Kiki's blog of life

Jak se správně starat o křečka :)

Ahoj vítám vás u další článku a teď to bude na téma-   Jak se správně starat o křečka :)

Já sama jsem měla křečka takže trochu něco také vím takže přidám pár zkušeností a informací z mé knížky - Jak na to ? Křeček


1. Co je to vlastně křeček?

Křeček je hlodavec a noční živočich, přes den spí a vylézá hlavně kvůli jídlu a nebo své potřebě.

Křečci rádi běhají na kole a okusují různé věci.


Jsou také křečíci:

A) KŘEČÍK DŽUNGARSKÝ

B) KŘEČÍK ROBOROVSKÝ

C) KŘEČÍK CAMPBELLŮV

D) KŘEČÍK ČÍNSKÝ

Ale teď se budeme bavit od Křečku Zlatému (někdy také jmenován jako křeček Syrský)



2. Typický křeček


Tlapky: Přední tlapky mají čtyři prsty. Křeček si jimi přidržuje potravu a čistí se. Na silnějších zadních nohách s pěti prsty se křeček může postavit. ( můj křeček vždy když viděl že se nese nějaké jídlo tak si stoupl na zadní a chytal se klece a jako by se nějak předváděl, když pak dostal jídlo byl moc spokojený :) )


Uši:  Křeček velmi dobře slyší. Velmi dobře vnímají vysoké tóny- dokonce i ty ultrazvukové. Rada: Nevystavujte křečka velmi hlasitým, křičícím a ostrým tónům, abyste křečka neděsili.


Oči: Svýma roztomilýma očima křečci moc dobře nevidí. Jsou krátkozrací a barvoslepí.


Zuby: Podle ostrých řezáků se dá poznat že křečci jsou hlodavci. Čtyři přední hlodavé zuby neustále dorůstají proto je musí obrušovat. Dvanácti stoličkami potravu rozemílají.


Nos: Křečci mají velmi dobrý čich. Pomocí čichu se vzájemně rozpoznávají a pomocí hmatových vousů mohou zjišťovat hloubku nebo velikost otvoru.


Lícní torby: Do lícních toreb se křečkovi vejde až 20 g obilí.




3. Správná klec


*Správné umístění: Křeček chce ve dne odpočívat proto není vhodné umístit klec uprostřed obyváku nebo dětské místnosti. Ideální místnost je kterou během dne užíváte minimálně nebo klidnější kout. Nemají rádi rušení běžící televizí či rádiem ani jasné světlo nebo sluneční záření. Klec je dobré umístit ve výšce očí. Teplota by neměla klesnout pod 15 stupňů ale neměla by být vyšší než 25 stupňů.


*Velikost a typ klece: minimálně 80 cm široká a 40 cm hluboká. Čím větší a vyšší tím lepší. Někteří mají křečky v akváriích ale je lepší klec. Můžete doplnit různými patry v kleci( výška mezipatra-40cm) Dráty v kleci by neměli být větší než 12 mm. Dno klece tvoří plastová vana která se dá snadno vyjmout ( měla by být asi 10 cm vysoká)

Podestýlka v kleci musí být savá, nejlepší jsou hobliny. Nedoporučuji speciální ovoněné podestýlky. Nasypte do klece ve vrstvě silné cca 3 až 5 cm.

Domeček pro křečka má nahradit podzemní noru a poskytnout bezpečné útočiště. Uvnitř si křečci ukládají nashromážděnou potravu. neměl by být malý ale měl by se dotýkat stěn( rozloha cca 20/10)

Miska na krmení stabilní, s okrajem ohnutým dovnitř, průměr asi 6 cm

Napáječka připevněná ke kleci zvenku

Běhací kolo nesmí chybět v kleci ale průměr by měl být dost velký na to aby si křeček nemohl zranit nebo poškodit páteř.


4. Krmení


*suché rostlinné krmení je složeno z různých druhů obilovin, ovesných vloček, slunečnicových semínek, sušené zeleniny, sušené živočišné potravy a zvláštních krmných vloček. Koupíte v obchodech s chovatelskými potřeby, supermarketech nebo v drogérii. Vybírejte ty s nejnižším obsahem cukru a tuku. Obsah takzvaných surových tuků by neměl být vyšší než 5%. Mělo by obsahovat 15 až 20 % bílkovin.


Kolik krmení dávat? Jedna až dvě čajové lžičky na den.


*šťavnaté krmení například mrkev (nedávejte nať), jablka, okurky, hrušky, salát (nejlépe ledový salát), sójové klíčky, dýni, červenou řepu, jahody nebo šípky.


*dobré na zuby jsou čerstvé větvičky ( jabloň, hrušně nebo lísky) nesmí být ze stromů u silnice nebo s postřikem


*bílkovinné krmení tvaroh, nezrající sýr, mleté hovězí maso, moučné červy


Nedávat!: sladkosti, bonbóny pro hlodavce, solené oříšky, sušenky, kapusta, cibule, pórek, špenát, fazole, šťovík, rebarbora, syrové brambory, citrusové plody, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, rybíz, pokojové rostliny, větvičky jehličnanů, kaštanu, dubu, břečťanu, žaludy a kaštany, žloutek z vajíčka (bílek povolen) vepřové maso


5. Péče

Každý den- doplňování krmení, odstraňte z klece zbytky čerstvého krmení

Jednou týdně- vyčistit misku a napáječku a vyčistit klec (stačí jen kout klece-záchod)

Jednou měsíčně- kompletně umyjte klec


Starý křeček: Večer hned neopustí domeček, často zůstává ve dne uvnitř. Méně používá běhací kolo. Srst je střapatá často vypadává. Zvíře málo jí a ubírá na váze.

Průměrný věk křečka při dobré péči 2 roky.


Doufám že se vám tento článek líbil a případné otázky pište do komentářů.  Budu moc ráda když napíšete svoje vlastní zkušenosti pokud si myslíte že je něco jinak napsané. Tak zatím ahooj! :D



Jo a promiňte nešli mi jsem přidat fotky :(










Komentáře

Elena1476

celou dobu co jsem četla článek , sem měla pocit že jsi to někde zkopírovala, protože něco podobného sem už někde četla, ale uplně ty stejný slova smajl Pak mi došlo , že něco je z té knížky, pravděpodobně máme uplně stejnou knížku smajl

Elena1476To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.