Blog Butterfly340

Recenze knih - březen, duben 2020

Hey! Vítám vás u dalších knižních recenzí:) Měly sice přijít o měsíc dřív, ale co už. Aspoň tady bude víc knih:D Jak se totiž ukázalo, tak i když není škola, tak se úkoly dělat musí, takže toho času na čtení zas tolik nepřibylo...







Outsider
Autor: Stephen King
Počet stran: 431

Děj: Když je v městském parku zavražděn jedenáctiletý chlapec, spolehliví očití svědci bez váhání označí za viníka oblíbeného trenéra Terryho Maitlanda. Důkaz DNA a otisky prstů potvrzují, že zločin byl spáchán tímto rodinou milovaným mužem. Detektiv Ralph Anderson, jehož syna Maitland také kdysi trénoval, otřesen brutálním způsobem zabití, dává příkaz zatknout podezřelého ve veřejném představení. Ale Maitland má alibi. A další pátrání potvrzuje, že ten den byl skutečně jinde. Anderson a okresní prokurátor sledují stopy, vyšetřování se přesouvá z Ohia do Texasu a začínají se objevovat děsivé odpovědi. 
Stephen King opět předvádí své mistrovství a graduje příběh do téměř nesnesitelného napětí. Terry Maitland vypadá jako fajn chlapík a člověk přece nemůže být na dvou místech najednou. Nebo může?

Tato kniha mě zaujala svým dějem, proto jsem si o ni řekla na Vánoce. Je to vlastně moje první kniha, kterou jsem od Kinga četla. Do té doby jsem viděla jen pár filmů :D
Můj plán byl, že si knihu přečtu někdy v létě, ale nakonec jsem se k ní dostala dříve a to díky tomu, že jsem někde narazila na stejnojmenný seriál. Řekla jsem si tedy, že se do ní hned pustím, abych mohla vidět seriál... Seriál jsem doteď neviděla, protože mě na něj po přečtení knihy nějak přešla chuť:D
Outsider je skvělý a to už od samého začátku. Pořád se snažíte logicky si vysvětlit to, jak se to všechno mohlo odehrát, ale nakonec vám dojde, že autor vše vysvětlí prakticky nadpřirozenou cestou... V tomhle momentu jsem zažívala trochu zklamání, ale to rychle přešlo.
A důvod, proč nechci vidět seriál? No, tak ten je jednoduchý... Myslím, že seriál by mi jenom zkazil dojem z celého díla.

Hodnocení na Databázi knih: 81%
Moje hodnocení: 90%






Sešli se v Bagdádu
Autorka: Agatha Christie
Počet stran: 232

Děj: V Bagdádu se chystá tajná schůzka zástupců světových velmocí. Bohužel ne až tak tajná, jak původně měla být, a jistá zákeřná mezinárodní organizace je pevně rozhodnuta využít připravovaných rozhovorů ve svůj prospěch. Do Bagdádu má namířeno kdekdo – ať už otevřeně, či potají. Mezi jinými i slečna Victoria Jonesová, která se vydává za neteř známého archeologa, jen aby se do Bagdádu dostala a mohla tu pátrat po mladíkovi, do nějž se v Londýně bezhlavě zamilovala. A právě ona se dostane na stopu mezinárodního spiknutí, když do jejího hotelového pokoje vpadne raněný agent a těsně před smrtí jí stačí šeptem sdělit tři tajemná slova: „Basra... Lucifer... Lefarge...“

Prvních sto stran bylo hodně těžkých, zvlášť proto, že jednotlivé kapitoly se sebou prakticky nesouvisejí. Teprve po těch zmíněných sto stranách vám to celé začne dávat smysl a garantuji vám, že v tu chvíli už se od knihy neodtrhnete...
Není to zrovna nejpovedenější kniha od Christie, ale není špatná. Je to taková oddechovka na víkend. Co se mi na ní nejvíce líbilo bylo krásné vylíčení prostředí Bagdádu.

Hodnocení na Databázi knih: 81%
Moje hodnocení: 79%






Kameník
Autorka: Camilla Läckberg
Počet stran: 416

Děj: Při lovu humrů objeví místní rybář v moři u městečka Fjällbacka tělo malé Sáry, dcery Eričiny přítelkyně Charlotty, která se sem přistěhovala teprve před několika měsíci. Zpočátku se všichni domnívají, že jde o tragickou nehodu. Pitva však prokáže něco jiného – patolog najde v plicích malé Sáry sladkou vodu se zbytky mýdla. Z toho jasně vyplývá, že dívenku kdosi utopil ve vaně, a teprve pak hodil její tělo do moře. Ale kdo by mohl chtít sedmileté Sáře tak strašně ublížit? A proč?

Přiznávám se, že jsem předchozí dva díly série nečetla. A taky, že je to vlastně první severská detektivka, kterou jsem četla:D
Kameník se mi opravdu moc líbil. Je to napínavé a kdo je vrah začnete tušit až posledních pár desítek stran před rozuzlením.
Každopádně, v knize je krásně ukázáno, jak jedno zlo plodí další zlo. Že je to prakticky začarovaný kruh.

Hodnocení na Databázi knih: 88%
Moje hodnocení: 92%






Týden v tichém domě
Autor: Jan Neruda
Počet stran: 79

Děj: Povídka ukazuje krátké obrázky života a prolínající se osudy lidí, které spojuje život v jednom malostranském měšťanském domě.

První úkol z češtiny se týkal třech českých autorů (Neruda, Hálek, Světlá). Od každého jsme si měli přečíst jednu povídku a na tu napsat obsah.
S Nerudou už jsem měla zkušenosti, takže jsem nic moc nečekala. No a nespletla jsem se. Týden v tichém domě nemá vůbec žádný děj, žádnou akci. Je to nudné. 
S archaickou češtinou jsem problém neměla, jen tedy s obsahem knihy. Moje rada zní, pokud nemusíte, tak se Nerudovým knihám vyhněte obloukem. Je to zbytečné se s tím mořit. Existují lepší autoři.
Jinak, Databáze uvádí, že povídka má 141 stran, ale nemá...

Hodnocení na Databázi knih: 76%
Moje hodnocení: 64%







Muzikantská Liduška
Autor: Vítězslav Hálek
Počet stran: 56

Děj: Muzikantská Liduška je vesnická povídka Vítězslava Hálka z roku 1861, patří k nejznámějším Hálkovým povídkám. V minulosti byla i zfilmována.

Jediná, z těch tří povídek, která mě opravdu zaujala. Je to zřejmě  tím, že Hálek na rozdíl od ostatních autorů té doby psal více akčněji. V díle nejsou zbytečné sáhodlouhé popisné pasáže, ale i tak se mu povedlo krásně vykreslit venkov.
Pokud hledáte něco jednoduchého a milého, co budete mít přečtené do dvou hodin, tak vřele doporučuji.

Hodnocení na Databázi knih: 72%
Moje hodnocení: 80%






Černý Petříček
Autorka: Karolína Světlá
Počet stran: 136

Děj: Černý Petříček patří mezi první prozaická díla Karoliny Světlé. Námět čerpala z městského prostředí, ve kterém sama vyrůstala. Zaznívá zde jak sociální tematika, běžná v celém díle autorky, tak i kritika církve a hlavně pravdy, které od ní přebírají lidé a po svém si je vykládají. V neposlední řadě znázorňuje vzpouru čerstvě dospělých dětí, proti jejich rodičům či autoritám, které jim plánují život bez toho, aby se jich na něco ptali.

Neaktuální téma by mi až tak nevadilo, ale... Prvních sto stran je prakticky jen nudný popis, vše zajímavé se odehraje na posledních pár stranách. A takový styl psaní se mi nelíbí. Jestliže to pro samotný příběh není podstatné, tak by si autor měl nechávat podobné pasáže jen ve své hlavě, necpat to mermomocí do knihy. Tady se tak bohužel stalo. 

Hodnocení na Databázi knih: 72%
Moje hodnocení: 65%





Skryté okno
Autorka: Rachel Abbott
Počet stran: 304

Děj: Rok a půl Natalie Grayová truchlila po manželovi Berniem, který zemřel po srážce autem, až se zamilovala do jeho nejlepšího kamaráda Eda Coopera a nastěhovala se k němu i se svou patnáctiletou dcerou Scarlett. Netrvá dlouho a Natalie pojme podezření, že Ed má i temnou stránku – a ještě temnější úmysly. Aby dospívající Scarlett ochránila, odejde od něj. Avšak i dům, do kterého se obě přestěhují, má svá tajemství. Co když ve snaze uniknout potenciální hrozbě vystavila dceru ještě většímu riziku? 
I šéfinspektor kriminálky Tom Douglas hledá pravdu, a to v rámci vyšetřování sebevraždy mladé dívky, které ho dovede až k Natalii a Scarlett. Podaří se mu uchránit je před nebezpečím, které jim hrozí, a před pravdami, které by jim mohly zničit život?

Skryté okno se mi vůbec nelíbilo a to jinak knihy od Abbott miluju. Hlavní zásluhu na to měly dialogy, které působily naprosto nereálně, uměle. Zajímalo by mě, jestli je to autorčinou zásluhou, nebo spíš toho, kdo to z angličtiny překládal...
Nicméně, kniha celkově působí nedodělaně. Postavy, které v minulých knihách byly sympatické, bych nejradši něčím praštila po hlavě. Jsou zbytečně sentimentální. Místo řešení případu se dává důraz na emoční pochody snad všech, kdo se v knize objevují, což působí neskutečně otravně..

Hodnocení na Databázi knih: 84%
Moje hodnocení: 68%






Hluboké rány
Autorka: Nele Neuhaus
Počet stran: 400

Děj: Dvaadevadesátiletý muž, který přežil holocaust, je nalezen mrtvý ve svém domě v Taunusu. Byl zastřelený ranou do týla. Lékař objeví při pitvě zvláštní věc – zbytky vytetované krevní skupiny na paži mrtvého, poznávací znamení příslušníků SS. Pak dojde k dvěma dalším vraždám, které se podobají popravám. Jaké tajemství spojuje oběti? Vrchní komisař Oliver von Bodenstein a jeho kolegyně Pia Kirchhoffová se ujímají vyšetřování.

A je tu poslední kniha a s ní i poslední prvenství v tomto článku. Hluboké rány totiž byly první německá detektivka, kterou jsem četla. A shodou okolností je to taky třetí díl série:D
Jak jsem však zjistila, první dva díly zatím nebyly přeloženy do češtiny, což je myslím škoda...
Hluboké rány jsou úžasná kniha. Napínavá. Není to povrchní, naopak. Ale i tak je to čtivé od začátku až do konce. Doporučuji zvlášť na blížící se léto, kdy je nejlepší číst podobně mrazivé detektivní příběhy:)






Zaujala vás některá kniha? Jaká?
Popřípadě, na jakou knihu byste ode mě chtěli slyšet názor?
Pište do komentářů:)

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.