Vzácná zvířata 3. díl - Afrika

Ve třetím díle našeho seriálu, kde tě provázíme těmi nejohroženějšími druhy zvířecí říše, se přesuneme rovnou do Afriky. Čekají na tebe roztomilá zvířátka, jejichž existence je ohrožena hlavně kvůli lovcům a pytlákům, kteří se nemilosrdně podepisují na životech následujících jedinců.

 

Gepard

Geparda si určitě vybavíš jako toho nejrychlejšího běžce na světě. Jeho stavba těla i tělesná kondice jsou jako stvořené pro velmi rychlý, dlouhý a náročný běh terénem. I z tohoto důvodu je velmi obtížné chovat gepardy v zajetí, protože zoologické zahrady jen velmi těžko mohou vytvořit takové podmínky, aby byli gepardi naprosto spokojeni. Gepardů je přitom na světě hned několik. Afriku osidluje hlavně gepard štíhlý, který se zatím řadí mezi méně ohrožené druhy. Následuje gepard středoasijský, který je v dnešní době pravděpodobně vyhuben a nakonec gepard indický, který patří mezi kriticky ohrožená zvířata na zemi. V zajetí se chová gepard královský, který je velmi ohrožen pytláky kvůli nádherné kožešině.  

Gorila

Gorila je v současnosti největším žijícím primátem na světě a jistě víš, že DNA gorily je z 98% naprosto shodné s DNA člověka, čímž se po šimpanzích řadí k nejbližším příbuzným člověku. Rod goril se v současnosti rozděluje na dva druhy – gorila nížinná a gorila horská, které se dále dělí na jednotlivé poddruhy. Oba dva druhy jsou přitom velmi ohrožené a to ze strany pytláků a lovců, kteří zvířata loví pro obchod. Na jejich existenci se podepisují ale dokonce i nemoci, například v roce 2004 zahynulo několik set goril v Kongu na virus Ebola, kterou jsou gorily ohroženy stejně, jako tamní obyvatelstvo.  

Lev

Král zvířat. Lev je vůdčí typ a ačkoli není tak ohrožený, jako gorila nebo gepard, patří mezi zvířata zranitelná, která jsou často vyhledávána pytláky a na úbytku jejich existence se výrazně podílí samotný člověk a rozrůstání populace. V Africe je naprosou vzácností bílý lev, kterého lze spatřit opravdu jen minimálně – nezapomeň, že bílý lev je českým státním symbolem už více jak tisíc let. Bílý lev je sice krásný a naprosto unikátní, díky svému zbarvení je však v nevýhodě, protože při lovu je většinou odhalen.  

Lev není pro člověka tak nebezpečným zvířetem v přírodě, jako například gepard nebo bengálský tygr. Běžně na člověka v přírodě nezaútočí, ale jinak je tomu v zajetí, kde se chová odlišně.

Nosorožec

Na světě už zbyly jen čtyři poslední druhy nosorožců, z nichž všechny spadají do kriticky ohrožených a některé dokonce do téměř vyhynulých. V Africe jsou rozšířeni pouze nosorožec tuponosý a dvourohý. Nás bude zajímat hlavně nosorožec tuponosý, který se dále dělí na jižní a severní poddruh. Poddruh severní je na tom velmi špatně, ale ZOO Dvůr Králové v České republice se výrazně zasloužila o zachování toho nádherného zvířete, které se loví pro rohy. V roce 2008 bylo vyhlášeno, že je nosorožec tuponosý ve volné přírodě zcela vyhynulý a v zajetí se dochovalo jen posledních 7 kusů nosorožce. Dvůr Králové několik z nich odchoval, exportoval do Keni a podle posledních zdrojů z roku 2009 bylo v Keni následně viděno několik mláďat nosorožce.  

Žirafa

Žirafa je krásný, nicméně i velmi pozoruhodný tvor, který je ve volné přírodě přímo závislý na ochraně člověka. Poddruhů žiraf je hned několik a liší se nejen svým zajímavým vzorem a zbarvením, ale místem výskytu. Ty máš to štěstí, že žirafy lze odchovat celkem snadno a v dobrých podmínkách v zajetí, takže jsou k vidění v několika zoologických zahradách v České republice. Žirafa je hodné a mírumilovné zvíře. To ale neznamená, že se v případě potřeby neumí bránit. V boji to rozhodně není žádný amatér a jediným kopnutím dokáže na místě usmrtit kdejakého silného nepřítele. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 18. 08. 2015   |   Zobrazeno: 6640x

Témata článku:Zvířátka,Zajímavosti

Komentáře

Sia23VIP(Teorie velkého třesku)

Je mi líto těch zvířat smajlsmajlsmajl Kdyby lidé nebyli tak neuctiví, tak by všechno mohlo být jinak! Ale oni (ti pytláci) ne! *napsala "new" xD* Jim vždy jde len o peníze a trofeje!!!

Sia23To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

kusikVIP(Klacek)

Hele, pokud budem to se psát tak přírodě nepomužem! Pokud jí máme rádi, tak proč to píšem sem? Proč se nepokusíme ty zvížata ochránit? Ano, nevíme jak, ale když náš to napsadne?

kusikTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

terkaprd6(Klub cool holek :3)

No... co se dá dělat? Tenhle článek velmi zajímaví ale i smutný. Nesnáším lidi co ubližují vzácným a ohroženým zvířatům! Lidi co tyto zvířata zabíjejí by se měli nad sebou hluboce zamyslet! V celém životě jde jenom o to samé: peníze. Lidi jsi opravdu neuvědomují že to ty zvířata bolí stejně jako člověka. Pořád myslí jenom na sebe a je jim úplně jestli to ty zvířata bolí nebo ne. Bohužel se pořád nenašel způsob jak zvířata ochránit.smajlsmajlsmajlsmajlsmajl

terkaprd6To se mi líbí +3 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.