My Amazing Life

7 důvodů proč je HLINÍK NEJLEPŠÍ KOV!

Už dlouho jsem přemýšlela nad tím, který kov je nejlepší. Hodně lidí by asi řeklo zlato, protože je krásně lesklé, drahé a hlavně cena zlata neklesá, čili je dobré investovat do zlatých cihel, pokud máte nějaké ty peníze. 1 Oz (pro Čechy to je 31,1 g) 999,9 karátového zlata stojí přibližně 42.000 Kč. Jiní by zase řekli, že diamant je nejlepší kov. Musím vás ale zklamat... diamant je drahý kámen a ne kov. Pak tu jsou i kandidáti jako stříbro, platina nebo měď, ale i ty mají svoje chyby. Jediný kov, který vyhrává nad všemi ostatními je hliník!

Proč zrovna hliník? Je takový škaredý, šedý a strašně lehký. Nenechte se ale jeho vzhledem zmýlit. Na povrchu sice vypadá jako Shrek, ale zlobři jsou jako cibule a pod těmi vrstvami je krásný princ.

1) Hliník, neboli Aluminium, či zkráceně Al, je neušlechtilý, kujný a elektricky vodivý kov našedlé barvy. V přírodě se vyskytuje ve sloučeninách s jinými prvky. Nejběžnější horninou, ze které můžeme hliník získat, je bauxit.

2) Hliník má protonové číslo 13 a nachází se ve 13. skupině. Jeho oxidační čísla jsou 1 a 3, to nám dává 13. A víte co je ještě šílenější? Za 1 kg hliníkových plechovek vám ve sběrném dvoře zaplatí 13 Kč. Je to náhoda? Nemyslím si! Číslo 13 je sice považované za nešťastné číslo, ale v sikhismu je 13 považováno za šťastné číslo, protože paňdžábsky se řekne tera, což také znamená „Tvůj“.

3) Hliník ale není jenom kov. Jako příměs se nachází v drahých kamenech jako jsou safíry, rubíny a korund (2. nejtvrdší kámen na světě - první je pochopitelně diamant).

4) Jak jsem již říkala, hliník dokáže vést elektrický proud. Při teplotách pod 1,18 K (to je asi -272 °C) je navíc supervodivý. Takže pokud chcete zvýšit vodivost vašich drátů v počítači, zkuste ho na chvíli strčit do mrazáku.

5) Hliník je velmi dobře rozpustný v kyselinách. Například na takové zlato, potřebujete jednu velmi specifickou kyselinu, abyste ho rozpustili. Hliník tak namyšlený není a rozpustí se vám ve všem (pokud je to tedy kyselina).

6) Hliník a jeho slitiny jsou velmi dobře svařitelné. Proto se hojně využívá ve stavebnictví a v domácnosti. Hliník je takový parazit. Je prostě všude (a to nemluvím jenom o alobalu). Běžte se kouknout do kuchyně. Tam se koukněte na hrnce a příbory. Je velká šance, že jsou z hliníku.

7) Chemicky připravený oxid hlinitý se označuje názvem alumina. Jeden ze základních typů aluminy se označuje jako alfa. Hliník totiž není žádná beta. Hliník je alfa samec jak kovaný!



          

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.