Únikové hry

Máš pocit, že už není co objevovat a že už jsi snad všechny hry vyzkoušela? Pak je načase vyzkoušet únikové hry, které se rozšířily po celém světě a stávají se čím dál tím víc oblíbené. Už při vstupu do místnosti, ve které se hra odehrává, sama ucítíš, jak ti stoupl adrenalin. 

Tvůrci a provozovatelé únikových her se snaží být co možná nejvíc kreativní a přesní, pokud jde o luštění šifer a různých hádanek. Žádná úniková tak není jen o odemykání různých zámků nebo hádání přístupových kódů, i když ani to nechybí. Pochopitelně je hlavním úkolem hry, aby se skupinka hráčů dostala ven, ale to není často to nejdůležitější, protože u hry je nutné přemýšlet. Pokud je úkolem tvé skupiny tajně prohledat byt nějakého zrádce, musíte všichni myslet i na takovou drobnost, jako je obyčejné světlo. Vzhledem k tomu, že pracujete v utajení, musíte si vystačit jen s baterkou, jinak by mohlo dojít k vyzrazení celé skupiny. Pokud se tak stane, hra končí. Je ovšem možné, že na tyto drobnosti budete jako skupina dopředu upozorněni, případně se ozve nápověda, která je celou dobu k dispozici.

Nápovědu není vhodné využívat často, ale jen v případech, že už opravdu nikdo ze zúčastněných netuší, jak si s úkolem poradit. Nikdy není dobré věšet hlavu předčasně. Správná odpověď se totiž skoro vždy skrývá mnohem blíž, než je ve skutečnosti vidět.  

Sherlockova kancelář: 


Japonsko – meka únikových her

Historie únikových her sahá poměrně daleko do historie, ale až v roce 2011 se hry dostaly do širšího povědomí hráčů. První reálná úniková hra sice vznikla v Sillicon Valley během roku 2006, ale za meku je už řadu let považováno právě Japonsko, kde jsou tyto typy her vůbec nejpopulárnější a hlavně nejrozšířenější. Údajně koncept vznikl právě v Japonsku, ale nedošlo k realizaci. V každém případě se jedná o celosvětový fenomén, který pohltil nejen mladé studenty, ale i dospělé, kteří se díky únikovým hrám mohou dostat velmi hluboko do minulosti. Nikoli však do své vlastní minulosti, ale do minulých let a to jak do časů zlých, tak i těch dobrých.

Šifry, hlavolamy, hádanky, překážky

Únikové hry se liší v mnoha směrech. Ať už je to obtížnost hry, její lokalita a příběh nebo snad období, do kterého se společně se svou skupinou dostaneš, vždy je úkolem jediné. Vyřešit a najít všechny ukryté šifry, hlavolamy, hádanky a nakonec překonat překážky, které tě společně s tvými spoluhráči dostanou ven do normálního světa. Zdá se to možná snadné, ale vždy je skupina omezena časovým limitem, nejčastěji je to jedna hodina. Může ti připadat, že dostat se za hodinu z místnosti, navíc když máš k ruce maximálně pět lidí - některé místnosti jsou určeny i pro maximální počet deseti lidí ve skupině, je hračka, ale zase tak snadné to není. Zvlášť, pokud se příliš neorientuješ v tématu, například tom historickém a jakmile se skupina ocitne na mrtvém bodě, začíná teprve ten pravý adrenalin.

Klíčem ven je mozek

Když byla řeč o překážkách, nejsou tím myšleny fyzicky náročné aktivity. Fyzická kondice tady nepomůže, všechny únikové hry jsou vytvořeny a navrženy tak, aby byl jediným klíčem z místnosti tvůj mozek a mozek tvých spoluhráčů. Během hry nebudeš muset nikam skákat, plazit se úzkými prostory nebo se jakkoli fyzicky namáhat. Hlavní roli hraje logika, která tě dostane ven. Během hry budeš muset sledovat a pečlivě pozorovat veškerá vodítka, která by mohla být dalším klíčem k úkolu, hádance nebo hlavolamu. Místnost, ve které se skupina hráčů nachází, je jich plná a jen společnými silami můžete dosáhnout úspěchu.

Nestačí jen luštit hádanky, otevírat skříňky, nacházet klíče nebo listovat v knihách, abys našla správnou odpověď. U her se musí přemýšlet a to tak usilovně, že mnohdy ani pět chytrých lidí nestačí. Partička inteligentních lidí nemusí být vždy zárukou naprostého úspěchu.

Různá místa, různá témata hry

Únikové hry jsou velmi populární a díky tomu je můžeš navštívit v různých koutech republiky, v Praze a Brně je možností nejvíce. Každá skupinka si vybírá nejen město a místo, kde bude hru prožívat, ale i téma hry. Témata jsou nejčastěji historická, nevyhneš se však ani těm ze současnosti. Můžeš se stát členem týmu, který se právě pokouší deaktivovat tikající bombu, stát se tajným agentem, uprchlíkem před nacistickými vojsky nebo můžeš hledat tajné dokumenty v krytu civilní obrany. Témat je pochopitelně daleko víc a tohle je jen zlomek toho, z čeho je možné vybírat.

Ideální je vybírat témata historická, protože se tak dostaneš na místa, která jsou naprosto identická s dobou, do které ses dostala. Žádné moderní počítačové obrazovky nebo mobilní telefony tady neuvidíš a věř, že historicky koncipovaná místnost tě dokonale pohltí.

Během hodiny toto můžeš hodně zjistit o svých spoluhráčích. Už během prvních minut, kdy se všichni dostanete do místnosti, začneš jistě pozorovat, kdo z vás je správný týmový hráč a kdo naopak sólista, kdo je schopen řešit v napětí nelehké úkoly a kdo disponuje logickým myšlením. Ať tak či onak, bez týmového ducha se z místnosti nemůžete dostat.

Puzzle Room

Puzzle Room je jedna z mnoha únikových her a nachází se v Praze. Tahle úniková hra s celkem čtyřmi místnostmi je ale přeci jen něčím zcela výjimečná a liší se od ostatních únikových her. Je totiž zaměřena hlavně na historii našeho hlavního města. Jak již bylo řečeno, lze vybírat ze čtyř místností – Golemova skrýš I., Golemova skrýš II., Stroj času a nakonec místnost Tajný agent. V každé z místností se dostaneš do trošku jiného období, někde do 16. století a někde zase do 70. let. Úkoly, šifry a hádanky jsou velmi rozmanité a dozvíš se díky nim i něco z historie, takže se pro tebe úniková hra nestane jen zábavou.

Puzzle Room:


zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 26. 07. 2016   |   Zobrazeno: 7052x

Komentáře

Chan

Už jsem byla cekově na pěti a osobně mohu doporučit všechny. Ale nejlepší je podle mě Útěk z věznice a Archimédes od runaway.cz. Ale super je taky Alchimista od MindMaze nebo Golem od puzzle room smajl Pokud se vám to zdá moc drahé tak se zložte dohromady s kamarády nebo koukněte na SLEVOAMT. Našla sem tam slevy smajl

ChanTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

FrozenElsa(ED)

No, já bych to ráda zkusila, ale mám Klaustrofobii takže je mi ten článek na nic protože to stejně nikdy nezkusím...

FrozenElsaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.