Vzácná zvířata 1. díl - Evropa

Jako vzácná jsou zpravidla označována hlavně zvířata na pokraji vyhynutí. Paradoxem je, že nejohroženější druhy zvířat se obecně řadí mezi nejkrásnější, navzdory jejich povaze nebo nebezpečnosti pro člověka. Přinášíme ti první díl o vzácných zvířatech a tentokrát se zaměříme na ta zvířata, která jsou na pokraji vyhynutí v rámci Evropy.

Tygr ussurijský

Tygr ussurijský se již řadu let řadí mezi největší žijící kočkovité šelmy. Podle posledních průzkumů tomu však nemusí být na dlouho, protože tygr ussurijský patří mezi velmi výrazně ohrožené druhy šelem a to hned z několika důvodů. Nejde jen o jeho lov, ale především o skutečnost, že aby mohl tygr klidně, spokojeně a zdravě žít, potřebuje ke svému životu klid, přírodu a neobydlenou oblast. V souvislosti s rizikem vyhynutí souvisí i chov tygrů v zajetí, kterých se chová více, než se jich ve skutečnosti pohybuje ve volné přírodě. Tygr ussurijský je rizikem pro ostatní zvířata, jde o největší kočkovitou šelmu, která ale v lovu potravy není jedna z nejlepších.


Rys pardálový

Rys pardálový je poměrně neobvyklou kočkovitou šelmou, která žije na Pyrenejském poloostrově, v jižním Portugalsku nebo jihozápadním Španělsku. Rys pardálový je naprosto výjimečným druhem ve své kategorii a to nejen díky menšímu vzrůstu, ale hlavně díky jeho žíhání, které se nachází na jeho srsti. Ve volné přírodě jej lze spatřit jen málokdy, protože je velmi tichý, pohybuje se pomalu, ale velmi obratně a mezi jeho nejoblíbenější pochoutky patří hlavně zajíci a králíci. A je to právě jeho potrava, která se stává rysu pardálovému často smrtelným. Zvěř je nakažena toxickými chorobami, které vznikají z nedostatku životního prostředí v místech, kde se rys vyskytuje. V současné době, podle posledních průzkumů, se na světě nachází jen posledních dvě stě jedinců rysa pardálového, čímž se řadí mezi nejohroženější druhy nejen v Evropě, ale i na světě.


Levhart mandžuský

Levhart mandžuský je někdy nazýván i jako levhart amurský a žije hlavně v Rusku a Číně. Bohužel jen ve velmi omezeném množství. Dnes zbylo na světě jen třicet jedinců tohoto překrásného zvířete, které si libuje v hustých lesích a nutno říct, že jde o jednu z nejvzácnějších kočkovitých šelem současné doby. Levhart mandžuský je největší žijící levhart, který se vyznačuje hlavně světlejší barvou jemné a velmi huňaté srsty, obrovským ocasem a má šedomodré oči. I když jde o největšího levharta na světě, jeho váha se u dospělého jedince pohybuje okolo 90 kilogramů. Smutné je, že výhledově je přežití levharta mandžuského naprosto mizivé.

Ačkoli je v divočině jen zhruba třicet jedinců, v pražské zoo se před rokem narodila trojčata levharta mandžuského. Dodnes patří k nejobdivovanějším šelmám pražské zoo.


Tuleň středomořský

Tuleň středomořský je nejstarším zástupcem svého rodu, který se na světě vyskytuje už více, jak 12 milionů let. V posledních letech zbývá na světě jen několik malých skupinek tuleňů, zejména se vyskytují v teplých vodách nedaleko řeckých ostrovů. Důvodem k úpadku a ohrožení tohoto druhu jsou lidé. Nejde ale jen o lovce, kteří tyto nádherné živočichy loví pro své potěšení, ale o populaci obecně. Tuleni jsou plachá zvířata, lidem se straní, a když jsou nablízku, začínají se stanovat do různých jeskyní, které pro ně znamenají nejčastěji smrt.

Jedna dobrá zpráva pro tebe. Experti na odlehlých ostrovech Středozemního moře vytvořili místa, kam se lidé nedostanou jen tak a tuleni zde mohou volně žít a dokonce se mohou svobodně pohybovat i na plážích. Tato skutečnost je velkou nadějí pro zachování jejich existence.

Kůň převalský

Koně převalského není v dnešní době možné potkat ve volné přírodě a to právě kvůli tomu, že se na světě nachází jen pár posledních kusů tohoto nádherného a naprosto výjimečného plemene. Kůň převalský je jediným žijícím předkem zdomácnělého koně a v současné době jej lze spatřit pouze v některých zoologických zahradách, kde pro tento druh byly vytvořeny naprosto optimální podmínky pro život – Zoo Praha má tu čest, že koně převalského má a je k vidění pro všechny návštěvníky.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 10. 03. 2015   |   Zobrazeno: 9198x

Témata článku:Zvířátka,Zajímavosti

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.