Luuuuucka Online

Moje Morčátka Rexi a Křupy #5|Luuuuucka

Ahoj

Vítám vás u 5. dílu morčátek.

Dneska se pobavíme o dalším tématu, které se už za chvilku dozvíte jaké je. 

Tak jdem na to!


Moje Morčátka Rexi a Křupy #5 - Čištění klece a výměna podestýlky

Ano, jak jste mohly poznat, dneska se budeme bavit o uklízení domečku a hlavně teda o tom, jak to dělám já.

Začneme asi tím, co já používám. Dřevěné peletky ve zverimexu, které jsou speciálně pro hlodavce jsou drahé a kromě obalu se neliší od dřevěných pelet, které se prodávají třeba v Bauhausu. Takže my kupujeme normálně v "kutilských" obchodech dřevěné peletky na topení, je to velkej pytel, je to levný a prostě fajn. Ale protože jsou fakt tvrdý na morčičí pacičky, tak jim přes to dávám ještě vrstvu podestýlky pro hlodavce Asan, jsou to takové, mám pocit papírové, válečky, které jsou měkkoučké a příjemné. Mám to přesypaný v krabicích od balíků, abych se nemusela hrabat v těch obřích pytlích. 

Začínám tím, že v obýváku roztáhnu koberec, přenesu tam odcvaklé, horní mříže klece, dám jim tam domek a jídlo a přenesu tam i morčíky. Zajistím dvířka, aby mi nezdrhly, ke spodku klece si přenesu odpadkový koš, vezmu lopatičku a vyndávám počuranou podestýlku, seno a zbytky zeleniny. Když podestýlku vyndám, odnesu klec do vany a zatímco mi ji máma vymyje a vysuší, já zametám koberec a podlahu. Upřímně, to seno z toho koberce dostat je peklo. Ale asi po 15 minutách je hotovo, já vezmu kelímky a jdu sypat novou podestýlku. Nejprve udělám lehkou vrstvu z pelet. Nedělám ji nijak extra silnou, ale tak aby plast ze dna klece prosvítal pokud možno co nejméně, nejlépe vůbec. Potom udělám zhruba stejnou vrstvu z Asan podestýlky, maličko to promíchám a výběh je hotový. Potom už stačí morčíky přenést do klece, přicvaknout horní část a je hotovo. Předposledním krokem je znovu úklid. Schovám lopatku a jdu vytřepat kobereček ven. Pak ještě jednou zametu a je skoro hotovo. Nakonec stačí doplnit seno a vyměnit vodu (to samozřejmě nedělám jednou za týden), pohladit holky a je to. Zabere to asi hodinku, ale jako zábava se to počítat dá. Občas mi i pomáhá brácha, takže to mám ještě o něco snazší. 

A toto je krutá realita před čištěním. Tentokrát to je super strašný, protože jsme neměli přes týden čas, ale normálně to bývá podobně strašný. Holt, já sem fotky dávám vždy, když vyklidíme domeček.  A holky jsou čuňata a seno tahají po celý kleci, a to se mi ani nevejde celá do záběru:)

Takto žijí holky v době výměny podestýlky. Pohoda, ne?

No a když se dostaneme do tohoto stavu, je to známka toho, že je hotovo. Morčičky jsou spokojené v čistém domečku. Jo a to zelený vzadu jo, to jsem se dočetla, že morčata mají ráda zelenou barvu a že bílá je stresuje, tak jsem to otestovala, ale za pár dnu to muselo pryč, protože Rexinka to začala okusovat a mám pocit, že tiskařská barva není vhodné krmwní pro domácí mazlíčky, že ne?



Tak, já doufám, že se vám článek líbil, že jsem na nic nezapomněla a jestli chcete, můžete mi na toto téma poslat třeba nějaké rady, tipy nebo vychytávky. Díky za přečtení!

Pá!



Vaše Luuuuucka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.