Blog Butterfly340

Recenze knih - září, říjen 2020



Hey!
Vítám vás u mých dalších knižních recenzí!
Tentokrát možná trochu dříve, nicméně proč ne, že? :D







Sněhurka musí zemřít
Autorka: Nele Neuhaus
Počet stran: 424

Děj: Jednoho ponurého podzimního dne najdou stavební dělníci na opuštěném letišti americké armády v Eschbornu lidskou kostru; jen o něco později někdo shodí neznámou ženu z mostu na silnici. Vyšetřování zavádí Piu Kirchhoffovou a Olivera von Bodenstein do minulosti. Před mnoha lety zmizely v malé vesnici Altenhein dvě dívky. Nepřímé důkazy přivedly za mříže domnělého pachatele. Ten se nyní vrací do rodné vesnice. Poté co se brzy začne pohřešovat další dívka, začíná hon na čarodějnice.

Na tuhle knihu jsem se velmi těšila. Už jen ten název mě zaujal. Navíc předchozí díl (Hluboké rány) byl skvělý. O to víc mě pak kniha zklamala...
Děj byl strašně překombinovaný. Celý konec prakticky vůbec neměl smysl. Do toho ne moc zrovna sympatické postavy, které na můj vkus byly až přecitlivělé a s naprosto nelogickým chováním.
Takže ano, Sněhurka se mi nelíbila a zklamala mě. Nepočítám s tím, že bych se v dohledné době k sérii vrátila.

Hodnocení na Databázi knih: 86%
Moje hodnocení: 68%






Čtenářka 
Autorka: Traci Chee
Počet stran: 403

Děj: Představte si svět, kde je čtení chápáno jako výsada a je povoleno jen hrstce nejmocnějších…
Sefia ovládá umění přežít. Poté, co byl její otec zavražděn, ukrývala se totiž společně se svojí tetou Nin v divočině. Naučila se lovit, stopovat a také krást. Když jednoho dne tetu unesou, zůstane sama a začne si klást otázky. Kdo Nin unesl a proč? Souvisí její zmizení s otcovou vraždou a s tím podivným hranatým předmětem, který teta tak pečlivě schovávala? Kniha, kterou však nedokáže přečíst, a záhadný němý chlapec, kterého zachrání před krutým zacházením, se stanou její nadějí. Klíčem k odhalení tajemství jejího světa – a otcovy tragické smrti…

Od Čtenářky jsem pro změnu nic moc nečekala, nicméně mě zaujala už na prvních stránkách.
Je to pohádkový příběh, což se mi na knize líbilo. V knize se prolínají osudy několika lidí a my se postupně dozvídáme, jak spolu všechno souvisí...
Sefia, Lučištník i kapitán Rákos jsou vcelku sympatické postavy, do kterých se čtenáři mohou vcítit. Celkově kniha působí tak nějak poučně. Proto mi to možná víc než fantasy připomíná pohádku.
Co mi ve Čtenářce chybělo, tak byla mapa. Ale to je z mého pohledu jediné mínus.

Hodnocení na Databázi knih: 69%
Moje hodnocení: 82%






Lotosové blues
Autorka: Kristina Ohlsson
Počet stran: 400

Děj: Venku lije jako z konve a do advokátní kanceláře Martina Bennera přijde zoufalý muž, který tvrdí, že jeho sestra potřebuje pomoc. Má to ale jeden háček. Jeho sestra je totiž mrtvá. 
Než spáchala sebevraždu, přiznala se k pěti vraždám. A její bratr teď chce očistit její jméno a najít jejího zmizelého syna. 
Martin Benner má všechno, co si může přát. Skvělou práci, krásné ženy a malé dítě. Má ovšem i své slabosti. Například nedokáže odolat výzvám. A při hledání pravdy se dopustí strašlivého omylu. 
Z úspěšného advokáta se stane pouhou figurkou v závratně vysoké hře, jež vyústí v tu nejděsivější noční můru.

Po přečtení prvních pár stránek jsem byla vcelku vyděšená. Kniha na mě opravdu neudělala dobrý první dojem. Lotosové blues je totiž psáno v první osobě a to z pohledu Martina, který vypráví svůj příběh... Vyprávění z první osoby zrovna v lásce nemám, to zaprvé. Zadruhé mě Martin od první strany iritoval. Kdyby ten chlap existoval, tak bych si ho normálně našla a propleskla :D
Nicméně mě zajímalo, jak se příběh bude vyvíjet dál, proto jsem pokračovala ve čtení... Časem jsem si zvykla na Martinovu zabedněnost a idiotské chování. Kniha byla čtivá, stránky rychle ubíhaly.
Celkově knihu hodnotím dobře, těším se, až si přečtu druhý díl. Každopádně, kdyby se mě někdo zeptal, jestli knihu doporučuji, tak odpovím ne. Existují i mnohem lepší knihy. Tohle rozhodně žádná "top" literatura není... Abych pravdu řekla, tak mi to potvrdilo to, že švédské krimi prostě není nic pro mě.

Hodnocení na Databázi knih: 80%
Moje hodnocení: 75%





Led nebo oheň
Autorka: Sara Raasch
Počet stran: 320

Děj: Zimní království bylo osvobozeno, ale krušné chvilky ještě nekončí. Aby Meira ochránila svůj lid, dovolí Cordellu kopat v zimních dolech. Tam ale najdou něco mocného a nebezpečného – magickou propast. Theron chce využít tento nález k poražení zla, ale Meira se bojí, co s sebou taková síla může přinést. Když se na zemi posledně objevilo tolik magie, povstal velký Rozklad. Proto nechce nechat nic náhodě a klidně se postaví i Theronovi. Ale nevystaví i tak své lidi nebezpečí? 
Boje o moc sílí. Theron touží po magii, Mather bojuje za svobodu a Meira se začíná ptát sama sebe, jestli bojuje jen za Zimu, nebo za celý svět.

První díl série byl skvělý. Druhý díl byl však vcelku slabý. Tušila jsem, že Led nebo oheň nebude tak dobrý, jako Sníh nebo popel, ale nečekala jsem, že to bude až takový rozdíl...
V prvním díle mi postavy přišly sympatické, tady už jsem se s nimi a jejich jednáním ztotožnit nedokázala. Meira je prostě a jednoduše blbka. To se ani jinak říct nedá. Mather se chová jak rozmazlený fracek a o Theronovi radši ani mluvit nebudu... Nechápu, proč jim autorka tolik pozměnila charaktery. Vím, že v jejich životě došlo k nějakým změnám, ale, snad se to aspoň na někom mohlo projevit pozitivně, no ne?
Ale abych nebyla tak negativní, tak se mi líbilo, že jsme se v knize mohli podrobněji seznámit i s jinými královstvími. To se v knihách moc nevidí. 

Hodnocení na Databázi knih: 71%
Moje hodnocení: 73%





Spasitel
Autor: Jo Nesbø
Počet stran: 528

Děj: Šestý díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později… v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi.

Přiznám se, že tuto knihu jsem ještě nedočetla. Zbývá mi asi 100 stran... Každopádně i tak jsem se ji do článku rozhodla zahrnout, protože vím, že ji ještě v říjnu dočtu :)
Spasitel má u mě mínus v tom, že člověk nemůže hádat, kdo je vrah. Je to jasné ještě předtím, než k samotné vraždě dojde... Zajímavé však je sledovat vyšetřování a rozplétat jednotlivé osudy postav.
Hodně lidí si stěžuje na rychlé střídání pohledů. To mě osobně nevadilo. Po pár stranách jsem si zvykla.
Celkově knihu hodnotím velmi pozitivně, i když přiznávám, že na Sněhuláka ani Netopýra to nemá :D

Hodnocení na Databázi knih: 89%
Moje hodnocení: 87%





Četli jste některou z uvedených knih?
Popřípadě, co jste za září a říjen přečetli vy?



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.