož se led a sníh berou jako speciální efekty, může být tento film považován za velice speciální film.

8. Pokud jste všímaví lidé, mohli jste ve filmu narazit na ''rosemaling'', tedy dekorativní lidové umění používané v Norsku s dlouhou tradicí. Objevuje se na oblečení, v architektuře, nábytku a dokonce ho sem tam zahlédnete v Elsiných ledových kouzlech a výtvorech.

 

 

                                                 (Pokud tu nic nevidíte, podívejte se víc dozadu, na ledovou zeď)

9. Na pomoc si tvůrci přizvali celebritního kadeřníka a stylistu Danila, aby jim pomohl experimentovat s nejrůznějšími styly a zdůraznil Elsinu nově objevenou odvahu.

10. Ve scéně, kdy Elsa vychází ze svého nově postaveného ledového paláce trvá 218 snímků. A čím je tak zvláštní? Těmi 218ti snímky je to nejdéle renderovaný snímek a renderoval se více, než 132 hodin, což je více, než 5 dní.

11. 3 vteřiny animace trvaly renderovat 3 týdny, to je dlouhá doba, co?

12. Pro vytvoření Elsina ledového hradu bylo zapotřebí 50 animátorů. 

13. Aby Elsina ledová kouzla co nejdokonaleji a aby tvůrci věděli, jak se sníh ve skutečnosti chová, pozvali si na pomoc doktora Thomase Paintera, vědce z Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně, známý pod přezdívkou ''Doktor Sníh''. Ten jim o sněhu povyprávěl a jeho chování jim vysvětlil na úrovni.

14. Umělecký vedoucí Mike Giaimo spojuje tradiční norské lidové kostýmy s typickým hollywoodským stylem a pestrou barevnou paletou, z čeho vytváří opravdu unikátní kostýmy, které ve filmu na postavách můžeme vidět.

15. Během prezentace denních záběrů, kdy animátoři předváděli své záběry režisérům, se tito jednotlivci střídali na červené ''židli pro hosta'', kde je ukazovali. Když se záběry režisérům líbily, byli spokojení a neměli žádné námitky, zazvonili na zvonec -schváleno!- a všichni kolem zatleskali.

Cestování

16. Jak tak asi vypadají stopy v různých druzích oblečení-třeba v sukni? I kvůli tomuto se animátoři a tvůrci efektů vypravili do Jackson Hole ve Wyomingu, aby poznali hluboký sníh a vyzkoušeli, jak budou vypadat stopy v různých oblečeních (včetně dlouhých sukní) a pozorovali zanechávající stopy ve sněhu.

17. Protože se film Ledové království odehrává v krásné zemi Norsko, Mike Giaimo (umělecký vedoucí) se svým týmem odcestoval právě tam, aby zde nasáli místní atmosféru, prohlédli architekturu, prozkoumali místní kulturu, mýty a zvyky a inspirovali se pro fiktivní království Arendelle. Různou dopravou navštívili pevnosti, hrady, skanzeny, katedrály a Norskem proslulé fjordy a ledovce.

18. Návrh celého fiktivního království a zámku není jen tak a potřeba jsou cenné poznatky pro tvorbu zámku, tak tvůrci navštívili středověký hrad Akershus v Oslu a královský palác Stiftsgarden v Trondheimu, jednu z největších dřevěných budov ve Skandinávii, jejíž stavba stála v roce 1778 téměř 9 milionů liber, pro inspiraci na království Arendelle.

19. Jak jsem psala, Norsko je proslulé krásnými fjordy a na ty se na lodní výlet po Geirangerfjordu a Sognefjordu, který je svými 205 kilometry nejdelským norským fjordem (a třetím nejdelším na světě). Geirangerfjord a Nærøyfjord jsou dokonce na seznamu světového dědictví UNESCO. Mimochodem i Arendelle má svůj fjord.

20. No... Když tvůrci navštívili různé hrady a zámky pro inspiraci zámku království Arendelle, potřebují inspiraci i pro Elsin ledový palác. Několik členů produkčního týmu se vypravilo do Quebecu, aby si prohlédli ledový hotel. Ačkoliv na ně ledová architektura udělala velký dojem, nikdo se tam neodvážil přenocovat.

21. Tak a vrátíme se zpátky z Norska do studia. Ti, co film vytvářeli, museli vážně provádět různé blázniviny, a mezi ně také patří sob ve studiu. Ano, vážně si pozvali skutečného soba do studia, aby pozorovali jeho chování a fyzickou podobu, podle které později udělali Kristoffova sobího kamaráda Svena.


22. Při pozorování skutečného soba ve studiu se stalo něco nečekaného. Proč se vlastně Sven chová jak pes? Když skutečného soba-předlohu Svena svědilo ucho, podrbal se zadními nohami, jako pes. Později si tuto dovednost osvojil i Sven.

23. Sven se předtím měl jmenovat Thor, ale kvůli vzrůstající popularitě tohoto jména ho přejmenovali na Svena.

24. Postava Kristoffa je v nemalé míře vytvořená podle Sámů, kteří obývají severní Norsko. 

25. Sámové jsou známí chovem sobů. Proto je Kristoffovým nejlepším sobím kamarádem zrovna sob Sven. Tvůrci Frozen navštívili chovnou stanici sobů v norském Rorosu, patřící Sámům.

26. Teď si představte, že máte vymyslet postavu a chování sněhuláka Olafa a máte miliony možností na jeho vytvoření! Tolik neomezených možností měli i tvůrci Olafa a pod myšlenkou ''Jak by asi sněhulák uvažoval?'' se shodli na tom, že je prostý, nezkažený a nevinný. Jeho humor ve své podstatě vychází z prostého naivního uvažování.


Tak jo, to jsou všechny zajímavosti o tom, jak se film vyvíjel a vytvářel. Těšte se na příští díl, kde budou ještě zajímavější zajímavosti. :)



Ale ještě úplně na konec tady máte krátký film o filmu-Ledové království, kde se vám vše lépe vysvětlí:

Zdroj: ČSFD (Česko-slovenská filmová databáze)

Okureček


Komentáře

FrozenElsa(ED)

Promiň nejsem moc všímavá s těmi stránky ale ano všimla jsem si že jsi to neměla na vlas stejné.

Ale pokud vím Elsa měla mít korunovaci v té době kdy dovršila dospělosti takže 18 let (v americe 21) a tak korunovace byla v létě ........

Z toho vyplívá že ani hlavní sponzoři, partneři nebo kdo to psal ty stránky nevědí co v tom filmu je.....

Ale máš to moc hezké....

FrozenElsaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

FrozenElsa(ED)

ája 4: Ano, jenže ten tvůj Google je akorát sbírka obrázků z různých zdrojů protože když rozklikneš obrázek na Google máš vedle políčko "Navštívit stránku" na to když klikneš objeví se stránka ze které obrázek pochází, pak až musíš zkopírovat zdroj z vyhledávače a přidat na svou stránku. Když u obrázků nemáš zdroje dalo by se to nazývat pirátstvím.... A předtím než začneš něco řešit ověř si faktasmajl

FrozenElsaTo se mi líbí -1 To se mi nelíbí

kelia

Jediné co jsem věděla je že je pojmenovaly kvůly tomu,a jakdlouho ty tř vteřiny trvaly.
Jinak nic

keliaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.