Blog Butterfly340

Recenze knih - leden, únor 2020

Hey!

Musím se vám k něčemu přiznat. A to, že už jsem nepočítala s tím, že tenhle článek vůbec vznikne :D

Ne že by nebyl čas, on by i byl, ale nějak mě blogování přestalo bavit. A dělat něco, protože musím, no, to se mi vážně nechtělo...


Každopádně, jak všichni víte, tak dalších minimálně 14 dní nebude škola. Není moc co dělat. A celkově je to teď všechno tak nějak divné... Nebo tedy aspoň pro mě. 

Teď nezbývá, než čekat, jak se situace vyvine. Doufat, že všechno bude ok a... Nějak se zabavit XD A čtení/psaní je přece skvělý způsob zábavy, ne? 





Chladnokrevně

Autor: Robert Bryndza

Počet stran: 416


Děj: Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven… 

Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? Co obě oběti spojuje? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech? Zločin si navíc, jak známo, nevybírá dovolenou a Erika se zaplete do paralelního případu. 
Robert Bryndza opět splétá a rozplétá mnohovrstevný příběh ve více rovinách a vede nitky ke konci, jenž čtenáře tentokrát možná tolik nešokuje, ale rozhodně vybudí silné emoce. A znovu nechá každého, aby si sám odpověděl na otázky, co znamená láska až za hrob, pro co jsou lidé ochotní riskovat nebo kvůli čemu zrazují své přátele.

Hned na začátek říkám, že je to kniha pro trochu větší čtenáře...
Každopádně, Chladnokrevně se mi líbilo, ale bylo to takové průměrné. Zvlášť od tohoto autora existují lepší knihy. Vlastně, od začátku už víte, kdo to udělal. Jenom si nejste jisti proč. A to mě v té knize docela rušilo, protože ráda hádám, kdo je vrah:)
Je to předposlední kniha ze série o Erice, tak jsem upřímně velmi zvědavá, jak bude vypadat ta poslední. Snad poskočí nad ten průměr...

Hodnocení na Databázi knih: 88%
Moje hodnocení: 78%







Bajky Barda Beedleho
Autorka: J. K. Rowling
Počet stran: 127

Děj: Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.

Krásná pohádková knížka na deštivé odpoledne. 
Pohádky jsou vcelku dobré, malí čtenáři z nich budou určitě nadšení. Navíc knihu zdobí krásné ilustrace, které jí na té pohádkovosti ještě o něco přidávají.
Jediné, za co strhávám body v hodnocení, jsou ty Brumbálovy komentáře. Jako vážně? Co to má vlastně být?! Chápu, že bez nich by byla kniha poloviční, ale nemohla autorka radši napsat o nějakou pohádku navíc? Protože, to by bylo mnohem lepší...

Hodnocení na Databázi knih: 84%
Moje hodnocení: 80%






Fakt chci tak moc?
Autor: Jeremy Clarkson
Počet stran: 355

Děj: Jeremy Clarkson, jedna z nejznámějších televizních osobností a bývalý moderátor motoristického pořadu Top Gear, jenž měl za jeho éry po světě stamiliony diváků, je velmi bystrý a taky vtipný novinář a publicista – a zajisté i ten nejvyšší a s nejvíce prořízlou pusou. Výbor z jeho článků představuje českému čtenáři pomyslnou a velmi vysokou laťku psaní nejen o autech, ale i o jiných příjemných i otravných jevech našeho každodenního života. Autor si nebere servítky před nikým a před ničím, ať je to ministerský předseda, ženská otázka, cyklisti, imigranti nebo nepořádek na ulicích. Vědomě a trefně se vysmívá především politické korektnosti, která ovládla Anglii i celou spojenou Evropu, a ukazuje opravdovou tvář lidí a stav našeho světa pomocí překotných, o to však legračnějších nadsázek.

Jeremyho mám moc ráda a celou knihu jsem si neskutečně užívala XD Je to vtipné, pravdivé a hlavně skvěle napsané. Myslím, že tohle by měla být povinná četba pro každého, kdo se aspoň trochu zajímá o svět kolem. Kdo si nemyslí, že všechno je vždycky ok, dokáže vidět věci i z jiné perspektivy než ostatní. Protože o tom celá ta kniha vlastně je.
Doporučuju přečíst si ji i těm, kteří třeba podobné názory nezastávají, protože tahle kniha vám pomůže pochopit, proč vlastně někteří lidé mají opačný názor, než vy. Pokud tedy nejste úplní idioti posedlí korektností... V tom případě se od knihy držte, co možná nejdál :D

Hodnocení na Databázi knih: 85%
Moje hodnocení: 90%






Zlo pod sluncem
Autorka: Agatha Christie
Počet stran: 216

Děj: Tichý ostrůvek na pobřeží Lamanšského průlivu láká na dovolenou. Koupání v moři, chytání bronzu, vyjížďky na lodičkách nebo jen odpočinek pod slunečníkem a konverzace s ostatními... Společnost se tu tentokrát sešla pestrá, a tak o témata není nouze. Pozornost budí krásné ženy, ale i přítomnost elegantního, trochu podivínského muže – Hercula Poirota. Proslulý detektiv marně přesvědčuje ostatní, že se přijel „jen“ rekreovat. Vývoj událostí změní poklidné nicnedělání na pláži a čtenář si vychutná další ze série neotřelých vyšetřovacích metod, k nimž tento drobný Belgičan sahá. Skvělé dialogy a překvapivé rozuzlení – to jsou hlavní postupy v detektivním příběhu, který vychází česky poprvé.

Jedna z nejlepších knih od Christie, co jsem kdy četla. A že jsem jich už četla poměrně hodně :D
Ze začátku má velmi pozvolný dějový spád. Vlastně se vůbec nic neděje. Ale to mi jako čtenáři absolutně nevadilo. Nasávala jsem atmosféru dovolenkového ráje minulého století a četla dál.
Kniha je velmi podobná jiným knihám od autorky. Omezený počet lidí, přičemž zločin spáchal jeden z nich, neustálé omílání toho, jak se vražda odehrála, kdo kde byl, lži jednotlivých podezřelých... Avšak právě proto si uvědomíte, že ať už budete nad pachatelem přemýšlet sebevíc, tak stejně nikdy nezjistíte, kdo to skutečně byl. 

Hodnocení na Databázi knih: 93%
Moje hodnocení: 92%






Město světců a zlodějů
Autorka: Natalie C. Anderson
Počet stran: 424

Děj: V temných uličkách města Sangui se pohybuje stín. Tím stínem je dívka, která trpělivě čeká, až nastane ten správný čas. Čas na pomstu a odhalení vraha její matky… Tina patří k nejschopnějším zlodějům pouličního gangu Goondů. Na ulici žije čtyři roky – přesně od té doby, co slyšela výstřel, který zabil její mámu. Tehdy jí bylo dvanáct let. Když se jí naskytne možnost vloupat se do domu prominentního obchodníka, v jehož vile k vraždě došlo, neváhá ani na chvíli. Má v plánu pomstít se a Ronalda Greyhilla naprosto zničit. Místo toho ale začne o své pravdě pochybovat. V domě totiž dojde k nečekanému setkání, které ji zavede na zcela novou stopu. Zpět do nebezpečného Konga, odkud před lety s matkou uprchly, aby si zachránily holý život…

Ze začátku mě naprosto iritoval vyprávěcí styl autorky, který je takový dosti osobitý. Každopádně po 30 stránkách jsem si tak nějak zvykla, překousla to a kniha se mi začala líbit. Bylo to dobré, místy až hodně dobré. Občas nějaká slabší pasáž, ale to se stává, každopádně konec to dosti pokazil. Posledních 150 stran už jsem četla jen z toho důvodu, že jsem nechtěla nechávat knihu rozečtenou.
Město světců a zlodějů upozorňuje na jinak dost přehlíženou problematiku. Kvůli tomu zřejmě kniha získala i ocenění Nejlepší young adult detektivka roku 2017. Protože nebýt toho, neměla by snad ani šanci ji získat. I když, co já vím. Žijeme v době, kdy jednou z nejoceňovanějších autorek je Maasová, tak proč by tohle nemohla být nejlepší detektivka roku 2017, že?
Řeknu to takhle, kniha je dobrá na rozšíření si obzorů, ale jinak je to prostě odpad, s prominutím...

Hodnocení na Databázi knih: 81%
Moje hodnocení: 68%





Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Autor: Ransom Riggs
Počet stran: 358

Děj: Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. 
Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.

Než jsem knihu vůbec otevřela, přečetla jsem si pár recenzí. Lidé v nich většinou shodně psali, že začátek knihy je hodně slabý, ale pak se to rozjede a ... Je to prostě amazing :D
Tak jsem tedy začala číst s tím, že začátek nějak překonám. Počítala jsem už dopředu s tím, že mě kniha nebude bavit. A jediný důvod, proč jsem si ji vlastně chtěla přečíst je, že Sirotčinec slečny Peregrinové je v dnešní době taková ta to-read kniha, kterou by si měl přečíst každý, kdo se o literaturu aspoň trochu zajímá.
Každopádně, kniha mě nadchla už na začátku. Přišlo mě to takové příjemně pohádkové. Bavilo mě to. Pak přišla ale ona slibovaná druhá půlka... Nebudu vám nic nalhávat. Druhá půlka je děs. Možná by mě to víc bavilo, kdyby mi bylo jedenáct, nevím, ale... Autor se tam začne pouštět docela odvážně do fantasy, což není dobré. Díry v příběhu vylepšuje lepicí páskou a posledních pár desítek stran nacpe akcí, aby to neskončilo úplným fiaskem. 
Co se týče postav, tak ty jsou totálně nesympatické. Jacob, který vám ze začátku bude připadat jako ňouma, tak na konci už to bude jen úchyl a debil. A to nemluvím o Emmě. Tu holku bych nejradši vypleskala, protože je to typická kráva, jejíž iq jde pomalu do záporných hodnot...
Shrnu to, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, je prostě neskutečně přeceňovaná kniha, která za přečtení prostě nestojí.

Hodnocení na Databázi knih:79%
Moje hodnocení: 58%



Toto je vše, protože víc jsem toho za ty dva měsíce přečíst nedokázala:)

Jinak, budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete váš názor na recenzované knihy, pakliže jste nějakou z nich četli. A samozřejmě můžete i napsat, co vás v poslední době zaujmulo, co se týče knih:)

Komentáře

julie kirová(Girl´s Dream)

Teď čtu snad jen na Wattpadu a to jednou za čas, dost mě to mrzí. Jenže jsem fakt moc líná dojít si nějakou knížku koupit nebo si ji alespoň v knihovně půjčit smajl Každopádně díky za tipy, určitě nějakou přečtu smajl

julie kirováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.