Víš, že … (1. díl)

Jak je to dlouho, co sis přečetla o něčem opravdu velmi zajímavém? O něčem, co si skutečně nevěděla? Zajímavosti, které se z tohoto dílu dozvíš, ti možná v životě k ničemu nebudou, ale když na to přijde, před kamarády budeš mít možnost zamachrovat, protože toho budeš vědět víc než oni.

YKK

Toto označení mají snad všechny zipy na značkových kalhotách. Zamyslela ses ale už někdy v minulosti nad tím, co by označení YKK, které je na zipech vyraženo, vlastně znamená? Jde o zkratku Yoshida Kogyo Kabushikigaisha. Pochopitelně je to název společnosti, která zipy vyrábí a dodává je do celého světa. Kromě zipů se specializuje i na výrobu knoflíků nebo patentek. 

Philtrum

Víš, co znamená nebo k čemu slouží středová vkleslina mezi rtem a nosem, kterou můžeš vidět u dítěte na obrázku? Málokdo se nad tímto naprosto typickým rysem, se kterým se rodíme, pozastavuje. Více méně není důvodu. Vkleslina se nazývá Philtrum a jako jedna z mála částí na našem těle neslouží k ničemu. Všichni ji máme, ale k ničemu neslouží, nepomáhá ani neškodí. Jde pouze o pozůstatek z doby, kdy docházelo ke srůstání obličejových částí. 

Srdce plejtváka

Srdce, které je na obrázku, sice není srdce plejtváka obrovského, ale je mu velmi podobné. Plejtváci mají totiž naprosto stejnou stavbu srdce jako lidé, taky mají srdce tvoření čtyřmi komorami a od lidského se skutečně liší jen jediným znakem. Uhádneš? Je to jeho velikost. Velikost srdce plejtváka obrovského je tak obrovská, že žilami a tepnami, které do srdce proudí, by klidně mohlo proplavat malé dítě. Na výšku je srdce plejtváka větší, než člověk průměrného vzrůstu. 

Kešu ořech z jablka

Napadlo tě někdy, jak by mohly růst takové kešu ořechy? Málokdo ale ví, jak kešu roste nebo dokonce na čem roste. Kešu oříšek totiž vyrůstá z kešu jablka, které zase vyroste na Ledvinovníku západním. Kešu ořechy tak vlastně vyrůstají z jablek, které nejsou jedlými plody a po sklizni se ničí. Kešu ořechy jsou potaženy tzv. kardolem, což je smolnatý olej, který je pro člověka poměrně nebezpečný. Ořechy se proto bezprostředně po sklizni musí pražit, aby se z nich olej dostal. 

Sloní záhyby 

Vidíš ty záhyby, které má slon na kůži v zadní části svého těla? Jeden by si řekl, že mají sloni až moc povislou kůži, ale opak je pravdou. Sloni mají takovou kůži schválně a je jejich velkým pomocníkem. Záhyby na kůži slona totiž slouží k tomu, že s jejich pomocí přirozeně odhání komáry. Sloni tak mají dokonalou a přirozenou obranu, o které si lidé mohou nechat jen zdát. 

Víš, že …

…, že 98% lidí používá při psaní velkého písmena levý Shift místo pravého?

…, že 11% celkové populace jsou leváci?

…, že 85% rostlin se ve skutečnosti nachází v mořích a oceánech?

…, že 8% lidí na celém světě má ve skutečnosti jeden pár žeber navíc?

…, že 70% chudých osob na světě jsou ve skutečnosti převážně ženy? 

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 26. 04. 2016   |   Zobrazeno: 6086x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

ROB(OOPS!)

Super článek prosíííííííííííííííííííííííím dalšíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!smajl

ROBTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

elnatko(♥ We love DIY ♥)

Víte, že slané vody je na celém světe 98% a sladké jen 3%?

Edit 19:50: Víte, že 99% lidí si číslo 984546774679,55456876 vůbec nepřečte a jen ho "přejede" zrakem smajl smajl

elnatkoTo se mi líbí +3 To se mi nelíbí

kočička 1(Magical World)

glo1: Já taky používám pravý (vždy, když píšu čísla, nemám číselnou klávesnici smajl) , jenom když nemůžu použít jednu ruku, používám vyjmečně levý. smajl

kočička  1To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.