Vzácná zvířata 4. díl - Antarktida a Arktida

Snad ses teple oblékla, protože tento díl je věnován ohroženým druhům zvířat žíjících na Antarktidě. A aby té zimy nebylo málo, přidáme i ohrožené druhy žijící v Arktidě. Bude pořádně chladno, ale při čtení a pohledu na ubohá zvířátka rozmrzne i kdejaké ledové srdce.

 

Tučňák

Tento nelétavý pták žije výhradně ve chladných mořských oblastech a jen jediný druh tučňáka – tunák galapážský, hnízdí přímo na Galapágách. Ačkoli se na světě vyskytuje 18 druhů tučňáka, od každého z nich zbylo na světě jen několik set kusů. Tučňáci jsou loveni pytláky, rozhodně jim ale nepřeje ani průmyslový rybolov nebo havárie lodí. Tučňáci se mohou snadno zamotat přímo do rybářských sítí, což pro ně znamená prakticky okamžitou smrt, která je naprosto zbytečná. Nejčastěji jsou loveni účelově pro svoji hebkou kůži. Na Antarktidě je nejrozšířejnější tučňák císařský, který je největší a nejvyšší ze všech tučňáků na světě. 

Plejtvák obrovský

Z hlediska tělesné hmotnosti je plejtvák obrovský považován za největšího živočicha na světě, který se navíc řadí mezi mimořádně ohrožené mořské savce. Jeho délka dosahuje asi 33 metrů a jeho váha 200 tun. I přes svou velikost a hmotnost je plejtvák nejrychlejším mořským živočichem. Když chce plejtvák vydechnout, vynoří se na hladinu a při nádechu vystřelí fontánu vysokou zhruba 9 metrů. Podle posledních záznamů se v mořských vodách nachází méně než 500 kusů plejtváka obrovského. Vzhledem k jeho váze i velikosti není jednoduché ho ulovit a přemístit, lovci se proto začali zaměřovat hlavně na mláďata nebo plejtváka malého, jehož délka se pohybuje okolo 9 metrů.

Lední medvěd

Lední medvěd je typickým zvířetem pro severní polární oblast, tedy pro Arktidu. Nejčastěji se lední medvěd vyskytuje v Grónsku, kde je trvale chráněn, jeho lov se pravidelně kontroluje a byla přijata bezpečnostní opatření na jeho ochranu. Lední medvěd je velmi pozoruhodné a zajímavé zvíře. Dokáže uplavat až 100 kilometrů bez jediné přestávky a jeho kožešina je tak dobrým izolačním materiálem, že jej nelze zachytit ani speciální termovizí, kterou se běžně zvířata v přírodě hledají. První lední medvěd byl v zajetí odchován už v roce 1942 v Praze.  

Kosatka dravá

Ne nadarmo se kosatce říká velryba zabiják. Patří do čeledi delfínovitých, je velkým mořským predátorem a stojí si úplně na vrcholku celého potravního řetězce. Kosatka je obávaným tvorem nejen pro ryby a tuleně, ale dokonce i pro želvy nebo žraloky. Ve volné přírodě na člověka neútočí, pokud si jej nespletou se svou kořistí – doposud byl zaznamenán jen jeden útok na surfaře, kterého si kosatka popletla s tuleněm. Jinak je tomu u kosatek, které jsou chovány v zajetí – několikrát kosatka napadla chovatele nebo personál mořských akvárií. Ačkoli je lov a střílení kosatek zakázáno, stále se stávají terčem lovců, kteří se snaží jejich život zkrátit a nebojí se chytit ani mláďata.

Mrož lední

Mroži jsou nejméně ohroženým druhem a řadí se tak mezi málo dotčené druhy. I tak se ale často stávají cílem pytláků a lovců, ovšem nikoli za účelem užitkového zpracování. Jsou loveni čistě jen pro zábavu a potěšení lidí. Mroži jsou poměrně snadným cílem, protože žijí ve velkých skupinách, zpravidla se shlukují na jedno místo, kde jsou na sebe velmi těsně namačkáni. Mrož navíc rozhodně nepatří mezi rychle prchající zvíře před nebezpečím. Jeho pohyb připomíná pomalé potácení a před lovci tak nemá téměř šanci uniknout.  

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 29. 09. 2015   |   Zobrazeno: 7629x

Témata článku:Zvířátka,Zajímavosti

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.