Fab and Chic

Jak dobře usnout?

Ahoj holky,

taky se vám stává že nemůžete usnout?Já vám poradím jak na to!

                                             spánek je důležitý

Možná jste přepracovaní, možná  řešíte nějaký problém,myslíte na školu. Když se jednou nepodaří usnout, nevadí, ale když to trváněkolik týdnů, může to významně ovlivnit váš život. „Nespavost se stává nemocí v okamžiku, když se vám rychle mění nálady a kazíte písemky.Spánek je důležitý na zdraví a pro školáky je spánek hodně důležitý,když dobře spíte,dobře se ve škole sustředíte.


                                              jak dlouho spát?

          

Novorozenci by měli spát 14 – 17 hodin denně.
 

Kojencům se doporučuje 12 – 15 hodin spánku.

Batolatům vyhovuje 11 – 14 hodin. Pokud batole spí méně než deset hodin, může se snažit setřást únavu hyperaktivitou.

Předškoláci by neměli spát méně než osm hodin, ideálně 10 – 13. Jinak totiž hrozí, že děti budou mít problémy s chováním, citové obtíže a taky problémy komunikovat se spolužáky.

Čím víc školáci spí, tím jsou chytřejší. Optimální doba spánku je 9 – 11 hodin.

Puberťáci(většina nás) nejsou protivní jen tak z legrace, jejich nálada je často důsledkem nedostatku spánku. . nejlepších je tedy 8 – 10 hodin spánku. Jedním z důvodů, proč nespíme , je závislost na moderních technologiích. Světlo z tabletů a mobilů totiž omezuje tvorbu melatoninu, spánkového hormonu.

Dospělým stačí 7 – 9 hodin spánku. V tomto období může stres, práce, způsobit spánkové obtíže.

Pro seniory je často těžké v noci spát, i tak by měli ale odpočívat, jak jen to jde, a optimálně spát 7 - 8 hodin denně. Dostatek spánku v pokročilejším věku totiž může odvrátit množství nemocí.

                                              jak usnout-tipy

Metoda 4-7-8

Jde jen o dechové cvičení z jógy, Nejprve se nadechujte nosem po dobu 4 vteřin. Poté dech na sedm vteřin zadržte. Nakonec po dobu osmi vteřin vydechujte ústy.Opakujte to pětkrát.


Dýchejte levou nosní dírkou

Jedná se o jogínskou metodu, pomocí které zklidníte svůj krevní tlak a mysl. Lehněte si na levý bok a prstem si zacpěte pravou nosní dírku. Potom začněte pomalu, zhluboka dýchat levou nosní dírkou.

Zrekapitulujte si svůj den

Zkuste si znovu vybavit všechny konverzace, zvuky a pohledy, které jste za den zažili. Detailní zmapování celého dne pomůže vyčistit vaši mysl od starostí.

Pokuste se zůstat vzhůru

 Mějte oči do široka otevřené a opakujte si pro sebe: "Neusnu!" Náš mozek nezpracovává dobře negativa, a tak si to vyloží jako povel ke spánku. Svaly v oku se pak rychleji unaví a vy v klidu usnete.

Zapojte představivost

Představte si sami sebe v situacích, které jsou vám příjemné, například jak se procházíte tropickým rájem, plujete na klidné vodě nebo se procházíte rozkvetlou loukou. Nejlépe to bude fungovat, když zapojíte alespoň tři smysly. Představujte si vůni květin, dotek trávy, písek mezi prsty neb chuť ovoce.


procházka po pokoji
Když nemůžete zamhouřit oči, nebo vám v hlavě běhají různé rušivé myšlenky, vstaňte a projděte se po místnosti. Zhluboka prodýchávejte.

kniha

Pokuste se uklidnit myšlenky. Pusťte si oblíbenou pomalou hudbu, která vás pozitivně naladí.
Perfektní na usnutí je kniha. Tu si můžete vzít do ruky prakticky hned, když vidíte, že se vám usnout nedaří. Osvědčený recept, který často zabere. Vyhněte se ovšem pro jistotu detektivce. Někdy stačí přečíst jen pár stránek.


procházka,vyvětrání

vyvětrejte místnost. I když už jste ulehli a nechce se vám zvedat, udělejte to. Čerstvý vzduch pomůže stejně jako procházka.

bylinkový čaj

Udělejte si bylinkový čaj. Můžete zvolit „spánkovou" směs bylin nebo si převařit meduňku či kozlík lékařský. Někdy pomůže i bylinkový polštářek z levandule.

taaak to je dnes vše,doufám že se článek líbil

ahooooojky







Komentáře

Alea 114(Bradavice)

když jsem viděla tuhle větu když "dobře spíte,dobře se ve škole sustředíte." první co mi problesklo hlavou : "když málo spíte dospíte to ve škole " smajlsmajl jinak fajn článek smajlsmajlsmajl

Alea 114To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.