ČAUKY-MŇAUKY!

Zajímavosti o Portugalsku

Takže ahoj. Chci Vám trošku představit Portugalsko... Tak už ale k věci.


Proč jet do Portugalska

Co se vám vybaví, když se řekne Portugalsko? Portské víno… moře… fotbal… Porto a Lisabon…? Ujde. :-) Zámořské objevy… golf… windsurfing… fado…? Hm, lepší! A co takhle azulejos… sušená treska… saudade… manuelská architektura? Na téhle nevelké „nudličce“ na konci Evropy je toho tolik, co stojí za to objevit! Portugalsko je fascinující země s rozmanitou krajinou a barvitou kulturou, která byla již odpradávna ovlivňována prolínáním odlišných civilizací. Dlouhou dobu diskriminované ve stínu sousedního a populárního Španělska se Portugalsko pomalu dostává také do povědomí českých cestovatelů. A kdo sem jednou zavítá, téměř zaručeně propadne jeho kouzlu. Přátelské obyvatelstvo, příznivé klima skýtající ideální podmínky k návštěvě památek a turistice prakticky po celý rok, řada unikátních a starobylých staveb, nedotčená příroda, dynamické pobřeží Atlantiku i relativně nízké ceny stravování a ubytování činí z Portugalska báječné místo pro odpočinkovou i aktivní dovolenou.


Portugalské regiony

Severní Portugalsko

Hornatá krajina Tras-os-Montes skrývá mnoho bílých kostelíčků a středověkých hradů
Hornatý portugalský sever patří k nejtradičnějším a nejreligióznějším oblastem v zemi a člověk zde pocítí skutečnou, ryzí atmosféru Portugalska. Právě zde bylo na počátku křesťanské rekonkvisty založeno jádro portugalského království. Nalezneme tu rozlehlá panská sídla s nádhernými zahradami a v roztroušených městečkách památky na někdejší normanskou přítomnost – románské radnice a mosty. Osu celé oblasti tvoří řeka Douro (což je také název jednoho z regionů), jejíž specifické, příjemné mikroklima umožňuje dozrávání nejlepšího vína v zemi.


Střední Portugalsko

Rozsáhlá oblast souhrnně zvaná Beira má odlišný charakter. Nalezneme tu takříkajíc „od všeho něco“. Na západě vystupuje horský masiv Serra da Estrela s nejvyšší horou Torre. Je až překvapivé, že v zimních měsících jsou zde podmínky pro lyžování. Po většinu roku je však pohoří zelené, husté borové lesy skrývají průzračná jezírka a žulové útvary podivuhodných tvarů. Východní část oblasti pokrývají solné bažiny a rýžová políčka, ve kterých se brodí čápi, kteří zde přezimují.


Jižní Portugalsko
Region Alentejo představuje typický portugalský venkov, zaostalý kraj s nejmenší hustotou zalidnění v Portugalsku. Po cestě do kulturního centra, města Évora, a dále na jih se táhnou nekonečné zvlněné pláně, žlutá pole a korkové a pomerančovníkové háje. Zemědělsky nevyužitou půdu tvoří jedna velká vyprahlá step s keřovitým porostem. Jestli je však oblast na něco bohatá, pak na prehistorické památky. Zejména v okolí Évory se vyskytuje množství tajemně vyhlížejících menhirů a kamenných kruhů.



Doufám že se Vám to líbilo. A čauky-mňauky!

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.