Vzácná zvířata 5. díl - Asie

V předposledním díle tě zavedeme do daleké Asie a řekneme si něco o v současnosti nejohroženějších zvířatech, jejichž šance na zachování druhu jsou mizivé. Najdou se mezi nimi ale i ta zvířata, která se během let podařilo zachránit a vědci si tak na své konto mohou připsat další úspěchy. Jedním ze zachráněných je i panda velká.

 

Panda velká

Panda, jedno z nejoblíbenějších zvířat na světě, žije převážně v hornatých oblastech Číny a patří mezi ohrožené druhy. S pandou to ale ani zdaleka není tak zlé, jako s ostatními živočichy v Asii. Je ovšem pravdou, že v minulosti hrozilo její vyhubení, Čína však přijala přísná bezpečností opatření a pandy se pomalu stávají méně ohroženým druhem, než tomu bylo před lety. Opatření souvisí nejen s pytláctvím, ale i s prostředím, ve kterém pandy žijí. Panda se během let stala mezinárodním symbolem pro ohrožená zvířata a pro přírodní rezervaci Wolong, která tvoří útočiště pro velké množství těchto roztomilých zvířátek.  

Slon indický

Slon indický je největší žijící suchozemský tvor v Asii a zároveň jediný zachovaný druh, který pochází z rodu Elephas a je tím pádem považován za poměrně vzácný druh slona – v České republice je hned několik zoologických zahrad, které chovají slona indického. Zachování rodu je u slonů velmi složité, protože je náročné najít dva věkově stejně staré slony. Slon indický není v jistém ohledu pro člověka nebezpečný a útočí jen minimálně. Ve volné přírodě se často stává cílem lovců, kteří slony loví převážně kvůli obchodu se slonovinou – zubovina sloních klů. Pytláky je ohrožen nejen slon indický, ale i další žíjící druhy slonů. 

Tygr sumaterský

Tygr sumaterský je kriticky ohrožený druh, který žije na ostrově Sumatra. Tygr sumaterský je ze všech žijících tygrů nejmenší, ale právě velikost je v přírodě jeho největší výhodou. V současné době se odhaduje, že v Sumatře zbývá posledních asi 400 kusů tohoto nádherného zvířete. Velkou výhodou je, že tygr se dlouhého věku dožívá v zajetí a lze pro něj vytvořit dobré podmínky pro život v zoologických zahradách, kde se tygrů sumaterských nachází i několik stovek. Tygr sumaterský je velký samotář, nevyhledává skupiny a je velmi rychlý, na čemž se podílí hlavně jeho stavba těla a nízká hmotnost – maximálně 170 kilogramů. Pro své nádherné zbarvení se bohužel často stává objektem pytláků.  

Delfín indočínský

Delfín indočínský se v současné době vyskytuje ve dvou poddruzích – čínský bílý delfín a honkongský růžový delfín. Každý, kdo jednoho z nich spatří, okamžitě pozná, o jaký poddruh se jedná. Pro každého z nich je typické zbarvení, které nese i jeho název. Oba dva poddruhy se řadí mezi kriticky ohrožené a víc než lov ze strany lidí se na životech delfínů podepisuje stav znečištěných vod. Podle posledních odhadů žije asi 80 delfínů v Pearl River. Delfín totiž dokáže žít jak v oceánu, tak i ve sladkých vodách.  

Kareta pravá

Kareta pravá je kriticky ohroženou mořskou želvou, která se vyskytuje hned v několika oceánech světa podle toho, který rozeznáváme druh a poddruh. Karety tráví většinu svého dlouhého života v otevřených vodách, vyhledávají otevřené oceány a jen minimální množství karet se výjimečně nachází v lagunách nebo v blízkosti korálových útesů. Spatřit karetu ovšem není nemožné, ale je to velmi náročné, protože karety mají nejraději prostředí velmi hluboko v oceánu. Ani hluboké vody oceánů nedokáží karety zachránit před lovci, kteří jsou jejich největším nepřítelem. Velký problém představuje hlavně Čína a Japonsko, kde jsou karety pravé loveny v obrovském množství a to nejen díky jejich krunýřům, ale hlavně pro maso.  

Orangutan sumaterský

Orangutan sumaterský rovněž patří mezi kriticky ohrožené druhy a podle posledních průzkumů je orangutan jeden z mála v Asii, který nemá velkou naději do budoucna. Orangutan sumaterský žije jen na ostrově Sumatra v Indonésii a v současné době je považován za nejvzácnějšího orangutana na světě – překonal dokonce i orangutana bornejského, který je rovněž ohroženým druhem. Poměrně dobře se osvědčilo chování orangutana sumaterského v zajetí, jednoho má dokonce i zoo v Praze a to přímo v pavilonu Indonéská džungle.  

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 06. 03. 2016   |   Zobrazeno: 10217x

Témata článku:Zvířátka,Zajímavosti

Komentáře

ája 4VIP(Spisovatelky)

Proč jsem na tento článek nenarazila, když jsme na Vv kreslili ohrožená zvířata a já nevěděla co kreslit (Uvažovala jsem mezi Majkou Rotschildovou a Vlkem...)

ája 4To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.