Zajímavosti o ČR - 2. díl

V díle předchozím jsme se podívali na české unikáty, které se vztahují k přírodě. Teď se podíváme na budovy, které vytvořil člověk, u nás i ve světě jsou naprosto ojedinělé a tím vynikají z řady těch ostatních.

Pokud jsi ještě nečetla o největších přírodních zajímavostech v České republice, nezapomeň se podívat na článek Zajímavosti o ČR - 1. díl!

AZ Tower Brno je nejvyšší budova v Česku

AZ Tower v Brně je stavební výškou 111 metrů nejvyšší budovou v České republice a současně i budovou s největším počtem nadzemních podlaží u nás (celkem je jich 30). AZ Tower je mrakodrap, jehož stavba byla ukončena teprve v roce 2013 a ještě v téže roce byl jmenován stavbou roku v kategorii Nejlepší stavba občanské vybavenosti. Na svém kontě má ale ještě jedno ocenění.

V roce 2014 se stavba AZ Tower umístila na celkem deváté příčce mezinárodní soutěže Emporis Skyscraper Award. Soutěž ti je možná zcela neznámá, ale hodnotí funkčnosti i vzhled těch nejvyšších mrakodrapů na světě, které jsou vyšší než 100 metrů. Ve větší části budovy se nachází kancelářské prostory, výjimkou však nejsou ani luxusní apartmány v horních patrech, které umožňují naprosto ojedinělý výhled na město. 

Lednicko-valtický areál je největší zámecký komplex

Pokud jsi už navštívila Lednicko-valtický areál, rozhodně musíš dát zapravdu nejen nám, ale i řadě odborníků. Celkově si Lednicko-valtický areál drží prvenství v mnoha různých směrech a od roku 1996 je zařazen na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Areál je navíc i nejrozsáhlejší komponovaným krajinným celkem v Evropě – často se říká, že dokonce i na celém světě. V jedné části navazuje na areál Chráněná krajinná oblast Pálava, velká část areálu je zkomponována jako obrovský přírodní park, který navíc zahrnuje řadu přírodních i kulturních památek a to dokonce i těch národních. 

Vila Tugendhat je nejunikátnější stavbou

Vila Tugendhat se nachází v Brně a je naprosto ojedinělým funkcionalistickým dílem, který se naprosto právem zapsal na Seznam národního kulturního dědictví UNESCO, stejně jako Lednicko-valtický areál. Vila je považována za jednu ze dvou staveb, které ovlivnily způsob moderního bydlení a dodaly světovému bydlení nová měřítka. Současně jde i o jedno z nejvýznamnějších předválečných staveb, kterému dominuje nejen prosklený hlavní prostor, který ve své době neměl obdoby ani konkurenci, ale i nepřerušovaným prostorem, který je určen k bydlení. Okna vily jsou navíc spuštěny přímo do podlahy, čímž se propojil domov s přírodou.

Věděla jsi, že …

… že Česká republika má nejstarší potrubní poštu na světě?

… že třetí nejstarší automobilka na světě je právě Škoda Auto?

… že má Česká republika nejhustší železniční síť na světě?

… že česká tisícikoruna byla v roce 2008 nejlepší bankovkou na světě?

… že přístroje, které se používají pro lety do vesmíru, se vyrábí v Česku?

Praha má největší historické centrum

Naše hlavní město má největší historické centrum v Česku, které bylo současně zapsáno v roce 1992 na Seznam národního kulturního dědictví UNESCO. Historické jádro města totiž tvoří naprosto unikátní celek, který je pro Českou republiku naprosto ojedinělý z hlediska architektury, kultury i staveb.

Historické centrum je tvořeno Pražským hradem, Hradčany, Malou Stranou, Karlovým mostem, Starým Městem, Novým Městem a končí na Vyšehradě. Praha a Pražský hrad, který je považován za symbol a největší dominantu našeho hlavního města, se navíc společně řadí mezi nejvýznamnější památky v Evropě, které tvoří velmi rozsáhlý soubor stavebních i uměleckých slohů.

Nejdražší byt v České republice

Kde se nachází nejdražší byt v České republice? Pochopitelně v Praze, konkrétně na Malé Straně, kde jsou obecně nemovitosti velmi drahé, protože jde o historické centrum města. Nejdražší byt vzniká z několika menších bytů, které se nachází ve staré domovní zástavbě a jeho cena je odhadována na 100 milionů korun, ale částka to ani zdaleka není konečná. Jde totiž o byt bez vybavení, zkrátka a dobře jen bílé stěny a dokonce ani žádné podlahy. Ten, kdo si byt koupí, si rázem všechno navrhne sám, částka tedy ještě poroste a na střešní terase se buduje dokonce i prostor pro pořádný bazén. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 26. 06. 2016   |   Zobrazeno: 4401x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

valentinka11(Poradna pro holky)

Celkom v pohode,ale tá budova vyzerá divne.Nie je náhodou krivá?
Ale ináč zaujímavé.Potrubná pošta smajl
Mám rodinu v Čechách pri Brne tak si možno vyhľadám tú vysokú budovu a pôjdem si ju obzrieť že aká je práca Čechov....

valentinka11To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Terka2000VIP(Historky pro každého)

marketka4: Promin....ja jak jsem to cetla tak jsem premyslela nad Lednici,ale v komentari jsem tim myslela zamek Hluboka nad Vltavou......Hluboka je nejkrasnejsi zamek a prijde mi mnohem hezci nez Lednice...smajl

Terka2000To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.