Fab and Chic

Halloween-den kdy se můžeš v klidu bát!

Ahoj holky,

zaprvé omlouvám se,že dlouho nebyl článek,ale znáte to,prázdniny-výlety,tak jsem neměla čas.

dnes tu mám článek o halloweenu.

šero,mlha,tlející spadané listí.Strašidelné historky,oranžové dýně,netopýři a temní duchové.Jasně.Je tu kouzelný Halloween!

Svátek,který patří do našeho prostředí víc,něž si myslíš.I když se dnes spojuje především s americkým šílenstvím divokých masek a pytlu sladkostí,původem je doma právě u nás,v Evropě.Ale to se v čase musíme vrátit o velký kus zpět.Halloween je totiž starý ketský svátek.To slovo znamená den před svátkem všech svatých(1.listopadu)ale v těch dobách se mu tak rozhodně neříkalo.Keltové tu žili ještě před tím než žili slované.Při velké slavnosti se poslední říjnový den loučili s létem a vítali zimu.Zároven slavili začátek nového roku a věřili,že se v tento čas stírá hranice mezi mrtvými a živými,tedy že se nebožtí mohou vrátit zpět na zem.Proto se pro zemřelé příbuzné připravovala bohatá večeře.A aby nezabloudili,zapalovala se světůla.Ta se pak vkládala do vydlabané řepy nebo dýně a vznikla lucerna.Vlastně se jí dnes říká Jack o lantern.


zpropadený Jack

Zas trochu jiná historka o původu halloweenské dýně.Vypráví o nenapravitelném Jackovi,který rozhodně nežil spořádaně a pil jak duha.Proto si pro něj přišel sám vládce pekel.Jackovi se ale dábla podařilo přelstít a ten mu slíbil,žr jeho duše nepřijde do pekla.Jenže chyba:na nebesích Jacka pro jeho hříchy nechtěli.Tak byla jeho duše odsouzena k věčnému trmácení po světě.Od dábla dostal na cestu hromadu žhavých uhlíků,které si nasypal do vydlabané řepy.Lidé tak činí na jeko památku dodnes a věří,že je světlo v oknech chrání před zlými duchy.


hra o jablko

Vyzkoušejte si halloweenskou hru o jablko,protože právě ta pochází z dob Keltů.Jablkem se vtento den navzájem obdarovávali.

jak na to:menší jabka se dají do mísy se studenou vodou a hráč je musí vyloviz pusou,bez pomocí rukou,které drží sepnuté za zády.A to vše v časovém limitu třeba 15 vteřin.

černí průvodci

KDYŽ se jedná o duše,je jasné,že k halloweenu patří duchařské povídačky a duchové.Zkrátka vše co je spojeno s něčím tajemným a strašidfelným.Třeba čarodějnice a kočka nebo netopýr.Říká se že čarodějky pili netopýří krev,aby mohli létat na koštěti.k halloweenu se připojila i sova,protože tajemně houká.


hodinka strachu

Koledu nebo něco provedu.Neboli anglicky trick or treat.Tuhle větu vykřikují americké ale i britské děti,které chodí převlečené do kostýmů a chodí od domu k domu a žádají si o sladkosti,když jim neotevřou nebo nedají sladkosti házejí na okna vajíčka nebo toaletní papír.

tak to je o de mně dnes vše,doufám že se vám článek líbil.

tak zatím bye bye!






Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.