Blog Butterfly340

Vánoce

Hey!
Vítám vás u svého dalšího článku!

Dnes jsem si pro vás připravila článek o Vánocích (jak nečekané) v tak trochu jiném formátu než jste u mě zvyklí. Pamatuji si, že v dávných dobách (rok 2016, odhaduji) jsem se už o něco takového pokoušela, ale to už je opravdu dávno a mě napadlo zkusit to znovu:)

Takže, co můžete čekat?
Vlastně tak trochu všechno :D

Tento článek bude mým jediným vánočním článkem, který letos vyjde.
Když teda nepočítám ten o Vánocích ve světě, který mi ležel v konceptech už asi dva roky a který jsem zapomněla vydat...

Abych tak řekla, i tento článek je předepsaný o něco dříve.
Ne, rozhodně jsem si dne nepřivstala XD
Tento článek píšu přesně 23.11. 2020. Hodiny na počítači ukazují 8:22 a mě za pár hodin čekají online hodiny.
Takže nejvyšší čas se do toho pustit, no ne?





Něco málo o Vánocích

Nejdříve si povíme nějakou tu teorii, bez té by to nebylo ono. A slibuji, že se pokusím zkrátit, domluveno?

Vánoce jsou křesťanské svátky oslavující narození Ježíše. Hlavní svátek připadá (tak trochu překvapivě) na 25.12. Předchází mu advent, který končí Štědrým dnem. To znamená, že až letos zase budeme pod stromečkem rozbalovat dárky, tak ještě Vánoce nebudou a vlastně nikdy nebyly. Ty začínají až den po tom na Boží hod vánoční. A končí až Svátkem křtu Páně. Do roku 1970 se tento svátek slavil 13. ledna. Pak ale došlo k jeho přesunutí na ,,neděli po slavnosti Zjevení Páně". Jen tak pro doplnění, Zjevení Páně připadá na 6. ledna.

Ještě před nedávnem však Vánoce oficiálně trvaly až do Hromnic, které se slaví 2. února. Ke zkrácení Vánoc došlo až v 60. letech minulého století.

První zmínky o slavení Vánoc pochází už z 2. stol. n. l. Pevné datum 25. prosince je pak doloženo ze 4. století. Nicméně, první křesťané Vánoce nikterak neprožívali. Daleko důležitější pro ně byly jiné svátky týkající se Ježíše (např. jeho první vystoupení, jeho smrt a zmrtvýchvstání). 
V raném středověku byla oslava Narození Páně méně významnou událostí než oslava Zjevení 6. ledna. To jen tak pro představu...

O ,,zpopularizování" Vánoc se postarali především dva muži - Karel Veliký a František z Assisi. První z jmenovaných se nechal roku 800 korunovat v den Narození Páně. Ten druhý zase roku 1223 začal slavit vánoční mši před inscenací jesliček s živými lidmi i zvířaty. Tím tak založil tradici betlémů, která se drží doteď.

Ve středověku význam Vánoc rostl. A slavily se dosti divoce. K oslavám neodmyslitelně patřil alkohol, promiskuita a hazardní hry... K ozdobení svých příbytků pak lidé používali břečťan a cesmínu.

Od 17. století se Vánoce přesouvaly do rodin. Členové rodiny spolu slavily narození Ježíška, děkovalo se za rodinné štěstí a pospolitost a také se vítal návrat Slunce.

Tak, snad jsem vás moc neunudila...



Zajímavosti

  • V roce 1644 bylo slavení Vánoc v Anglii zakázáno. Důvodem bylo to, že Parlament v té době ovládali puritáni a těm se zdálo, že Vánoce jsou ,,nebiblický a pohanský zvyk". Zákaz Vánoc jim tehdy v Anglii vydržel až do roku 1660, takže relativně dlouho.


  • A když už jsme u těch zákazů... Od roku 2015 zakázaly slavení Vánoc vlády několika muslimských zemí. Prý Vánoce ohrožují islám...


  • I v sovětském Rusku bylo na nějaký čas zakázáno slavit Vánoce. Nakonec to vyřešili tak, že postavu Ježíška nahradili Dědou Mrázem. Ten je odvozen od amerického Santy a jeho tradice není nikterak dlouhá. Poprvé se objevuje teprve ve 30. letech minulého století.


  • Tradice zdobení stromečku pochází z Německa, konkrétně z Brém. Tam se stromečky zdobili už kolem roku 1570, k nám tato tradice pronikla až o zhruba tři století později.


  • A v Německu ještě chvíli zůstaneme. Vždyť naše české ,,Vánoce" jsou odvozeny od staroněmeckého Wahnachten. Nicméně, co mi skutečně přijde zajímavé, je fakt, že Němci tohle své slovo odvozují ze staroindského vinákti. Jak se do němčiny dostala indština je mi záhadou...


                                                            


Cukroví

Vánoční cukroví nemá zas tak dlouhou tradici, respektive, ještě před pár staletími si lidé vystačili s perníčky a nějakými sušenými jablky. Nicméně my už si bez něj nedokážeme Vánoce představit. Nebo tedy aspoň já :D 


Pečení mě baví, což je o mně tak nějak všeobecně známo. Takže se na advent těším hlavně z tohoto důvodu. Když se řekne ,,pečení cukroví", tak se mi hned vybaví ruce od těsta, oblečení od mouky a spálené prsty :D Ale i tak se těším. Letos bych chtěla napéct 30 druhů, tak mi držte palce. (Btw, s tím pečením mi pomáhá mamka a babička, sama bych to opravdu nezvládla :D I tři máme co dělat, abychom všechno stihly, protože pečeme jen o víkendech...)




Tak, teď bych sem měla napsat nějaký oblíbený recept... Bohužel vás však s tímto zklamu. Recepty na cukroví tady momentálně nemám a nějaké nevyzkoušené z internetu sem moc nechci dávat:)

A proč jsem sem tohle téma tedy vlastně dávala? No, to je jednoduché. Kvůli vám :) Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jaké je vaše oblíbené cukroví, a jak moc vás pečení baví. Tak šup, šup!


A abych i já odpověděla... Mám ráda takřka všechno cukroví. Kdybych ale měla něco vybrat, tak vanilkové rohlíčky, plněné štramberské uši a kakaové věnečky. Nejvíce péct mě však baví asi perníčky a pracny. Jsou vcelku jednoduché, jen to občas trochu déle trvá.




Ale přeci jen sem dám nějaké recepty . Jen tedy zkoušet na vlastní nebezpečí! :D


Knihy
Samozřejmě sem musím dát i nějaké ty tipy na knihy, to bych jinak nebyla já XD

  • Sněží, sněží - Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...



  • Zámek v oblacích - Vysoko ve švýcarských Alpách leží hotel, který již má nejlepší časy dávno za sebou. Ale když se na přelomu roku koná velkolepá oslava a přicházejí hosté z celého světa, sedmnáctiletá Fanny má stejně jako zbytek personálu plné ruce práce, aby všem hostům zajistila co nejlepší servis. Avšak jak postupně poznává, nic není takové, jak se zdá. Co se skrývá za sametovými závěsy? Vlastní žena ruského oligarchy skutečně legendární diamant? A proč ten hezký Tristan raději vylezl po fasádě, než aby šel po schodech? Fanny se brzy ocitá uprostřed život ohrožujícího dobrodružství, v němž nejen hrozí, že ztratí svou práci, ale i svoje srdce.



To jsou dvě knihy s vánoční tématikou, které si prostě o Vánocích musíte přečíst. Obě jsou naprosto úžasné a já mohu vřele doporučit.

Pokud ještě váháte a na mé doporučení jen tak nedáte, tak tady jsou odkazy na Databázi knih, kde je hodnocení i recenze jiných čtenářů - Sněží, sněží Zámek v oblacích .


Dále bych si dovolila doporučit pár knih, které sice vánoční nejsou, ale rozhodně se vyplatí je číst o Vánocích. Nebo alespoň podle mě... 


  • Cinder & Ella - Ellin život není žádná pohádka. Před necelým rokem ztratila matku při autonehodě, z níž sama vyvázla vážně zraněná. Svého otce léta neviděla a teď se musí přestěhovat k jeho nové rodině. Jediný, kdo jí rozumí, je Cinder, s nímž se už roky přátelí přes internet, ale s kterým se nikdy nesetkala. Ví, že je vtipný, chytrý a stejný knihomol jako ona. Netuší však, že Cinder je jeden z nejslavnějších hollywoodských herců, který navíc hraje prince v jejím nejoblíbenějším filmu. Změní se teď konečně Ellin život v pohádku?




  • Snílek Neznámý - Sen si vybírá snílka, nikdy naopak. Sirotek a knihovník Lazlo se celý život bál, že si ho vybere nějaký obyčejný sen. Už odmala je navíc posedlý mytickým ztraceným městem Pláč. Ale na to, aby ho vyrazil hledat přes půl světa, je příliš zbabělý. A tak o městě hledá každou zmínku v knihách, dokud se mu nenaskytne příležitost vyrazit se skupinou legendárních válečníků. S nimi si může konečně splnit svůj sen… nebo o něj navždy přijít.



  • Kdy? - Maddie Fynnová má podivnou schopnost – na čelech lidí vidí čísla. Teprve v den, kdy zemře její otec si však uvědomí, co znamenají. Znát datum něčí smrti je ale spíš prokletí než dar. Definitivně se to potvrdí v okamžiku, kdy potká mladíka, jehož poslední den se nezadržitelně blíží. Maddie neví jakým způsobem zemře, a tak mu nedokáže nijak pomoci. Když chlapec v den své smrti zmizí, obrátí se na Maddie policie. Dívka se tak nechtěně zaplete do pátrání po dalších zmizelých lidech. Když vyšetřování ukáže, že byli zavražděni, z Maddie se stane podezřelá. Jenže pravý vrah běhá po svobodě…



  • Papírová města - Margo už se dávno s Quentinem nebaví a přátelí se s jinými, a na škole je považována za legendu. Může za to zejména její nespoutanost a časté dobrodružné několikadenní výpravy, kdy její rodiče šílí strachy i vzteky. Jednoho dne však Margo nečekaně zaklepe na Quentinovo okno a uprostřed noci ho vtáhne do jednoho z jejích dobrodružství. Druhý den se Margo neukáže ve škole, pak ani další. A Quentin zjistí, že pro něj zanechala vodítko, jak ji najít… Quentin začne pátrat a čím víc se noří do záhadného zmizení, tím méně si je jistý, kým vlastně Margo byla a jestli ji vůbec znal. Co vlastně chce on sám? A co jsou papírová města, na která Quentin ve spojitosti s Margo neustále naráží?

                                                                


A samozřejmě nesmím zapomenout ani na odkazy, takže - Cinder & EllaSnílek NeznámýKdy?Papírová města .
Tipů bych samozřejmě měla víc, ale myslím, že už to stačí :D


Ale přesuneme se k filmům...

Vánoční filmy

Abych se přiznala, tak nejsem úplně ten typ člověka, který celé Vánoce sedí před televizí a čumí na pohádky. Ano, radši čtu, nicméně pohádky zrovna taky nemusím. Jediné dvě české pohádky, které naprosto zbožňuju a musím každý rok vidět, jsou Tři oříšky pro Popelku a Anděl Páně.

Z amerických vánočních filmů mám ráda klasiku - Sám doma, Vánoční prázdniny a Vánoční koleda.
No a pak se ráda podívám na staré české nebo francouzské komedie...

A jak to máte vy?



Vánoční tapety
Ano, když jsem na Pinterestu viděla vánoční tapety, tak jsem si prostě nemohla pomoci :D Tudíž, pokud ještě nemáte na mobilu nějakou hezkou vánoční tapetu, tak tady máte nějakou inspiraci...

      

      




Tímto bych chtěla tento vánoční článek ukončit.
Doufám, že vám přinesl alespoň krapet vánoční nálady. Přeci jen, letos budou Vánoce trochu jiné, tak nějak míň vánočnější (tedy z mého pohledu), proto je důležitější cítit všechno to vánoční sám, být v pohodě a hlavně si to v rámci možností pořádně užít!

Šťastné a veselé Vánoce!




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.