Maggie´s Books!

Rovnátka - sundávání, shrnutí

Ahoj! Konečně jsem se rozhodla napsat další článek. Tentokrát to bude o rovnátkách. Dozvíte se jaké to bylo když mi je sundávali a jaký mám z toho všeho pocit. 

Před necelými 2 lety jsem psala článek, jak mi rovnátka nasazovali a utahovali. A teď se dozvíte jaké bylo sundávání!


Když mi zubařka (ortodontistka) řekla, že mi brzo budou sundávat rovnátka, byla jsem šťastná, že se mi nikam nebude zachytávat jídlo a bude se to líp čistit. Ale taky jsem se bála, abych na zubech neměla černé skvrny, protože jsem si je po každém jídle nečistila (jenom ráno a večer - ale pořádně). Ani jsem se nenadála a přišel ten "osudový" den. 

V ordinaci jsem si sedla na křeslo a doktorka mi dala do pusy savku a začala nahoře odcvakávat zámečky. Říkala, že to asi nebude nic příjemného, a měla pravdu. Nebolelo to, ale pořád jsem si myslela, že mi odcvakne i kus zubu. Byla to ta nejhorší část, ale dalo se to přežít. Potom mi ještě oddělala kroužky, co jsem měla na stoličkách, a rovnátka nahoře byli pryč. To sundávání kroužků bylo v pohodě. Protože zámečky byli přilepené speciálním lepidlem, zůstali na zubech hrbolaté čtverečky, to mi ale hned obrousila, nebylo to skoro vůbec cítit, jen mi trochu vadila stříkající voda, protože studila. Pak mně je leštila, ale zase to nebylo vůbec cítit. Nakonec mi zuby vyčistila něčím jako je elektrický kartáček a nahoře bylo hotovo! 


A začalo to samé dole. Ale ještě předtím mi za dolní přední zuby nalepovala kovový úzký pásek, aby zuby zůstali rovné. Potom zase odcvakávala, brousila, leštila a čištila. A dole bylo taky hotovo! 


Těšila jsem se, až dostanu do ruky zrcátko, ale taky jsem pořád bála, protože jsem nevěděla jestli tam nemám skvrny. Když jsem ho dostala, úplně jsem si oddechla. Zuby jsem měla čisté bez skvrn a krásně rovné a taky byli (a pořád jsou) krásně jemné. 


Ale jednu malou skvrnku jsem tam měla, nahoře na stoličce, ale já jsem ji neviděla. Doktorka mi ji, ale zkusila odstranit a myslím, že ji tam už nemám. Nebo ji tam nemůžu najít. 


Potom jsem šla ještě na rentgen, udělali mi otisky a vyfotili mě. A řekli, že si mám za 4 hodiny přijet pro rovnátka na noc.  

Po 4 hodinách jsem tam znovu dorazila. Doktorka mi nandávala a zase sundávala a upravovala rovnátka na noc. Potom mě učila jak je nasazovat a jela jsem domů.


Shrnutí:

Rovnátek se nemusíte bát, nebolí to ani to netlačí a dá se na to za chvilku zvyknout. Měli by jste si čistit zuby po každém jídle, asi to taky celou dobu nebudete dělat, ale ne, že si řeknete, že nějaká holka, která napsala tenhle článek, si je čistila jenom ráno a večer a má zuby čisté. Na to nespoléhejte, každý má jiné zuby, jinou sklovinu. Jsem ráda, že jsem rovnátka měla, protože teď mám ráda svoje zuby! 

Rovnátka na noc nijak netlačí, jen drží zuby aby se znovu nezkřivili. Jen se s tím nedá moc mluvit, ale je to jen na noc, tak je to jedno. A opravdu je noste, protože jeden můj známý se na to vykašlal a zkřivili se mu!  


To je všechno!

Pokud byste se chtěli na něco ohledně rovnátek nebo zubů zeptat, tak napište :)

Mějte se hezky! 

Perlinka♥


P.S. Jste dobrý, že jste se dostali až sem :)

Komentáře

Andy44VIP(Poradna pro holky)

Chtěla bych se zeptat, když ti nandali rovnátka, jak dlouho trvalo, něž si se s nimi naučila pořádně mluvit? Mě totiž budou nasazovat rovnátka asi tak na přelomu roku 2017 a 2018 a je pro mě docela důležité umět pořádně mluvit.
Jinak je to fajn článek a vidím, že jsem jediná, kdo se na rovnátka těší smajl

Andy44To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Andy44: Ehm, abys tak měla víc odpovědí... Mluvit se dalo, jen se od té doby tak nějak docela dost zaplétám do některých anglických slov když musim mluvit hlasitěji a nevím, jestli je to mnou, nebo rovnátky.

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Simka39: Mě to bolelo, protože jsem měla suché rty a vzhledem k tomu, že mi je natáhla, tak popraskaly... Ale jinak je to jen dost nepříjemné a celkem zdlouhavé, no...

Clawdeen77To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.