povídání o violettě

Vánoční cukroví

                                           Ořechové kytičky s krémem 




Těsto
Hladká mouka 400 g
Mleté vlašské ořechy 100 g
Máslo 280 g
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 180 g



Krém
Žloutek 4 ks
Moučkový cukr
80 + 100 g = 180 g
Mléko 200 ml
Hladká mouka 2 lžíce
Máslo 200 g 


Dále
Tyčinky ledové kaštany 2 ks
Bílá čokoládová poleva 
nebo jiné zdobení do středu kytiček 


Postup přípravy:

Z mouky, ořechů, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme v chladu přes noc proležet. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na slabý plát, ze kterého vykrajujeme tvořítkem kytičky, klademe na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů dorůžova. Pak necháme zchladnout a nazdobíme krémem.
Krém: žloutky utřeme s cukrem (80 g), přilijeme mléko, vmícháme hladkou mouku a uvaříme hustou kaši, kterou za občasného zamíchání (aby se nám neutvořil škraloup) necháme zchladnout. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do bílé pěny a po částech zašleháváme i vychladlou kaši. Hotový krém ochutíme podle vlastní chuti: kávová sedlina, kakao, mleté ořechy, aroma mandlové, vanilkové, rumové...
Slepené kytičky poléváme nebo namáčíme do čokolády a po částečném zatuhnutí do středu uděláme bílou kapičku z bílé čokolády nebo jiného zdobení.
Necháme v chladu zatuhnout, uložíme do krabiček, prokládáme folií, uchováváme v chladu.



Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.