Honeylicious

Top knížky z ....

Ahojky! Ráda bych tady začala takovou malou sérii, kde vám představuju moje oblíbené knížky z nějakého žánru nebo kde se řeší nějaké určité téma. 

Dneska to budou knížky, které mám ve své lgbt+ knihovničce. Vždy vám knížku trochu představím a něco k ní řeknu. Omlouvám se že tady nebudou obrázky knížek, moc tady s touhle funkcí neumím.

Dám ti slunce

Jandy Nelsonová

Počet stran: 358

Rok vydání: 2014, v ČR 2016

O knize: Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když jej jim třináct, Jude pochopí, že je krásná, a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky a barvu nové rtěnky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude ale je z ní zakřiknutá šedivá myška, co se schovává za své výtvory. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí.

Můj názor: Tahle kniha je moje absolutní srdcovka. Dokážu ji číst pořád dokola, a stejně se vždy najde něco, co mě opět ohromí. Víc jsem si zamilovala Noaha, Jude mi moc k srdci nepřirostla. Hrozně moc se mi líbílo, jak bylo do celé knížky zakomponované umění, a taky zbožňuju to, že úplně všechno dávalo na konci smysl. Všechno se tam stalo z nějakého důvodu. Tato kniha rozhodně stojí za přečtení.



Nedej se 

Rainbow Rowell

Počet stran: 494

Rok vydání: 2015, v ČR 2016

O knize: Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem. Smůla je, že Simon Snow je nejhorším Vyvoleným, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá více škody než užitku. Svět který má zachránit nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal. Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění - možná taky poslední rok jeho života - a oni si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku. Jenomže Baz beze stopy zmizí a Simon nebude mít klid, dokud ho nenajde.

Můj názor: Opět kniha, kterou můžu číst pořád dokolečka a neomrzí. Mnoho lidí se ohání tím, že tato kniha je rádoby Harry Potter. To ale není ani zdaleka pravda. Tohle může tvrdit pouze člověk, který tuto knihu nečetl. Hrozně moc se mi líbí chemie Baze a Simona, jak se pořád popichují, nakonec spolu ale musí spolupracovat. Nechci tady moc spoilerovat, a proto vám mohu jenom doporučit si tuto knížku přečíst! Rozhodně toho nebudete litovat!

Poznámka: Tato kniha má i druhý díl, který já vlastním v originální anglické verzi Wayward Son. Druhý díl mi bohužel trochu nesedl, ale má vycházet ještě třetí díl, takže doufám, že se mi bude líbit stejně jako první. Tímto vás ale nechci nijak odrazovat od přečtení této (budoucí) trilogie!


Muffin a Čaj

Theo Addair

Počet stran: 271

Rok vydání: 2018, kniha je česká, z čehož mám obrovskou radost!!!

O knize: Daniel a Kit jsou dva šestnáctiletí studenti elitního internátního gymnázia, jejich cesty se ale příliš nekříží. Pravdou je, že spolu snad nikdy pořádně nemluvili. Zatímco Daniel je nejlepším studentem na škole, který se k okolí chová odměřeně a úzkostlivě si střeží své soukromí, Cristian, řečený Kit, tráví čas kreslením, pořádek považuje tak trochu za zbytečnost a často mluví dřív než myslí. Zdálo se, že přátelství je mezi nimi nepravděpodobné a cokoli hlubšího rovnou nemožné. Jenže muffin a čaj přece dokáží zázraky, to je známé přísloví. a pokud není, tak by mělo být...

Můj názor: Knížka je krátká, sladká, nebo hořkosladká? Pro mě je to taková milá oddechovka, hrozně moc zbožňuju Kita, co ještě říct? Jsem fakt hrozně nadšená z toho, že se jedná o českou knížku, a děj se odehrává v Praze. Doporučuju, stojí za přečtení!

Poznámka: Knížka má i druhý díl (taktéž ho vlastním) jménem Koláčky a spiklenci. Tam se řeší poněkud vážnější věci, a celou knížku jim držíte palce aby to vyšlo. A mé smysly mi říkají, že možná vyjde i třetí díl :)


Aristoteles a Dante objevují záhady vesmíru

Benjamin Alire Sáenz

Počet stran: 359

Rok vydání: 2012, v ČR 2015

O knize: Dante umí plavat. Ari neumí. Dante je všeználek s neobvyklým pohledem na svět. Ari sám o sobě pochybuje, neumí to se slovy a jeho bratr je ve vězení. Když se tito dva potkají na koupališti, skoro se zdá, že nemají vůbec nic společného. Ale protože jsou oba dva samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné.

Můj názor: Knížku jsem četla v angličtině (nemohla jsem sehnat českou verzi), takže nemůžu posoudit jak je kniha psaná v češtině, ale v angličtině mi přijde až poetická, spousta krátkých vět, člověk si spoustu věcí domyslí. Je to taková příjemná knížka. Neřekla bych, že úplně oddechovka. Občas mě tak dostala, že jsem si musela od ní dát pauzu. Pro mě byla napsaná trochu nezvyklým stylem, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla


Probuzení Simona Spiera

Becky Albertalli

Počet stran: 292

Rok vydání: 2015, v ČR 2017

O knize: Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si dopisuje prostřednictvím e-mailů, a jejich pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání. V sázce je pro něj však mnohem víc - plachého Bluea by mohla publicita vyděsit, a Simon by se nikdy nedozvěděl, kdo vlastně Blue je...

Můj názor: Knížku jsem sem dala vlastně z principu, protože mi přijde že je to nejznámější young adult knížka s tímhle tématem. Hned jak jsem ji na českém trhu spatřila, tak jsem věděla že ji musím mít. Je to fajn knížka, s ne moc složitou zápletkou. Simona jsem si oblíbila, někteří jeho kamarádi byli ale na facku. Na totální facku (pokud knížku znáte, tak víte o kom mluvím).... Celkově je to milá, oddechová knížka, co k ní víc dodat?



Tak, to by bylo pro tento článek všechno, pokud znáte některé další knížky s lgbt+ tématikou, rozhodně mi napište do komentářů! Vlastně zanechte komentář tak i tak, která knížka vás zaujala, kterou jste četli, vaše názory....Ne opravdu, zanech tady ten komentář dělej! Já tě vidím! Jo, to je správně, klikni si do toho textového pole, ano! Už píšeš první větu! 

:D 

Dělám si z vás srandu! Přeji vám všem krásný den♥



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.