Natalka d

Specifické poruchy učení

Ahoj!!!  Dnešní článek bude o specifických poruchách učení. Takže začneme. Jsou tu s námi odjakživa a stále spousta lidí žije v nevědomosti a myslí si, že nic takového neexistuje.


Lidé, kteří nějakou tu poruchu mají ,tak mívají těžký život, ze začátku na tom prvním stupni základní školy je to nejhorší, protože se člověk musí naučit s tou poruchou žít, od toho druhého stupně je to lepší pokud se lidé snaží s tím bojovat, sice se s tím dá naučit žít ,příznaky z minimalizovat, ale ne nikdy zbavit.

Ale čím je člověk starší, tím více se zlepšuje. A dneska si nějaké poruchy probereme. 



Začneme třeba dyslexií- je to porucha plynulosti čtení, lidem s dyslexií se pletou písmena a proto čtou neplynule. Je to asi nejčastější porucha u nás v ČR.



Dále si řekneme něco o dyskalkulii- je to porucha chápání matematických operací. Je to vzácná porucha, ale však složitá. Člověk si nedokáže zapamatovat násobilku, plete se mu plus ,mínus ,krát a děleno. Nepamatuje si postup počítání a má prostě problém s matematikou.



Ještě si rozebereme dysortografii. Člověk má problém užít v praxi dobře naučená pravopisná pravidla, nemá cit pro skloňování slov.



Dále si provedeme dyspraxii, je to porucha obratnosti. Takový člověk píše neúhledně neposkládá pořádně oblečení, deku. Má problém s tělocvikem ,výtvarkou. Neumí jednoduché běžné  činnosti. Nemá zas tak rozšířenou slovní zásobu. Na začátku povinné školní docházky se nedokáže na činnosti soustředit, je pomalý. Často bývá ve třídě outsiderem ,ale porucha se nepodepíše na jeho intelektu. Je třeba i inteligentnější než někteří jeho spolužáci, akorát je to takový slon v porcelánu. Mají také snížený imunitní systém, takže bývají často nachlazení a do 5.ročníku zš i často nemocní.



Dysgrafie je porucha, při které si člověk nedokáže zapamatovat správný tvar písmen a plete si je, např. tiskací b a d.



Dyspinxie je porucha kreslení ,člověk nedokáže pořádně chytit tužku a když ano ,tak jeho kresba nemá úroveň.



Dysmúzie- Porucha hudebního sluchu. Tito lidé nemají hudební sluch, mají špatný smysl pro rytmus. Nedokáží ho reprodukovat. Nedokáží rozpoznat tóny. Tahle porucha není až tak závažná, protože se to až tolik společensky nebere.




A je spousta dalších poruch, já jsem vám tu popsala ty nejčastější. Ale neměli bychom lidi se specifickými poruchami učení brát jako hloupé, líné a bůhvíco, jsou to lidé jako my, akorát mají nějakou poruchu v určité vývojové oblasti, prostě neměli takové štěstí, že se narodili úplně bez závady, ale nikdo není dokonalý a spousta z nich ani za to nemůže, třeba dyspraxie je dědičná nebo byl třeba problém při porodu a nebo někteří rodiče fetovali či pili alkohol a to mohou být rádi, že je to jen na specifické poruše učení, také někde to skončilo až z těžkou mentální retardací a autismem.


A i lidé se specifickými poruchami učení můžou mít normální život, protože existuje inkluze čili začlenění do normálního života. Zajímavostí je, že významný fyzik a vědec Albert Einstein trpěl dyslexií a co toho dokázal, takže bychom neměli tyto lidi odsuzovat, jen kvůli tomu, že mají nějakou poruchu. Spousta lidí může mít nějakou poruchu a nikdo si toho nevšiml, tudíž jim nebyla diagnostikována.




Průzkum, který dělali uživatelé na vyplňto.cz


 

Znáte někoho ve svém okolí s nějakou specifickou poruchou učení? Tak ho podpořte. Třeba tím ,že se s ním budete bavit.

Mějte se hezky. Ahoj!!!

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.