Hrací poník na kličenku

Typické snídaně v různých státech

Ahoj všichni říká se že snídaně je nejduležitější jídlo dne a já jsem si řekla že o takových snídaních vám ted řeknu .

Za nejluxusnější snídani se všeobecně považuje takzvaná šampaňská snídaně, tedy kombinace pravých bublinek ze Champagne s nějakým luxusním pokrmem, především s pravým kaviárem. Takovou snídani nabízí většina luxusních hotelů pro unikátní chvíle, jako jsou zásnuby či nejrůznější oslavy.

  Francouzská snídaně

Francie je pokládána za zemi gurmetů ale od tradiční francouzské snídani se to příliš neodráží . Dalo by se říct, že v zemi Galského kohouta známe dvě typické snídaně, francouzskou a pařížskou. Běžnou snídani představuje plátek chleba či kus čerstvé bagety s džemem, případně ještě s máslem.
O víkendu, když jí rodina doma, přibude na stůl ještě čerstvý croissant. Ten je naopak velmi populární v Paříži a spousta Pařížanů, z dietních důvodů spíše mužů, si dává croissant ve svém oblíbeném bistru při cestě do práce. A pozor, typický Francouz nikdy nejí croissant s máslem, jak to dělá zbytek Evropy, ale raději si ho namáčí do kávy.
Z francouzské snídaně se vlastně odvodila i tzv. kontinentální snídaně, kterou nabízejí mnohé hotely a kavárny. Jejím základem je pečivo, máslo, džem, káva nebo čaj, v rozšířené verzi pak ještě přibudou vajíčka, šunka a sýr.
                                                              
                   Anglická snídaně

            

Tradiční anglická snídaně je dokonalou směsicí ingrediencí a chutí, které vám dodají energii na celý zbytek dne. Skládá se především z toastu, másla a džemu, smažených vajíček, slaniny, klobásy, opečeného rajčete, žampionů, fazolí a tradičně k ní patří i tzv. „black puding“, což je jídlo podobné našemu prejtu. Ovesná kaše neboli „porridge“ je jedna z mála variant zdravé anglické snídaně. Ale co nesmí u tradiční anglické snídaně rozhodně chybět je čaj s mlékem, který je pro tuto zemi tak typický. 

                      Turecká snídaně

Turecká snídaně je zážitek, který si nesmíte nechat ujít. Správná turecká snídaně začíná až kolem 10-11 hodiny dopolední a je velmi bohatá. Nesmí zde chybět sýr (beyaz peynir, kasar), máslo, olivy, vejce, rajčata, okurky, zelené papriky, džem, marmeláda, med, sucuk (kořeněná turecká klobása), pastirma, borek a simit (kruhový chléb se sezamovými semínky), zkrátka vše, co si jen dovedete představit! Můžete mít na stole tisíc surovin, ale ta správná snídaně se neobejde bez základu – čaje. No a samozřejmě cukr, hodně cukru!


                       Norská snídaně

V severských zemích si potrpí na vydatné snídaně, oběd se totiž podává poměrně pozdě. Podobně jako ve zbytku Skandinávie je velmi oblíbené kvalitní pečivo, peče se zde mnoho druhů chleba a chlebové placky. Na stole nechybí müsli a obiloviny zalité kyselým mlékem, slanina, sýr, vejce a samozřejmě ryby.

                                     

                                        



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.