La pensée de écrivain

Chceš napsat knihu?

Salam!

Dneska tu přináším několikery typy, které by se vám mohly hodit k psaní příběhu.

Dostalas nápad? Neboj se začít psát!

Máš skvělý nápad? Neboj se ho napsat. Často se stává,že na něj zapomeneš. Netrap se tím, co když to bude takové nebo makové. Upravuj, maž znovu piš! Vždyť je to zábava.

Pozor!

Osobně si však nejdřív promyslím,jestli je to opravdu tak dobrý nápad. Je to vhodné pro můj styl? Není to okoukané?Budu tam schopná zapracovat složité postavy a zápletky?

Slovníček se vyplatí

Nezapomeň používat rozmanitou slovní zásobu. Nedávej například za sebou stejná slova. Výsledkem je totiž slátanina, co se nedá číst!

Špatný příklad:

Přišla jsem na zahradu a tam už byl připravený piknik; spoustu jablek a hrušk a sýra a palačinek a kefíru a zázvorového piva a cherry rajčátek. Máma už nesla patnáct hrnečků. Podala nám hrnečky a pak nám nalila kefír. Byl super.

Lepší:

Dorazila jsem na zahradu, kde již byl nachystaný piknik;(výčet jídla prpojen čárkami, a, i)

Matka už přinášela šálky. Podala nám koflíky a nalila do nich kefír. Byl výtečný,

Kdybychom, ne kdybysme

Pozor taky na gramatické chybky. Vím, že je to omletá rada, ale vypadá vážně hrozně třeba kdybysme( viz nadpis) nebo jsem narazila na slovo slibuji s tvrdým y. 

Složité je to i s nespisovnými výrazy. Ve vyprávění doporučuji se jim vyhýbat, v přímé řeči jsou přípustné.

Snažte se také nepoužívat stále slova typu in, cool apod.

Někteří lidé se nabízejí jako korektoři nebo korektorky. Neváhejte jejich pomoc přijmout.

Sdílná...

Samozřejmě je dobré nechat to přečíst rodičům či přátelům,ti však nemusí být zcela upřímní. Existuje citát: Nepřátelé mluví pravdu. Přátelé a milenci jsou v síti závazků.

Samo sebou to nemusíš dávat přečíst nepřátelům. Můžeš si založit blog zdarma a publikovat tam nebo se registrovat na Wattpadu-spisovatelském portálu. Ten má výhodu v tom že se k tvým pracím dostane více lidí a navíc jsou díla dělená do žánrů,, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že si tě najde správná sorta lidí.

Navíc zde jsou mnohé doplňkové funkce.


Naháněj si čtenáře

Získat čtenáře můžeš i odkazem na svém práce na cizích webovkách nebo tady na HPD.CZ. Pokud ráda čteš a píšeš, můžeš se přidat do mé skupiny Spisovatelky a čtenářky. 



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.