Luuuuucka Online

Rady a Tipy - Co s sebou na cesty|Luuuuucka

Ahoj

Předpokládám, že víte o této výjimečné události - v pátek oficiálně začaly letní prázdniny 2018. A s tím nastává jedno velké téma - dovolená. Většina z nás jede o hlavních prázdninách někam na dovolenou, a je fuk jestli do česka nebo do zahraničí, jestli k moři nebo do vnitrozemí. Hlavně že někam. Já sama odjíždím dnes, takže příští dva až tři týdny nebudou články. No a k dovoleným a cestám neodmyslitelně patří balení zavazadel a kufrů. Já se vám tímto článkem pokusím pomoct sbalit všechno potřebné. Jo a ještě tip: já si k balení pouštím písničky, abych se nenudila, tak to zkuste taky:Snad postačí hodinová smyčka:)


Jak už jsem zmiňovala výše, tento článek bude rozdělen na několik částí a to:

Dovolená - hory

                 - moře

                 - město

Tábor/camping


Dovolená

Samozřejmě záleží, kam jedete a na jaký typ dovolené jedete. Začneme možností č. jedna a to je, že jedete k moři.


U moře

Berme to tady, že jedete do hotelu, pokud do kempu, koukněte na další typ a to tábor a camping. Jedete k moři, takže pravděpodobně někam do tepla. Začneme stystematicky a to oblečením. To se samozřejmě bude lišit podle délky dovolené. Jelikož bude teplo, vezměte si kraťasy, nikomu se nechce pařit se v dlouhých legínách, riflích či teplákách. Když se vám ale nebude chtít být za drsňačku v cool kraťasech, zabalte si i nějaké ty šaty a sukně. Přece jenom, procházet se po pláži, dlouhá sukně vám bude vlát za zády, to je super, ne? Trička s krátkým rukávem snad nemusím zmiňovat. Může se ale stát, že přijde chlad, proto si pro jistotu vezměte jedny tepláky a delší tričko, vyplatí se to. S botami není moc co řešit, doproučuju žabky a sandály, víc není třeba. Poslední, nejdůležitější věc jsou plavky. Na ty určitě nezapomeňte! Následuje další důležitá kategorie a to hygienické potřeby. Taková ta klasika jako kartáč na vlasy, kartáček na zuby... Nuda. Nezapomeňte na sprcháč a šampón, protože na hotelu ze sebe budete muset nějak spláchnout sůl z mořské vody. Dál je potřeba nějaký větší ručník, který poslouží zároveň i jako plážová deka.


Pokud se rády malujete, tak kosmetika je zbytečná. Malovat se k moři nemá cenu, make - up se ve vodě rozteče. Tak maximálně barvený balzám vám postačí. No a jedna z nejdůležitějších věcí je opalovací krém. I když každá z nás se asi ráda trochu opálí, tak přece jen je důležité se mazat krémem s SPF. Poslední je elektronika a věci na zabavení. Doporučuju vzít si max mobil, tablety nejsou potřeba. Co ovšem pro většinu z nás potřeba je, zvlášť při dlouhém letu letadlem jsou sluchátka. Ty nám dlouhé cesty dokáží zpříjemnit. Dál hoďte do kufru knihu a časopis, nezapomeňte si klobouk a sluneční brýle a máte hotovo. Málem bych zapomněla - nezapomeňte i na nějakou menší kabelku, kdybyste náhodou šli na procházku.


Hory

I dovolené na horách jsou skvělé. Bydlet v dřevěné horské chatce, na pokraji lesa a každý den chodit na horské túry - to je ta nejhezčí dovolená, věřte mi. Protože v horách bývá často chladno, vezměte si třeba šusťákovou soupravu a nějaké tepláky a mikinu. Přece jen, nachladit se po prvním výstupu není ideální. Tady vám ale sukně a šaty moc služby neudělají. Při lezení z kamene na kámen se vám bude dlouhá vlečka plést pod nohy, nedejbože si ji přišlápnete, no prostě ne! Lepší jsou ty kraťasy.


Vezměte si pantofle na doma a pevné boty na lezení po skalách, ať se vám tenké tenisky neroztrhají. U hygieny platí asi to samé jako minule, i s tou kosmetikou. Do hor a lesa není třeba se líčit. Dál si vezměte nějakou kšiltovku a důležitá věc - repelent a opalovák. Klíšťata v lese a na horách jsou a vždy budou, takže to nepodceňujte. Potom se může hodit foťák, na zdokumentování krásného výhledu z hory. Všechny drobnosti na výletě si dej do nějakého pohodlného batůžku.


Město

Poslední typ dovolené - městská dovolená. Někdo totiž jen rád jezdí z jednoho města do druhého, obdivuje tamější kulturu a jen tak chodí po městských ulicích. Na takovýto typ dovolené nepotřebujete nic extra - snad jen pohodlné oblečení, podle teploty volte konkrétní kousky. Ale asi jedete v létě, takže asi spíš berte kraťasy, trička, šaty a sukně. Boty musí být taky hlavně pohodlné a vzdušné, aby se vám v nich po několika dnech chození po nerovných kostkách nezapařila noha. Já bych si vzala sandály nebo tenké tenisky a třeba balerínky nebo měkké žabky. A protože procházky po městě nejsou žádná věda, tak kabelka vám rozhodně překážet nebude. Já si to třeba neuvědomila a na dovolenou do portugalska si kabelku nevzala, takže jsem si v prvních obchodě se suvenýry koupila nějakou látkovou kabelku asi za 5€. Taky to jde, ale není to ideálka. Nezapomeňte si šátek, kšiltovku nebo klobouk, abyste hned první den nedostaly úpal nebo úžeh (nevím, co je co:D). Z hygieny nevidím nic zajímavého kromě opalovacího krému, který je v každé slunné destinaci potřeba. A tady už, pokud se rády malujete, vám udělám radost. Totiž, pokud teda se nebudete koupat v moři, tak řasenka vám vadit nebude, ba naopak, trochu vás zkrášlí, a pokud se namalovat umíte a nepřeženete to, třeba sbalíte i nějakého hezouna:) Takže to znamená, že si s sebou nějaké ty šminky vzít můžete. To samé platí o vlasech, já sama, pokud mám čas si ráda zapletu dva copy, nebo vymyslím nějaký ten účes, který bude vypadat hezky, takže pár gumiček a sponek taky vezměte. A nakonec, protože cizokrajná kultura a města jsou krásná, nějaké vzpomínky si budete chtít odvézt s sebou, proto foťák nebo minimálně dobrý foťák v mobilu je super věc. 

Kdo ví, odkud fotka je?


Tábor/camping


Další typ cesty nebo i dovolené je, že jedete kempovat nebo jedete na tábor. Budu to házet do jednoho pytle. Na táboře rozhodně nepotřebujete vypadat jako dokonalé princezny, proto oblečení moc neřešte. Vezměte si s sebou jeden dva pěkné kousky a zbytek tak, co vám přijde pod ruku. Nějaké tričko, kraťasy, tepláky, mikina, pláštěnka... Hlavně, ať vás žádné počasí či hra nepřekvapí. Doporučuju vzít si jedny pevné tenisky, holínky a žabky/pantofle k vodě. Na delší výlety se rozhodně hodí batoh, kam dáte láhev s pitím. Tady kosmetiku vůbec neřešte. Prostě nic neberte, je to tábor, ne jak já říkám "primakemp"! Na některých táborech jsou mobily a elektronika dovoleny, jinde ne. Pokud ne, není co řešit, pokud jo, tak s sebou vezměte jen mobil, nic víc, teda, ještě max. foťák. A pokud jste na táboře bez mobilu, je dobré si vzít obálku a známky, pokud je možnost posílat pohledy domů. A nezapomeňte na repelent, komáři jsou všude, to samé platí o klíšťatech!


Uff... To bylo teda dlouhý. Doufám, že s tímto článkem na nic nezapomenete, já ho použiju taky, až se budu balit na dovču nebo tábor. Jo a teda, ještě jednou, ode dneška tak dva až tři týdny nebudou články. Potom vám napíšu krátký shrnutí dovolené, ale teďka teda nic nebude. Napište mi, jestli někam jedete a kam. Mějte se pěkně, užijte si první prázdninové týdny a pá:)



Vaše Luuuuucka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.