Nelíbí? Tak to sorry.

6 writting tips - John Steinbeck

Zdravím, děvčata! Ale samozřejmě i chlapci, pokud tu nějací jsou. Vítám vás u dalšího článku. Jelikož je dnes čtvrtek, tak nás čeká pár rad pro zlepšení vašeho zatím amatérského spisovatelství. Tentokrát si více vysvětlíme 6 writting tips od Johna Steinbecka. Doufám, že se vám článek bude líbit a aspoň trochu vám pomůže. :)


1) Zapomeňte na to, že příběh musíte dokončit.

- Jinými slovy, netlačte na pilu. Váš příběh nemá žádné omezení, stejně jako vaše fantazie. Nevšímejte si těch 400 stran napsaných. Pište každý den jednu stranu a až skončíte, skončíte. Nechte, aby ten příběh plynul z vás, nestanovujte si žádné omezení. To v tuhle chvíli neexistuje.


2) Pište svobodně a rychle, hoďte to celé na papír.

- Nikdy příběh nepřepisujte před ukončením! NIKDY! Naruší to celkový výsledek. Už by to nemuselo zapadnout. Také si nenechávejte mezi psaním jednoho příběhu velké přestávky. Pořád se zlepšujete a váš pozdější styl psaní by mohl být odlišný než ten starší, což někdy opravdu naruší příběh.Však zase nepište z donucení, někdy prostě inspirace nepřijde.


3) Zapomeňte na všeobecné publikum.

- Tuhle sistuaci bych stejně jako John přirovnala k divadelním hercům. Divadelní herci nekoukají na to, kolik je v sále diváku. Zaměří se jen na jednoho z nich a pro něj hrají celý ten příběh. To samé je s námi. Neměli bychom myslet na všechny ty tváře, kteří čtou náš příběh. Měli bychom se upnout na jednoho z nich, toho více k nám známého a psát celý příběh pro něj. Člověk se nezavděčí všem, tak nechtějte, aby se váš příběh zavděčil všem. Desetiletý klučina, nebude číst to samé jako šestnáctiletá dívka.


4) Když se vám zalíbí scéna nebo část, která se vám zdá lepší a neustále nad tím přemýšlíte - odejěte od toho.

- Stává se to často, když příběh dokončíte. Tu část neměňte... nenapdlo vás to dříve, protože to tam prostě nezapadlo. Nebo vás napadne nějaká úžesná scéna, emoce a ono né a né to napsat, Odějděte od toho nápadu. Pokud to nedokážete napsat, není to to pravé ořechové pro vás.


5) Dávejte si pozor na to, aby vám jedna scéna nepřirostla moc k srdci. Měli byste si cenit celého příběhu, ne jen jedné z částí.

- Tohle trochu souvisí s minulým bodem. Zkrátka pokud ji tam budete chtít nějakým způsobem nacpat, protože se vám líbí, tak od toho ruce pryč. Násilím nic nevyřešíte. Milujte celý svůj příběh. Ne jen jeho část. Však nikde se nepíše, že to tam sedět nemůže... ale většinou to tam opravdu nesedí.


6) Když chcete psát dialog - řekněte si ho nahlas.

- Tohle je rozhodně cenná rada. Mě osobně ještě nenapadla, ale určitě mi taky pomůže. Možná vám to zní divně, ale aspoň uvidíte i ty emoce a bude to snažší. Pokud si nebudete chtít povídat sami se sebou, pozvěte si kamarádku a secvičte to spolu.



Tak a jsme na konci. Doufám, že se vám článek líbil, a že jsme vám já i John trochu pomohli. ;)



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.