Natalka d

Státní svátek

Hi girls!!! Omlouvám se, že jsem dlouho nevydala článek, ale už mám plno povinností ohledně školy, takže už mám méně času, ale dnes jsem si pro vás ten čas našla. Letos v září máme totiž  prodloužený víkend, protože je státní svátek, o kterém vám dneska něco povím. Ještě než začneme, tak mi klidně do komentářů napište, jaký byste příště chtěli článek. Klidně můžeme udělat rozhovor. Už vás tedy nebudu zdržovat a jdeme na to.


Tento státní svátek má dva názvy a o to Den české státnosti a svátek svatého Václava. Na Den české státnosti to přejmenovala vláda, ale pořád se to slaví jako svátek svatého Václava patrona naší země. Podle pověsti svatý Václav bojoval s blanickými rytíři, kteří jsou s ním v hoře Blaník a až bude české zemi nejhůř, tak nám přispěchá na pomoc. Samozřejmě je to jen pověst, takže to není pravda.

Ale Svatý Václav skutečně existoval, byl pobožný, vychovala ho jeho babička Svatá Ludmila, kterou nechala uškrtit Václavova matka Drahomíra, která nevyznávala křesťanství a po smrti svého manžela se musela dělit s Ludmilou o moc, což ji velice štvalo a proto ji nechala zavraždit. Václavova bratra Boleslava vychovala Drahomíra svým způsobem a proto byl v dospělosti krutý. Václav byl starší než Boleslav, ale i tak Boleslav vládl na nějakém území. 28. září  935 ve Staré Boleslavi před kostelem nechal zavraždit Boleslav Václava vojáky.

Václav utíkal ke kostelu, stačil se chytit kliky, ale nestihl to. V pověstích se říká, že ho probodli, když už se držel kliky, takže se na dveřích kostela ve Staré Boleslavi objevuje krev Svatého Václava, ale je to jen pověst. Boleslav ho nechal zavraždit prý, protože byl hodný, poctivý a nevedl války. Prostě bratrovražda. Ve Staré Boleslavi se každý rok koná Svatováclavská pouť jako oslava svátku Svatého Václava.

A hlavně křesťané tenhle svátek slaví. Určitě se na vesnicích koná svatováclavské posvícení, ale letos kvůli koronaviru budou tyhle akce asi zrušené. Zajímavé je, že Karel IV. pojmenoval svoji korunu právě po tomhle světci. Prý dělala čáry pokud si ji nasadil někdo, kdo ji na sobě neměl mít do roka zemřel.



Tahle vypadá koleda, kterou zpívají věřící v kostele na svátek Svatého Václava.



A tohle je fotka z posvícení z předešlých let. Takže takhle nějak podobně to vypadá na vesnicích všude možně.


A pokud je tu někdo z prvního stupně, tak tady máte historii popsanou  zábavnou formou.


A teď schválně mi ukažte, co jste si zapamatovali nebo, co víte. Zjistíte to v tomhle kvízu. http://https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/kviz-svaty-vaclav-co-ne-vite-o-dnu-ceske-statnosti_448003.html


Jak slavit Svátek Svatého Václava v době koronaviru, kdy nejsou žádné akce: 


-Přečtěte si něco o něm.

-Koukejte se na televizi.

- Nakupte si jídlo a něco si dopřejte.

- Najděte si nějaký dokument o něm.

- Nebo pokud bydlíte v Praze, tak se běžte podívat na jeho pomník na Václavském náměstí.

-Na tuhle webovku se podívejte, protože zjistíte, co se tradičně jí na Svatého Václava a máte tam i recept, jak si to připravit doma.

- A hlavně si odpočiňte a užijte si volno.
  

Tak tohle bylo pro dnešek všechno a ahoj!!!

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.