Zajímavosti o koních

Vše, co o koních nejspíš ještě nevíš! Přečti si zajímavosti i rekordy ze světa koní a přiuč se zase něco nového.

ThumbelinaNejmenší kůň světa

Za nejmenšího koně světa bývá považována klisnička Thumbelina (plemeno miniaturní kůň), která v kohoutku měří pouhých 43 centimetrů. Také její váha není závratná, jen 27 kilogramů. Její majitelé si mysleli, že nepřežije, protože se narodila opravdu maličká, vážila jen čtyři kila. Thumbelina (což se dá přeložit jako Paleček) je ale velmi veselé zvíře trávící velkou část času hraním si se psy. Stala se miláčkem celé farmy a tak trochu i koňského světa, tak malého koně přeci nemůžete nemilovat. Z toho důvodu je lehce rozmazlená a taky tvrdohlavá. Její majitelé ale říkají, že by ji nikdy neprodali, a to i když jim za Thumbelinu byly nabízeny velké částky.

 

Věděla jsi, že koně nemohou zvracet? Svalový svěrač na vstupu do žaludku brání potravě, aby se vracela do jícnu, a znemožňuje tak zvracení. Proto je u koní třeba dávat důkladný pozor na to, co jí.

Největší kůň světaShirský kůň

Největší kůň na světě pochází z plemene obecně největších koní, a to z koní shirských. Při posledním měření dosahoval v kohoutku neuvěřitelných 210 centimetrů, což je více než dva metry! Jeho váha se pohybuje přes více jak tunu, okolo 1180 kilogramů. Valachovo jméno je Velký Jake. Majitel popisuje Jakea jako velmi dobráckého a hodného koně. Prý je nerad na pastvě – přes svou výšku není schopný dosáhnout na trávu, a pokud se přeci jen chce napást, musí se rozkročit. Mnohem raději si nechá servírovat jídlo pod nos. Největší i nejmenší kůň světa jsou samozřejmě zapsáni v Guinessově knize rekordů. Na fotce nenajdeš Jakea, ale shirského koně jako představitele největšího plemene.

Kolik vlastně váží koně? Na světě existuje mnoho různých plemen koní a každý individuální kůň samozřejmě váží jinak. U malých koní a u poníků se potkáš s váhou 200-400 kilogramů, „běžní“ koně váží kolem 500 kg a největší mohou mít 600-800 kilogramů. Najdou se ale samozřejmě výjimky v obou směrech.

KlusChody koní

Na rozdíl od lidí, kteří umí jen jít nebo běžet, mají koně několik různých chodů. U klasičtějšího anglického stylu ježdění jsou ty základní tři. Nejpomalejší je samozřejmě krok, který je čtyřfázový, tedy kůň postupně pokládá všechny čtyři nohy dopředu. Průměrná rychlost je 6-8 km za hodinu. Rychlejším chodem je klus, kdy kůň dosahuje průměrné rychlosti 14-18 km/h. Klus je dvoudobý, protože kůň klade současně levou přední a pravou zadní nohu a poté pravou přední a levou zadní. Třetím základním chodem je cval označovaný jako třídobý. Rychlost je individuální, ale většinou mezi 30-50 km/h, vyšších rychlostí se dosahuje při dostizích. Vedlejším chodem je pak trysk, který je vlastně spíše zrychlený cval. Na rozdíl od cvalu je ale čtyřdobý. Trysk by se měl označovat správným názvem vystupňovaný cval.

Nejdražší kůň je plnokrevný plemenný hřebec Fusaichi Pegasus, který byl v roce 2000 prodán za částku v přepočtu přibližně 1 500 000 000 Kč.

Rekord ve skoku do výškyRekord ve skoku do výšky

Rekordy koní ve skoku do výšky existují dva. Jeden z nich je neoficiální a i přes účast fotografa a 25 svědků nebyl uznán. Skok ve 20. letech minulého století provedl irský valach King’s Own s jezdcem jménem Fredy Wettach. Překonali spolu výšku 252,7 cm, údajně měli ještě rezervu. Oficiálně je ale jako nejvyšší skok uznávaný ten, který skočil kůň Huaso s jezdcem Albertem Moralesem. Dne 5. 2. 1949 se jim na třetí pokus povedlo přeskočit 247 cm. Na místě bylo několik koní pokoušejících tento rekord, ale povedlo se ho překonat právě Huasovi.

Nejdelší skok byl zaznamenán 25. 3. 1975 v Jižní Africe, kdy kůň Something a jezdec Andre Ferreir překonali délku 839,1 cm. Jednalo se o skok přes vodu.

SkijöringHorse Skijöring

O tomhle sportu jsi možná neslyšela, ale určitě stojí za to ho zmínit. Jde o zimní sport, kdy se člověk na lyžích připoutá tažným lanem ke koni. Na koně samozřejmě potřebuješ ještě jezdce, takže už je to vlastně skoro týmový sport – dva lidé a kůň. Součástí závodu bývá pro zpestření i malý skokánek, na kterém se lyžař proletí. Disciplín je ale mnoho, potkáš se se slalomem nebo místo lyží se snowboardem. Nejdůležitější je udržovat za koněm stálý odstup.

Nejstarší kůň jménem Old Billy se narodil v roce 1760 a zemřel až v roce 1822, žil tedy neuvěřitelných 62 let. Jednalo se o tažného koně.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 04. 06. 2014   |   Zobrazeno: 22394x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

Sia23VIP(Teorie velkého třesku)

Já četla, že největší plemeno světa není Shireský kůň, ale Clydesdaleský kůň, který má v průměru výšku až 174 centimetrů, a průměrně vysoký Shire má výšku 165-170 cm.
Takže asi tak smajl

Sia23To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Díduše1

já mám svého koně a abych pravdu řekla pokad nemáte aspoň 7hodin denně tak kůň nepřipadá v úvahu je to těžké se o to starat

Díduše1To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.