Třídění odpadu – co kam patří

I když se někdy zdá, že třídění odpadu nemá smysl, opak je pravdou. Často někteří lidé tvrdí, že se stejně všechny odpadky svezou na jednu hromadu a pak se s nimi nakládá tak, jak ukládá zákon. Ani tohle tvrzení není samozřejmě pravdivé. Jak tedy s odpadem správně nakládat a proč?

Barevné kontejnery 

Pokud by sis při třídění odpadu v místě tvého bydliště nevěděla rady, nezoufej. Podrobné a ty nejdůležitější informace by se měly nacházet přímo na konkrétním barevném kontejneru, do kterého jdeš odpad vyhazovat. Na kontejnerech navíc najdeš i informace o tom, co do sběrného kontejneru nepatří. V některých částech republiky se navíc třídí trošku jiným způsobem, například do některých kontejnerů nemusí být povoleno vhazovat konkrétní odpad. Každá obec nebo město si určuje jisté a naprosto jasné podmínky pro třídění a ty je třeba respektovat. Barvy kontejnerů však zůstávají vždy stejné bez ohledu na město nebo obec.  

Sklo

Sklo má své místo v zelených nebo bílých kontejnerech. Barvy mají samozřejmě svůj význam, ale ne vždy jsou k dispozici oba dva barevné kontejnery. Pokud jsou v místě tvého bydliště oba dva, pak barevné sklo patří do zeleného kontejneru a veškeré čiré sklo zase do bílého kontejneru. Často se stává, že je k dispozici pouze jeden z barevných kontejnerů na sklo a v takovém případě není jiná možnost, než vhazovat sklo do kontejneru bez ohledu na jeho barvu. Už dávno přitom neplatí, že by se sklo mělo rozbíjet nebo nějak poškozovat, než je vhozeno do kontejneru. Sklo se nejčastěji rozbije samo ve chvíli, kdy je do kontejneru vhozeno. Sklo má velkou výhodu v tom, že jeho vlastnosti umožňují prakticky nekonečnou recyklaci.

Co do kontejnerů na sklo patří:

Do zelených kontejnerů patří veškeré barevné sklo, například lahve do alkoholických nápojů – piva, vína, samozřejmostí je sklo od nealkoholických nápojů a pokud odpovídá barva skla, pak i okenní tabulky nebo skleněné dveřní výplně

Co do kontejnerů na sklo nepatří:

Do zelených kontejnerů na sklo není možné vyhazovat například zrcadla nebo jejich zbytky – platí i pro zrcátka od auta, porcelán, keramiku, zlacená, drátovaná nebo jakkoli pokovaná skla

Plast 

Plasty patří do žlutých kontejnerů, ale může se stát, že v některých městských částech nebo obcích nejsou žluté kontejnery k dispozici vůbec. V takovém případě je zajišťován – na náklady obce, pravidelný svoz plastů. Téměř ve všech takových případech ale platí, že plasty by měly být umístěny ve speciálních obalech – žluté pytle. Právě plasty jsou jedny z nejobjemnějších odpadů, které zabírají v běžných popelnicích nejvíc místa a i jejich další zpracování je důvodem, proč plast oddělovat od běžného směsného odpadu. U plastů je důležité, aby byly ze všeho nejdřív sešlápnuty, až poté vyhozeny do žlutého kontejneru. Na každém kontejneru na plast jsou navíc k dispozici vysvětlivky, z nichž je dobře patrné, které obaly a plastový odpad je do kontejneru možné vyhodit a které odpady je naopak zakázáno vyhazovat.

Co do kontejnerů na plast patří:

Do žlutých kontejnerů na plast patří veškeré barevné i čiré plastové lahve od alkoholických i nealkoholických nápojů, mikrotenové sáčky, různé typy fólií, obaly od kosmetických nebo čisticích přípravků, obaly od CD nebo různé jiné obaly. V některých obcích se k plastům přidávají i tzv. tetrapaky (obaly od různých mléčných výrobků), některé obce naopak tetrapaky třídí úplně zvlášť.

Co do kontejnerů na plast nepatří:

Do žlutých kontejnerů na plast nepatří hlavně mastné obaly od různých potravin, obaly od nebezpečných chemických přípravků – žíraviny, jedy, apod., obaly od jakýchkoli nebezpečných látek nebo podlahových krytin

Papír

Modré kontejnery jsou určeny pro papír. Věděla jsi, že právě papír je recyklovatelným materiálem, kterého se v domácnostech vyprodukuje největší množství? Právě modré kontejnery jsou nejlepším způsobem, jak se zbavovat různých papírových obalů, papírový kartonů nebo papírů samotných. Pokud se ti ale nechce vyhazovat papír přímo do kontejnerů a máš doma opravdu velké množství tohoto materiálu, lze jej nechat vykoupit. Existují sběrné dvory, kde se papír vykupuje. Vykupuje se nejen obyčejný papír, ale i papírové kartony, které už něco váží a peníze za něj mohou jít přímo do tvé kapsy. Některé sběrné dvory navíc připlácí za to, když je papír roztříděn předem podle druhů – časopisy, sešity, obyčejné papíry, papírové obaly, apod.

Co do kontejnerů na papír patří:

Do modrých kontejnerů je možné vhazovat veškeré časopisy, noviny, reklamní letáky, sešity, krabice, výrobky z lepenky nebo knihy – pozor, knihy je možné vhazovat pouze v případě, že jsou zbaveny pevného svazku, ten do kontejneru nepatří. Do modrých kontejnerů je navíc možné vhazovat i papír, který je opatřen kancelářskými sponkami

Co do kontejnerů na papír nepatří:

Do modrých kontejnerů nepatří bublinkové obálky – povoleno je vhazovat pouze pokud jsou zbaveny plastového vnitřku. Současně sem nepatří ani celé knihy – jen v případě, že jsou zbaveny pevné vazby, mastný nebo jakkoli znečištěný papír a papírové obaly, které nelze recyklovat (např. plata od vajíček).

Textil  

Pokud jde o textil, s tím lze nakládat rovněž všelijak. Velmi pohodlnou variantou jsou sběrné kontejnery na textil, které najdeš v téměř každém větším i menším městě. Přínosným způsobem, jak se zbavit oblečení, které už nebudeš nosit je, že všechno věnuješ nějaké charitativní organizaci – v některých případech lze věnovat do dětských domovů apod. Staré deky, ručníky a hadry není na škodu věnovat do zvířecích útulků, kde je takových zdánlivých drobností naprostý nedostatek.

Zvolíš-li kontejner na textil, věř že bude s tvým oblečením naloženo podobně. Některé textilní materiály se dále recyklují, ale naprostá většina oblečení je nabídnuta právě charitativním organizacím. Rovněž bys měla mít na paměti, že oblečení se do sběrných kontejnerů vhazuje v igelitových taškách, papírových taškách nebo jiných obalech – pokud není na kontejneru uvedeno jinak.

Co do kontejneru na textil patří:

Veškeré oblečení, obuv, módní doplňky – kabelky, batohy, látkové tašky. Není nutné rozlišovat materiály, ze kterých je oblečení vyrobeno, ale platí, že oblečení by mělo být nositelné, tedy co možná nejméně poškozené

Co do kontejneru na textil nepatří:

Do kontejneru nepatří jakékoli netextilní materiály, plesnivé, špinavé, mokré nebo výrazně znečištěné oblečení a hadry – pokud je oblečení poškozeno od chemikálií, tak v žádném případě nevhazovat

Baterie

Použité tužkové a jiné baterie, ty se dají odevzdat téměř všude. Místa, kam je lze vyhodit, přibývají každým rokem a i když se neřadí mezi nebezpečný odpad, stále jich velké množství končí v běžném odpadu. Na baterie se vztahuje povinnost zpětného odběru, což jednoduše řečeno znamená, že tam, kde jsi baterie koupila, je můžeš i odevzdat a to zdarma. Jsou ale i další možnosti, například lze baterie odevzdat v lékárnách, drogeriích, veřejných institucích, některých školách, u prodejců elektra a za zmínku rozhodně stojí i sběrné boxy, které po celé republice přibývají. Naprostou samozřejmostí jsou sběrné dvory, kde je možné baterie bezplatně odevzdat. 

Ostatní odpad

Kromě plastu, skla a papíru by se měly třídit i další odpady, které jsou běžně v domácnosti vyprodukovány. Zpravidla se jedná o kovy – konzervy, plechovky, velkoobjemový odpad, který rozhodně nepatří přímo do popelnice – kusy koberců, starý nábytek, stavební odpad, a vysloužilá elektrozařízení nebo nefunkční spotřebiče. Samostatnou kapitolou jsou pak nebezpečné odpady, které mohou mít škodlivé účinky nejen na životní prostředí, ale mohou představovat omezení i pro obyvatele. Pesticidy, rozpouštědla, chemikálie, oleje, barvy a další nebezpečný odpad se vyhazuje ve sběrných dvorech, nikoli do běžného odpadu. Tam se také můžeš informovat o dalším třídění a zpracování odpadu. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 13. 03. 2016   |   Zobrazeno: 9927x

Témata článku:Rady a tipy,Zajímavosti

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.