nejrostomilejší zvířátko

VÝLETY (2) ZVÍŘATA

Ahojky tak tady jsou další výlety. Dneska budou 2 tipy o ZVÍŘATECH

PRO MILOVNÍKY ZVÍŘAT-

1. BÍLÍ JELENI A DRAVCI - Obora Žleby se nachází v zámeckém parku cca 10 minut chůze od státního zámku Žleby. Ukázková obůrka vznikla v roce 1998 za účelem prezentace zde chovaných bílých jelenů. V současné době je v oboře kolem 80 ks bílé jelení zvěře. Při návštěvě ukázkové obůrky můžete od května do konce září vidět malé stádo bílých jelenů při krmení a to na vzdálenost cca 10-15 metrů. 


V Oboře ve Žlebech také můžete vidět expozici dravců a sov. Vždy po krmení bílých jelenů následuje ukázka letu a výcviku dravců a sov. Dravci zde chovaní, létají při ukázkách v těsné blízkosti návštěvníků. Ukázka je doplněna výkladem o přírodě, životě dravců a záchranné stanici.

Ukázky dravců a krmení bílých jelenů
Květen, červen, září – pouze soboty, neděle a státní svátky ve 12:00 a v 15:30 hod.
Července, srpen – každý den kromě pondělí ve 12:00 a v 15:30 hod.

Z dalších druhů zvěře je možné spatřit divoká prasata, muflony, daňky, siky, zvěř srnčí a divoké krocany. Vodní ptáky zastupuje čáp bílý, volavka popelavá, kormorán velký, labuť velká nebo husy polní a velké.

Součástí areálu je také Záchranná stanice Lipec pro handicapovaná zvířata z volné přírody. Návštěvníci se zde mohou dozvědět o činnosti záchranné stanice, o zvířatech, která se k nám dostávají a jak zvířatům ve volné přírodě pomoci.

Rodiny s dětmi zde najdou klidné místo pro odpočinek i zábavu. Děti si mohou hrát na dětském hřišti, zatímco dospělí si v klidu vypijí svou kávu. V areálu se nacházejí moderní toalety a celý přístup je bezbariérový.

2.  MOTÝLÍ DŮM - Asi 2 km od Františkových Lázní směrem k přírodní rezervaci SOOS si můžete přímo na dosah  vychutnat krásu exotických motýlů v jejich přirozeném prostředí. Od vajíčka po housenku, kuklu až po křehkého živého motýla se před Vámi odehrává celý cyklus života. Teplo, vlhko a šumění křídel – to jsou většinou první dojmy návštěvníků skleníku. Současně ve stejném domě si můžete prohlédnout i poměrně rozsáhlou sbírku našich i exotických preparovaných motýlů, máte-li čas a chuť, pak zajímavosti z motýlího života se dozvíte z průvodních textů. Jestliže Vás tento neobvyklý koníček nadchne, máte možnost si přímo na místě sestavit vlastní sbírku motýlů a nebo si koupit pouze jediného – ať už pro radost sobě nebo jiným. Chovu motýlů se věnuje Stanislav Macek asi 30 let, posledních sedm let je skleník přístupný veřejnosti. V jediném prostoru si návštěvníci mohou prohlédnout motýly, kteří se běžně v přírodě nikdy nesetkají, zastoupena je Afrika, Jižní Amerika, jižní i východní Asie, Austrálie.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.