Vánoční cukroví
Ořechové kytičky s krémem
Těsto
Hladká mouka 400 g
Mleté vlašské ořechy 100 g
Máslo 280 g
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 180 g
Krém
Žloutek 4 ks
Moučkový cukr
80 + 100 g = 180 g
Mléko 200 ml
Hladká mouka 2 lžíce
Máslo 200 g
Dále
Tyčinky ledové kaštany 2 ks
Bílá čokoládová poleva
nebo jiné zdobení do středu kytiček
Postup přípravy:
Krém: žloutky utřeme s cukrem (80 g), přilijeme mléko, vmícháme hladkou mouku a uvaříme hustou kaši, kterou za občasného zamíchání (aby se nám neutvořil škraloup) necháme zchladnout. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do bílé pěny a po částech zašleháváme i vychladlou kaši. Hotový krém ochutíme podle vlastní chuti: kávová sedlina, kakao, mleté ořechy, aroma mandlové, vanilkové, rumové...
Slepené kytičky poléváme nebo namáčíme do čokolády a po částečném zatuhnutí do středu uděláme bílou kapičku z bílé čokolády nebo jiného zdobení.
Necháme v chladu zatuhnout, uložíme do krabiček, prokládáme folií, uchováváme v chladu.