Tipy na výlety – přírodní krásy (1. díl)

Do nedávna byla dovolená u moře to jediné, co tě lákalo na prázdninách? Napadlo tě ale, že i Česká republika přináší spoustu možností, kam se podívat a nenudit se přitom? První díl našich tipů věnujeme přírodním krásám a zázrakům České republiky, které si rozhodně nemůžeš nechat o prázdninách uniknout.

Prokopské údolí

Přírodní rezervace Prokopské údolí se nachází na jihozápadě Prahy a zahrnuje hned několik menších chráněných území. Nejnavštěvovanějším místem v Prokopském údolí je bezpochyby jezírko, nazýváno jako Prokopské nebo Hlubočepské, které vzniklo už v roce 1905. Nachází se přímo ve vytěženém lomu a vzhledem k tomu, že je poměrně blízko filmovým studiím, stalo se jezírko objektem pro natáčení hned několika filmů i televizních pořadů. Jezírko je ideální navštěvovat během slunných dní, protože na jeho hladině se pravidelně usazují houfy kachen a hlavně labutí.

Pančavský vodopád 

Pančavský vodopád je nejvyšší vodopád v České republice a nachází se v okolí Špindlerova Mlýna, oblíbeného turistického místa nejen v zimě, ale dokonce i v letních měsících. Ideální je, pokud navštívíš vodopád z horní části, protože se ti tak dostane jedinečného pohledu nejen na jeho délku (148 metrů), ale hlavně skvělého pohledu na horskou krajinu, kterou budeš mít jako na dlani.

Populární je hlavně trasa, která vede z Bedřichova přímo na Labskou boudu, odkud je možné dorazit k vodopádu právě z jeho horní části. V letních měsících nebude vodní tok tak vydatný, ale pokud budeš mít k vodopádu cestu začátkem jara, kdy taje sníh, rozhodně nebudeš litovat.

Rezervace Soos

Národní přírodní rezervace Soos se nachází jen nedaleko Františkových Lázní. Čím je rezervace tak výjimečnou, že ji doporučujeme navštívit? Jde totiž o jedno z mála přírodních rašeliniští a slatiniští, kde vyvěrají nejen různé minerální prameny, ale zejména se zde nachází Mofety.

Co jsou to Mofety? Mofety jsou malé přírodní bahenní sopky, ze kterých vyvěrá čistý oxid uhličitý.

Kromě Mofet se ale Soos může pochlubit i další evropskou raritou, křemelinovým štítem. V rezervaci Soos je nutné pohybovat se po vyznačených naučných stezkách, které tě dovedou s přehledem a bez ztráty času na každé zajímavé místo, které se v rezervaci nachází. Soos rozhodně stojí za návštěvu.

Tajemná propast a největší jeskynní systém 

Propast Macocha je největší propastí svého druhu nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Propast je možné vidět hned ze dvou vyhlídkových můstků, které jsou součástí komentovaných prohlídek s průvodcem. Pokud jsi ale milovnice jeskyní, rozhodně si i v tomto případě přijdeš na své.

Součástí prohlídky je totiž i návštěva rozsáhlého jeskynního systému a nejnavštěvovanějších jeskyní v České republice, Punkevní jeskyně. Punkevní jeskyně jsou jediným takto tvořeným přírodním systémem jeskyní, který je s podzemní plavbou pro návštěvníky zpřístupněn. Jeskyní protéká řeka Punkva a na systém navazuje několik síní, které byly doposud prozkoumány a postupně objeveny – průzkumy, hlavně pod vodní hladinou, stále ještě probíhají.

Ledovcová jezera 

Oblast Šumavy se může pochlubit hned několika ledovcovými jezery, které vznikly v důsledku prohloubení zemského povrchu ledovcem. Celkem se na Šumavě nachází pět jezer – Prášilské, Laka, Plešné, Černé a Čertovo. Černé a Čertovo jezero patří mezi nejznámější a nejnavštěvovanější. Čertovo jezero provází množství pověstí, jde o karové jezero ledovcového původu a jeho okolí je obehnáno pralesovitým smrkovým porostem. Černé jezero je ještě o něco zajímavější, protože se jedná o největší karové ledovcové jezero v České republice, které bylo vytvořeno přírodou bez zásahu člověka.

Svůj název si Černé jezero vysloužilo podle svého vzhledu – na první pohled je totiž černé, což mají za následek hustě rostoucí stromy, které se odráží na hladině.

Nejvyšší hora Českého středohoří

Určitě už jsi slyšela o hoře Milešovce, která se nachází v oblasti Českého středohoří a rozhodně ji nelze přehlédnout. Milešovka převyšuje všechny ostatní vrchy v okolí a na úvod musíme zmínit, že jde současně o horu s nejdrsnějším podnebím a klimatickými podmínkami v Česku. Pokud se rozhodneš Milešovku navštívit, rozhodně nezůstávej pozadu za turisty, kteří se rozhodnou na horu vystoupit. Unikátní rozhled z vrchu hory za to rozhodně stojí, i když je to velmi namáhavé. Trasa na vrchol hory je právě z důvodů klimatu zpřístupněna turistům jen za příznivého počasí – na vrcholu je i meteorologická stanice, kterou můžeš navštívit.

Velká Amerika

Okres Beroun hostí největší zatopený vápencový lom, který se v České republice nachází. Hloubka lomu je odhadována na asi 80 metrů, dno lomu se nachází v nadmořské výšce 322 metrů, což činí Velkou Ameriky oproti ostatním lomům jedinečnou – jiný u nás takových rozměrů nedosahuje. Lom je zatopený jezerem bez vedlejšího toku a nechybí ani tzv. Obrazárna, kde jsou obrazce, nápisy a vzkazy různého typu, které zde zanechávají turisté. Lom, často nazývaný jako kaňon, je atraktivním a velmi vyhledávaným místem turistů, ale i filmařů – natáčela se zde například Malá mořská víla. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 28. 06. 2015   |   Zobrazeno: 5055x

Témata článku:Cestování,Rady a tipy

Komentáře

-nalloo-

Velkou Ameriku znám je tam řeka ( myslim že berounka ) ale je zakázáno se tam koupat protože se tam leze přes skálu kde umřelo spoustu lidí ale pokud chcete platit pokutu 15 000 korun tak tam jděte smajlsmajlsmajlsmajl
já tam nebyla ale viděla jsem fotky a byli tam moje rodiče

-nalloo-To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Sysel9(Bradavice)

Pančavský vodopád

Todle mě zaujalo, ale pak semi zalíbilosmajlrokopské údolí

Komu se to líbí ať dá +...

Edit 14:52: Editace- hrůůza.

Také mě ale zaujalo: Prokopské údolí

Kdo souhlasí ať dá +...

Sysel9To se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.