La pensée de écrivain

Nicky Winton

Nicky Winton

Celým jménem Nicholas George Winton, byl britský burzovní makléř, jenž se však neproslavil v oboru ekonomie, nýbrž tím, že v letech 1938 a 1939 zachránil na 669 převážně židovských československých dětí. 

Byla to náhoda

Vlastně to byla náhoda. Původně se Nicky chystal na lyže do Švýcarska společně se svým přítelem M.Blakem. Ten však akci odvolal, poněvadž se vydal do Prahy pomáhat utečencům ze Sudet. Tak se za ním Winton vydal.  Zlomový bod však přišel, když navštívil uprchlické tábory. V tu chvíli si uvědomil, že by se mohl alespoň pokusit zachránit děti těchto lidí, protože dostat ven celé rodiny bylo extrémně obtížné a málokdy se to podařilo. 

Nebylo to jen tak

Bylo to velice složité. Nicky a jeho kolegové musili sehnat povolení k výjezdu od německých úřadů, zajistit koncesi od britského ministerstva vnitra, sehnat adoptivní rodiny a finance k tomu. Proto Nicky vymyslel chytrou metodu: Angličané si děti vybírali podle snímků na kartičkách. Bylo to sice dosti komerční, avšak fungovalo to! 

Sbohem, domove!

Vlaky vyjížděly z pražského Wilsonova(Hlavního) nádraží. Loučení bývala prosáknuta napjatou atmosférou. Každé dítě bylo opatřeno cedulkou s číslem, kufrem a dekou. Vlak několikrát stavěl, jak v Česku, tak i v Německu( prohlídky gestapa bývaly velice hrubé a plné strachu), Holandsku a nakonec v Londýně, nádraží Liverpool Street station, kde na mládež čekaly náhradní rodiny. Přes lamanšský průliv se transporty přeplavily na obří lodi, jenž se pravděpodobně jmenovala Praha. 

Poté, co si děti rozebraly rodiny s nimi Winton neměl žádný styk. Byly v bezpečí a zaopatřeny, některé přešly do československé školy ve Walesu. Tam měly možnost i odmaturovat.

Zklamání

Jak hrdina sám říká, největší jeho zklamání bylo, když Prahu neopustl poslední vlak naplánován přesně na 1.9. 1939 s 251 dětmi. Jenže vypukla válka a z těch dětí přežil jen nepatrný zlomek.Tehdy byl s transporty konec a Nicky vstoupil do RAF.

Velký objev Grete Wintonové

Celý tento příběh zapadal padesát let v knize výstřižků prachem na Wintonovic půdě. Až ho jednou odhalila Nickyho manželka Grete. Ta se ho pokusila nabídnout někomu, nikdo však nejevil zájem. Až na Elizabeth Maxwelovou, která svým dílem přispěla k tomu, že se tento příběh dostal do pořadu That's life, kde se Winton setkal s mnohými zachráněnými dětmi. 

Zaujalo vás toto téma?

Pokud ve vás můj článek vzbudil zájem,( a já doufám že tomu tak je) můžete zhlédnout filmy Matěje Mináče Síla lidskosti a Nickyho rodina (oba jsou skvělé), přečíst si některá svědectví jak online, tak v knihách ( jedna ze zachráněných dětí, Vera Gissing, je dnes spisovatelkou, její knihy byly ořeloženy i do češtiny). Sama píši jednu povídku (postavy jsou vymyšlené), takže pokud byste se na ni chtěli podívat, (což by mne neuvěřitelně potěšilo) na konci řádku najdete adresu. Jinak mě nesmírně potěší vaše názory, dotazy i hlasy! Můj příběh se nalézá na: wattpad.com( do vyhledávače zadejte Fantasyever-pro neregistrované je k nahlédnutí bohužel jen jedna kapitola, kdyby se vám to ale líbilo a měli chuť také něco napsat, můžete se registrovat!)






Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.