Osmácký blog

Country - ne až tak hrozná hudba

Ciao, ragazze! První článek, tak uvidím(e). 

 Country. První, co se vybaví většině lidem, když zaslechnou tohle slovo, je něco jako: "Pomoc! Vždyť jsou to vykopávky z roku raz-dva!" Zkrátka, ke country music není dnešní svět moc shovívavý. Já myslím, že je to škoda - vždyť nejen u nás má country a tramping bohatou historii a mnohé, původně country, písničky zná dnes celý svět. A já vás vezmu na malou projížďku country světem.


Základní informace

 Předně si musíme uvědomit, že country není jen hudba.  Jedná se v podstatě o životní styl. Pod country spadá mnoho hudebních žánrů: bluegrass, trampská hudba, klasické country, military country, folk, spirituál, ale také irské a skotské balady, australská hudba a částečně hudba šedesátých let minulého století. Tento výčet není úplný a zahrnuje většinou českou country, je z něj ale patrno, že se jedná o velice rozsáhlý styl. Samostatnou kapitolou jsou potom tance. 


Jak to začalo 

Historie country musik se začala psát koncem 18. a začátkem 19. století v Americe. Hlavní rozmach zažila až o mnoho let později - v období zlaté horečky, v letech 1896 -1899. Stovky a tisíce zlatokopů putovaly na sever, na Aljašku, aby v okolí řek Youkon a Mackenzie hledaly zlato. Každou noc vzplálo na sta ohňů a každý den vznikaly nové osady i osamocené chaty. A u ohňů, v osadách i chatách se po večerech a nocích otevíraly lahve s whisky a zpívalo se; zkuste si u táboráku nebo v chatě plné mužů zazpívat třeba Eda Sheerena, Miley Cyrus nebo, nedej Bože, Justina Biebra a schválně za jak dlouho vás za a) vyženou na mráz, nebo za b) zlynčujou.  Takhle to tedy nešlo a právě tehdy přišlo na řadu country - u ohňů "Červená se line záře", v chatách a osadách zněla píseň "Na sever, na Aljašku",  matky zpívaly synkům nad kolébkou "Ho ho watanay" a country přebíralo vládu na Severní Amerikou. 


A jak pokračovalo

Americké město Nashville je městem country. A to doslova - nachází se zde saloony jako vystřižené z divokého západu; nahrávací studia a domy některých slavných country hvězd. Právě zde začal svou kariéru Johny Cash nebo zpěvačka Dolly Parton. A legenda Nashville žije dál.


Česká country

Historie country, jako takové, není u nás přiliš bohatá - setkávame se zde spíše s trampingem a trampskou muzikou. Jsou o cestách, láskách i místech. Vypráví dávno zapomenuté příběhy. A proto mají množství věrných fanoušků - "Českých kaubojů". České country písničky.

  

Zahraniční hvězdy, které psaly historii

Dolly Parton

Johny Cash

Willie Nelson

Bobby Sikes

Frank Sauders

Jim Reeves


České hvězdy, které psaly historii

Michal Tučný

Waldemar Matuška

Jitka Vrbová

Marta Kubišová

Honza Vyčítal

Karel Kryl

Mirek Hoffmann

Karel Černoch

Tomáš Linka

Jakub Smolík

Mirek Černý

Pavel Brümer 
 

Skupiny

Greenhorns

Taxmeni

Fešáci

Malina Brothers

Kamarádi Táborových Ohňů - KTO

Noví zelenáči Mirka Hoffmanna

 

Ukázky

 

 Michal Tučný - Tam u Nebeských bran

 

 

Dolly Parton - I Will  Always love you

 

 

 Fešáci - Zimní dívka

 

 

 Pavel Brümer - Chřestýší jed

 

 

Taxmeni - Valčík na rozloučenou 

 

 Adio ragazze!

 

P.S. Omlouvám se za chyby - počítač odmítá spolupracovat!  

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.