Lilinin Blog

Bordel v hlavě

Není to tak dlouho, co jsem četla knížku Splynutí od Maggie Stiefvater. Obsah ani není důležitý, vlastně se mi příběh nelíbil natolik, abych řekla, že je to bomba. Zaujala mě však jedna věc z té knihy, jedna myšlenka nebo spíš něco jako terapeutická pomůcka.

Hlavní hrdina tam měl zlé vzpomínky na minulost, se kterými se těžko vyrovnával, a způsobovaly mu problémy v běžném životě. Jeho adoptivní otec mu poradil, aby si představil svůj mozek jako místnost a veškeré špatné myšlenky, aby nastrkal do krabic, přelepil je lepicí páskou, strčil je do kouta a přehodil přes ně deku, aby na ně nebylo vidět. Takový způsob imaginace, pomocí které se s problémy vyrovná.

Mluvila jsem o téhle knize s psychologem a něco podobného jsme zkoušeli. Vlastně jsme to několikrát dělali i v minulosti, i když jinak, ale princip je vesměs stejný. Imaginace je vůbec docela zajímavá technika.

V našem případě to probíhalo tak, že jsem se musela uvolnit (natáhla jsem se na pohovku, ale nevšímejte si podobnosti s filmy), zavřela jsem oči a za pomocí slov psychologa jsem si představovala, jak ukládám to zlé do krabic. Nepleťte si to s hypnózou, pořád jsem to byla já, nespala jsem, ani jsem nebyla mimo, neposkakovala jsem na jedné noze na něčí rozkaz, i když psycholog mluvil tiše, pomalu a prostě tak, jak vídáte ve filmech, když někoho zhypnotizovávají (to je hloupý slovo). S hypnózou zkušenosti nemám. Už jen ta představa, že nevím, co se se mnou děje, mě děsí.

Když se uvolníte a soustředíte se na tu představu, tak je to neuvěřitelně odlehčující zážitek. Vážně při tom máte pocit, jako by z vás všechno spadlo, cítíte se lehčí a svobodnější. Jako uklidňující prostředek je to vynikající technika. Dalo by se to použít i na případ, kdy jste třeba vzteklí nebo smutní. Prostě se několikrát zhluboka nadechnete a začnete si odklízet z hlavy bordel.

Nevím, jestli je možné si tímhle způsobem uklidit v hlavě napořád. Asi spíš ne. Já (a určitě nejen já) mám ten problém, že u mě vzpomínky vyvolávají nejrůznější zvuky a vůně, se kterými jsou spjaté. Takže stačí malý impuls a krabice se rozsypou. Ale jako relaxační metoda je to k nezaplacení. Obzvlášť v poslední době jsem totiž hodně nervózní a každá taková pomůcka na zklidnění a alespoň na chvíli "zapomnění" mi přijde vhod.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.