očkování je horor

Porod jorkšíra

POROD: 


Záleží na tom, jak velká fena rodí, kolik se narodí štěňat a v jakém prostředí je porod veden. Podle těchto skutečností upravte množství materiálu. Doporučujeme vést porod na klidném teplém místě s omyvatelnou podlahou.


K porodu byste měli mít připraveny tyto věci:


měkké hadříky nebo buničinu na osušení štěňat

bavlnku nebo silnější niť na podvázání pupeční šňůry
desinfekci na pupečník
nůžky na přestřižení pupeční šňůry a ustřižení podvazu
odsávačku hlenů pro kojence na odsátí plodové vody z tlamičky a nosu
váhu, nejlépe digitální kuchyňskou s vysokou přesností
odpadkový koš nebo pytel na odpad
potřeby na průběžný úklid
starou deku pro fenu a narozená štěňátka
porodní box, který slouží pro udržení štěňat v omezeném prostoru a pohodlnému kojení (je důležitý především u velkých plemen a pro vícečetné vrhy). Jedná se o dřevěnou ohrádku přiměřené výšky, aby fena mohla pohodlně překročit, naopak štěňata nikoliv. Ve výšce cca 20-30 cm by podél celého boxu na vnitřní straně mělo být asi 20-30 cm široké prkno pro ochranu štěňat před zalehnutím. Velikost boxu závisí především na velikosti plemene.
psací potřeby pro zapisování porodní váhy a poznámek, které Vám později pomohou odlišit jednotlivá štěňata
barevné stužky k rozlišení štěňat
telefonní číslo na ochotného veterináře v případě komplikací


Znáte-li bezpečně datum posledního páření, nemějte starost, když vaše fena o několik dní překročí předepsaných 63 dní. Pokud dobře žere, cítí se dobře, nemá zabarvený výtok z rodidel a nenapíná svaly jindy než při pohybu, je vše v pořádku. Když zpozorujete některý z těchto příznaků a fena nezačne do dvou hodin rodit, poraďte se ihned s veterinárním lékařem.
Krátce před porodem je fena neklidná, odmítá žrát, těžce oddychuje a připravuje si pelech. Přechází, někdy si vyhledá zcela jiné místo než jste jí vybrali, hrabe v podestýlce a před ulehnutím se dlouho točí dokola, aby zase hned vstala. Toto předporodní stadium trvá obvykle zhruba 12 hodin, ale může být mnohem kratší, nebo se prodloužit na den či dva s přestávkami, v kterých se fena chová normálně. Jestliže fena netlačí a nemá zbarvený výtok z vulvy, je všechno v pořádku.
Když fena začne tlačit a objeví se zbarvený, často lahvově zelený výtok, znamená to začátek porodu. Od té chvíle sledujte čas. Během hodiny by se mělo narodit první štěně. Nejdříve se objeví plodový vak, který někdy praskne, když ho fena olizuje. Pak následuje štěně, částečně nebo úplně obalené plodovými blánami. Někdy se štěně rodí zadníma nožkami napřed, není to nic nenormálního a nemusí vás to polekat.
Štěně je spojeno s lůžkem pupeční šňůrou tak dlouho, dokud ji fena ne-překousne. V případě, že to neudělá, a především když je hlavička štěněte pokryta plodovou blánou, musíte pomoci vy. Odstraňte štěněti plodovou blánu z nosu a obličeje a opatrně přestřihněte pupeční šňůru asi 3cm před bříškem. Ihned potom vraťte štěně feně.
Porody štěňat následují za sebou v intervalech několika minut až čtyř hodin. Intervaly se během porodu zkracují a mohou být nepravidelné.





POTÍŽE PŘI PORODU

Obvykle se první štěňátka rodí mrtvá. Můžete jim fouknout do tlamičky a opatrně masírovat srdíčko. Většinou to bohužel nepomůže. Porod jednoho štěněte trvá od prvních stahů nejdéle dvě hodiny. Pamatujte, že čas musíte počítat od prvních stahů pro každé jednotlivé štěně, ne od začátku porodu. Pokud dvě hodiny uběhnou, aniž by se štěně narodilo, uvědomte veterinárního lékaře. Celková průměrná doba porodu při osmi štěňatech je nanejvýš šest hodin.
Lůžko je vytlačeno buď po každém štěněti, nebo nepravidelně v intervalech mezi porody jednotlivých štěňat, nebo až na konci porodu. Fena instinktivně lůžka žere, ale neměla by sežrat více než dvě. Většina fen rodí bez problémů. Při potížích může veterinární lékař pomoci ručně, podat léky nebo vybavit štěňata císařským řezem. Císařský řez se provádí v celkové narkóze a je na místě tehdy, když porod trvá déle než 12 hodin. Operace nemá vliv na další chov a neovlivní ani následující porod.
Při porodu pomozte jen tehdy, když je štěně na půl cesty z rodidel a porod pokračuje pomalu. Umyjte si ruce, uchopte štěně pevně, ale opatrně a pomalu a jemně táhněte a mírně otáčejte tělíčkem štěněte. Současně tlačte na břicho feny. Pokuste se táhnout v souhlase s přirozenými stahy feny.




Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.