Natalka d

Velikonoce

Ahoj!!!

Letos budou Velikonoce takové domácí, ale to nevadí, i tak tu mám pro vás po dlouhé době článek. Takže Velikonoce začínají Pašijovým týdnem, který začíná na Květnou neděli tedy zítra a měli by se dát do vázy kočičky nebo jiná rostlina s pupeny. V ten den bychom si měli na sebe dát nové oblečení, neměli bychom péct, aby se urodilo ovoce. Pak je Modré pondělí. V pondělí dětem začínaly Vakace pro nás česky prázdniny a v kostelích se vyvěšují modré látky a začínají se číst Pašije a hrát Pašijové hry. Potom je Šedivé úterý, mělo by se uklízet a kdysi se jedla v tento den Pučálka. Pak je Škaredá středa, kdy Jidáš zradil Ježíše za třicet stříbrných a neměl by se nikdo na nikoho škaredit jinak se bude mračit na lidi každou středu v roce a vymetávají se komíny. A potom Zelený čtvrtek zvony odlétají do Říma a nahrazují se řehtačkami, hrkačkami. K snídaně bychom měli mít chleba s medem a k obědu něco zeleného. Tento den byla Kristova poslední večeře. Na Velký pátek byl Kristus ukřižován ve čtyři hodiny odpoledne a v tento den se drží přísný půst, nesmí se hýbat se zemí a země otvírá své poklady ve skálách. Na Bílou sobotu se uklízí a zapalují se Velikonoční ohně a peče se mazanec. Na Boží hod Velikonoční se peče beránek, barví se vajíčka, světí se pečivo v kostele a plete se pomlázka. Také se jí slavnostní oběd. A na Velikonoční pondělí chodí chlapci mrskat děvčata, aby neuschla a byla zdravá, potom za to dostávají chlapci namalovaná vajíčka či jinou odměnu. V některých zemích chodí Velikonoční zajíček a schovává dětem čokoládová vajíčka, ty mají ráno hledat na zahradě. Někteří Češi tento zvyk převzali, ale místo vajíček schovávají sladkosti a dělají to většinou odpoledne. Na Slovensku mají Velikonoční úterý, kdy chodí dívky mrskat chlapce, u nás to většinou dělají odpoledne v pondělí. Ale u Křesťanů tím Velikonoce nekončí, u nich to končí Letnicemi, které se slaví 50.den po Božím hodu Velikonočním. Tak vám přeji Veselé Velikonoce. A děti z prvního stupně se mohou podívat od zítřka na déčko, bude tam Velikonoční kalendář.

 

 

Tipy na koledy pro kluky a muže jsou zde.

 

Vtipy:

 

 

Hrkači asi chodit nebudou, ale nevadí klidně si to můžete pustit na Youtube. A holky pokud chcete vymrskat řekněte tátovi nebo bratrovi(pokud máte bráchu). A pro některé zase úleva. Nebude mrskačka hromadná.

 

 

Tak si je užijte.

 

 

Komentáře

kajazVIP(The sims 4, the sims 3)

natalka d: Slavíme tak, že většinou babička zdobí vejce barvou (párkrát jsem to u ní dělala taky), dávala párkrát i samolepky do vejcí. Doma jakdy, někdy si pomalujeme fixou a nebo někdy se na to vykašleme. Babička nám upeče mazance. A v pondělí, poslední léta mě dá trochu pomlázkou otec, někdy se na to vykašle.
A vy?

kajazTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.