Původ a význam jmen – březen a duben

Druhý díl je zasvěcen jménům, které slaví svátek během března a dubna. Vybrali jsme jen ta nejpočetnější a ta, která jsou podle posledních průzkumů v České republice nejoblíbenější. Najdeš se v některé z vlastností, které jsou pro jména a jejich význam specifické?

 

Tomáš

Tomáš je jedno z nejoblíbenějších českých jmen a v četnosti se drží se sedmé příčce. Svůj původ nachází v Bibli a jeho kořeny sahají až do aramejštiny, konkrétně vychátí ze slova tóma, což znamená dvojče nebo blíženec. Nositelé tohoto jména jsou proto často označováni za kamarádské a doslova se říká, že jsou blízko srdci každého člověka. Tomáš slaví svátek 7.3. a jeho významnými nositeli byli nejen apoštolové a kněží, ale i řada slavných českých sportovců nebo podnikatelů, například Tomáš Řepka nebo Tomáš Baťa.

 

Josef

Křestní jméno Josef bylo oblíbené před tisíci lety a jinak tomu není ani dnes, čímž se jméno řadí mezi nejužívanější – na stupnici četnosti se drží na třetím místě. Jde o velmi staré biblické jméno, které pochází z hebrejštiny, konkrétně je odvozeno od slova Jóséph a jeho význam se vykládá jako Bůh ti dá následovatele. Josef má i několik desítek významných nositelů, z nichž jako prvního je třeba zmínit sv. Josefa – manžela Panny Marie, žokeje Josefa Váňu nebo slavného projektanta Josefa Zítka. Josef slaví svůj svátek 19.3.

 

Radek

Radkové jsou radost rozdávající lidé, alespoň tak to vykládá význam jejich jména. Původem jde o jméno slovanské a vzniklo ze jmen Radovan, Radomír nebo Radimír. Překládá se doslova jako radostný nebo radost rozdávající a Radkové jsou označováni za pozitivní a usměvavé osoby. Radek slaví svůj svátek 21.3. a jeho nositeli jsou tenista Radek Štěpánek nebo politik Radek John.

 

Miroslava

Miroslava je silné jméno, které jen posiluje povahu své nositelky. Říká se, že Miroslavy jsou velmi hrdé, silné, ale umí být i citlivé a laskavé. Miroslava má, stejně jako mnohá jiná česká ženská jména, i svůj mužský protějšek – Miroslav. Obě dvě jména jsou přitom slovanského původu a údajně vycházejí ze slova mír. Jméno Miroslava se proto často překládá jako někdo, kdo slaví mír nebo jako mírumilovný. Svátek Miroslavy spadá na 5.4. a jde o jméno na třicáté příčce v žebříčku četnosti a oblíbenosti ženských i mužských jmen v České republice.

 

Irena

Irena má svátek 16.4. a často je jméno označováno za velmi křehké a ryze ženské. O tom svědčí i původ jména, které je údajně stejně čisté a laskavé, jako ženské srdce. Křestní jméno Irena pochází z nedalekého Řecka, konkrétně ze slova eirénaios. To doslovně znamená mírumilovný nebo laskavý. Kdo ví, jaké Ireny ve skutečnosti opravdou jsou.

 

Marcela

Jméno Marcela je v České republice velmi využívané, oblíbené a není se tak čemu divit, že drží dvacátou příčku četnosti u nás. Jméno Marcela pochází z latiny a je spojeno s dávnými bojovnicemi – platí i v souvislosti s mužským protějškem, jménem Marcel. Jméno je odvozeno od starého římského jména Marcus, které se zdrobněle vyslovovalo jako Marcellus. Jméno mohlo být odvozeno i od jména Mars. Právě Mars byl bohem války a Marcela, která má svátek 20.4., znamená v překladu odevzdaná bohu války.

 

Jiří

První příčka na stupnici četnosti mužských jmen je věnována už po několik let právě jménu Jiří. Historie a původ není však úplně jasný, jak u některých jiných jmen. Udává se ale, že jméno vzniklo z řeckého slova géorgos, neboli zemědělská práce a zemědělec. To ale ani zdaleka neznamená, že všichni Jirkové mají vztah k zemědělství nebo přírodě, protože další možný původ může pramenit z ruského názvu jurkij a to znamená mrštný nebo obratný. Jirkové slaví svůj svátek 24.4. a slavnými nositeli byli například někteří čeští panovníci, třeba Jiří z Poděbrad.

 

Marek

Markové jsou bojovníci. O tom svědčí i původ jména, které sice pochází z latiny, ale jeho historie je spojována hlavně se slavným římským panovníkem Marcusem. Marek i Marcus jsou jména odvozena od Marse, což byl bůh války a v překladu znamenají zasvěcený válce a jejímu bohu. Markové jsou proto považováni za bojovníky, milovníky rodiny a jejími zastánci. Markové slaví svátek 25.4. a významné zastupitele tohoto jména lze spatři v různých odvětvích. Zajisté si hned vybavíš zpěváka Marka Ztraceného nebo italského cestovatele Marca Pola.  

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 12. 04. 2015   |   Zobrazeno: 7658x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

Vlčí štěněVIP(RPG pro divné lidi)

laggona blue: To já Leona na hrncích a pod. nacházím často. To já jsem Bianka, (to je v lednu,) nenacházím žádné hrnky a k tomu ještě mi říkají Biana a to, že jsem rozmazlený spratek pokud si myslím, že jsem Bianka. Jako Leona to máš ještě fajn.

Vlčí štěněTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.